Obavijesti

Sport

Komentari 137

Nije vrijeme za eksperimente: Kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju su već za mjesec i pol

Nije vrijeme za eksperimente: Kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju su već za mjesec i pol

Kao igrač, Goluža je, baš poput Lina, dvostruki olimpijski pobjednik i svjetski prvak. Stres i turnir 'blic kvalifikacija' njega ne mogu slomiti. Mladi trener Horvat mogao bi izgorjeti u atmosferi gdje se odmah traži rezultat

VIDEO

Što sad? Lino Červar pukao je javno, u eteru nakon blamaže protiv Argentine. Kao da nitko, pa ni on sam, ne vjeruje da i dalje možemo do četvrtfinala. Da, Argentina bi u zadnjem kolu morala izgubiti od Katara, a mi pobijediti Dance, no, nisu li se i veća čuda događala? Sjetite se samo onog u Krakowu, Hrvatska je trebala pobijediti domaćina Poljsku 11 razlike, a na kraju smo dobili s čak +14 i otišli dalje. Zašto? Zato što su igrači vjerovali.

Tko bi trebao naslijediti Linu Červara? Goluža glavni favorit
Tko bi trebao naslijediti Linu Červara? Goluža glavni favorit

Ali nakon Argentine nam se čini da i oni sami ne vjeruju u sretan rasplet. Pazite, Katar nije mačji kašalj i nije nerealno očekivati da dobije Argentinu, ali kako ćeš ovako razbijen na Dansku i Mikkela Hansena, možda i prve favorite ovog prvenstva? Kako ćeš dobiti ako u pobjedu ne vjeruješ - izbornik podnosi ostavku usred prvenstva, što je nedopustivo, a igrači sami kažu 'nije se znalo tko ulazi, tko izlazi'. 

2021 IHF Handball World Championship - Main Round Group 2 - Argentina v Croatia

POGLEDAJTE VIDEO: Reakcije nakon poraza od Argentine

Pokretanje videa...

Reakcije nakon debakla protiv Argentine 04:30

Ta Mamićeva izjava puno toga govori o stanju u momčadi. Nažalost, mogla bi presuditi i izgledima mladog pomoćnika Hrvoja Horvata koji je uz Slavka Golužu glavni kandidat za novog izbornika. Jer - kako to da se nije znalo tko i kad ulazi a tko izlazi? Kako je to moguće? Gdje je bio Lino, a gdje Horvat? Pomoćni trener je tu da šefa povuče za rukav kad je frka. Da se zna tko, što, kada, gdje, kako, a i zašto... U Egiptu se to, prema riječima igrača, ne zna. 

Sve i da se dogodi čudo pa da Hrvatska prođe u četvrtfinale, Červar više ne može ostati. Svima je, a i njemu samom, jasno da je vrijeme za odlazak uz veliki naklon čovjeku koji je u Hrvatsku, da podsjetimo one koje su zaboravili, donio svjetsko i olimpijsko zlato. Pa još uz to dva finala rukometnog mundijala, pa dodajte tome i tri medalje s europskih prvenstava... Rukometu je dao strahovito puno. 

Goran Stanzl/PIXSELL

No, vremena za plakanje zapravo uopće nema - za samo mjesec i pol dana u Francuskoj igramo kvalifikacije za odlazak na Olimpijske igre. I to je još jedan razlog zašto Zoran Gobac i čelni ljudi Hrvatskog rukometnog saveza vide Slavka Golužu kao prvi izbor. 

Osim što je poznat kao čvrsta ruka i trener kojem se sasvim sigurno ne bi dogodilo da mu Cindrić uopće dođe na prvenstvo, ako već nije spreman, Goluža ima ogromno iskustvo u situacijama stani-pani. Kao igrač i kao trener. 

'Ovo je najveća Linova greška u karijeri, promašio je trenutak'
'Ovo je najveća Linova greška u karijeri, promašio je trenutak'

Podsjetimo, Hrvatska je s njim na klupi osvojila olimpijsku broncu u Londonu kao glavnim trenerom te europsku broncu u Srbiji i svjetsku broncu u Španjolskoj. Da podsjetimo za one koji su zaboravili, kao i u Červarovu slučaju, s njim na klupi Hrvatska je pomela i moćne Francuze na SP-u u Španjolskoj (bilo je 30-23 za Hrvatsku).

Kao igrač, Goluža je, baš poput Lina, dvostruki olimpijski pobjednik i svjetski prvak. Stres i turnir 'blic kvalifikacija'  s tri utakmice u tri dana kakav nas čeka u skupini s domaćinom Francuskom, Portugalom i Tunisom njega teško može slomiti. On ionako ima posao u Tatranu iz Prešova i zapravo bi bio logičan izbor za te kvalifikacije. Rekosmo, ipak su to tri utakmice u tri dana.

S druge strane Horvat, mladi trener koji je napravio dobre stvari s našičkim Nexeom, u takvoj atmosferi gdje se odmah traži rezultat mogao bi izgorjeti. Ogromna šteta bila bi potrošiti jednog od najdarovitijih mladih trenera u situaciji kad treba vaditi kestenje iz vatre. Jednog dana kad sjedne na klupu, a taj će dan vrlo vjerojatno doći, on bi morao dobiti pravu, dugoročnu priliku. 

'Ovi su dečki za mene najbolji na svijetu. Optimist sam, mogu se opet vratiti kao naši heroji'
'Ovi su dečki za mene najbolji na svijetu. Optimist sam, mogu se opet vratiti kao naši heroji'

No čini nam se da ovo nije taj trenutak. Kuća gori, hrvatski muški rukomet je u opasnosti. Visi nam ne samo prolaz među osam najboljih na svijetu, nego i plasman na Olimpijske igre, jer Portugal je i na ovom prvenstvu u Egiptu pokazao da je ozbiljna momčad koja iz godine u godinu napreduje. Ne uspjeti u skupini s domaćinima Francuzima, to bi vjerojatno bio kraj za Horvata. Teško da bi tako skoro dobio novu priliku i zato Gobac razmišlja o Goluži.

Stockholm: Hrvatska i Norveška na konferenciji uoči polufinalne utakmice

Mnogi koji se spominju kao kandidati za izbornika zapravo to i nisu jer naprosto nemaju licencu. Najkasnije tjedan-dva nakon povratka iz Egipta saznat ćemo tko će Domagoja Duvnjaka i ostale povesti u kvalifikacije. Podsjetili bismo na još jedan detalj - Hrvatska je nakon debakla i zadnjeg mjesta na Europskom prvenstvu u Švedskoj 2002. dobila Červara, s njime i Balića kao vođu. Uz Šolu na golu, Sulića na crti, Džombu na krilu i "univerzalca" Golužu kao strijelca ključnih golova te vođu najbolje obrane koju smo ikad igrali, već na idućem prvenstvu u Portugalu postali su "Kauboji". Šampioni svijeta. Kasnije i olimpijski pobjednici. 

Nek tako bude i ovaj put.

Anketa: Tko bi trebao biti novi izbornik?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 137
VIDEO

Mvumbi je i dalje zvijezda: Želi ga pola Francuske nakon SP-a
'SHAQ' MOŽE BIRATI

Mvumbi je i dalje zvijezda: Želi ga pola Francuske nakon SP-a

Znam da je ovo posao, ali sve mi je ovo novo. Ne znam još što bih rekao. Uskoro ću odlučiti gdje ću nastaviti karijeru, rekao je pivot DR Konga koji je oduševio sve na SP-u u Egiptu

Nitko ni blizu virtuozu: Balićev rekord dugo će ostati netaknut
NAKLONITE SE MAJSTORU

Nitko ni blizu virtuozu: Balićev rekord dugo će ostati netaknut

Bivši hrvatski rukometni reprezentativac šest puta zaredom našao se u najboljim postavama velikih natjecanja. Sagosen je u Egiptu mogao doći na pet, no prerano je izletio s Norvežanima
Spektakularno finale u Egiptu: Danska ponovno prvak svijeta!
NEVJEROJATNI HANSEN I LANDIN

Spektakularno finale u Egiptu: Danska ponovno prvak svijeta!

Čudesni Hansen, čudesni Landin na golu i Danska je ponovno prvak svijeta! Na koncu su presudile nijanse, ali Danci su zasluženo obranili naslov prvaka svijeta 26-24 i drugi put u povijesti uzeli zlatno odličje