Obavijesti

Sport

Komentari 6

Prokletstvo U-21 Eura: Prijete nam dva Hrvata i braća blizanci

Prokletstvo U-21 Eura: Prijete nam dva Hrvata i braća blizanci

Hrvatska će utakmice Eura U-21 u skupini igrati u Kopru. Drugi dio natjecanja igra se na ljeto. Protivnici su Portugal, Švicarska i Engleska, a prijenose ćete moći pratiti na drugom programu HTV-a

VIDEO

Hrvatska nogometna reprezentacija do 21 godine, otputovala je u ponedjeljak u Sloveniju, gdje će odigrati sve tri utakmice grupne faze Europskog prvenstva. 

Izbornik Igor Bišćan uvjeren je da mladi Vatreni mogu pružiti dobre partije te se boriti za mjesto u četvrtfinalu europske smotre, bez obzira na snagu suparnika u skupini - Portugala, Švicarske i Engleske.

POGLEDAJTE VIDEO: Izbornik Bišćan nakon ždrijeba Eura

Pokretanje videa...

Bišćan nakon ždrijeba grupne faze Eura 03:24

- Imamo dva dana do prve utakmice, moramo napraviti najbolje što možemo. Čekaju nas tri utakmice u tjedan dana, trebat ćemo naći način kako biti spreman za zahtjevne dvoboje. Vjerujemo u sebe, prošli smo teške kvalifikacije i to je bilo pozitivno za naš karakter i mentalitet. U toj pozitivnoj atmosferi, nadam se, možemo osigurati prolazak skupine - kaže.

'Vatreni' spektakl: U osam dana šest utakmica, dostupne svima
'Vatreni' spektakl: U osam dana šest utakmica, dostupne svima

Kad i s kim igra U-21 selekcija, gdje gledati?

Hrvatska U-21 reprezentacija sve tri utakmice u skupini igra u Kopru na stadionu Bonifika. Dakako, bez gledatelja.

Prvu utakmicu igraju u četvrtak, 25. ožujka, protiv Portugala od 21 sat. Sudi Poljak Bartosz Frankowski. Utakmice naših na Euru U-21 prenosit će HTV 2.

Bišćanove dečke već 28. ožujka čeka okršaj sa Švicarskom, a 31. ožujka s Engleskom. Želja je da se prolazak proba osigurati prije te utakmice s Englezima, jer oni su favoriti skupine.

Koeficijent na pobjedu mladih "vatrenih" protiv Portugala je 4,50, a na Portugal 1,75. Ipak, naši mladi reprezentativci se ne pribojavaju.

Težak udarac za Bišćana: Mini 'vatreni' otputovali na Euro, Sosa je otpao zbog ozljede!
Težak udarac za Bišćana: Mini 'vatreni' otputovali na Euro, Sosa je otpao zbog ozljede!

- Spremni smo za nešto veće. Na Europskom prvenstvu nema slabijih momčadi, ali i Hrvatska ima svoje kvalitete i želimo izboriti četvrtfinale. Malo smo umorni, no najveći je ponos igrati na Europskom prvenstvu. Ne bojimo se nikoga, idemo pokazati tko smo i što smo - rekao je napadač Sandro Kulenović.

Grupna faza U-21 Europskog prvenstva se održava od 24. do 31. ožujka 2021., a pobjednici i drugoplasirani iz svake skupine ostvaruju plasman u nastavak natjecanja koje se igra od 31. svibnja do 6. lipnja 2021.

Croatia v England - 2019 UEFA European Under-21 Championship - Group C - San Marino Stadium

Na završni turnir U-21 Europskog prvenstva plasiralo se devet pobjednika skupina te pet najboljih drugoplasiranih momčadi, među kojima je i Hrvatska te domaćini turnira Mađarska i Slovenija. 

Šesnaest je reprezentacija na ždrijebu bilo podijeljeno u četiri skupine od četiri reprezentacije, s time da su domaćini turnira već od ranije znali u kojim će skupinama te na kojoj poziciji unutar skupine nastupati na nadolazećem Euru U-21 - Mađarska se nalazi na prvoj poziciji u Skupini A, dok se Slovenija nalazi na prvoj poziciji u Skupini B.

Raspored utakmica U-21 reprezentacija na Euru u Sloveniji i Mađarskoj:

  • Portugal U-21 - Hrvatska U-21 (Koper, 25. ožujka, 21.00 HTV 2)
  • Hrvatska U-21 - Švicarska U-21 (Koper, 28. ožujka, 18.00 HTV 2)
  • Hrvatska U-21 - Engleska U-21 (Koper, 31. ožujka, 18.00 HTV 2)

Problemi s ozljedama

Silno će nam u obrani nedostajati Dinamov branič Joško Gvardiol, a u zadnji trenutak otpao je i lijevi bek Stuttgarta Borna Sosa. Umjesto Gvardiola, pozvan je Hajdukov David Čolina, a umjesto Sose, uskočit će veznjak Gorice Hrvoje Babec.

Nažalost, otpao je i kreativni veznjak Salzburga Luka Sučić, kojemu je to trebao biti prvi veliki turnir u "kockastom" dresu. Još prije objavljivanja konačnog popisa, izbornik Bišćan otkrio je kako je otpao i Boško Šutalo, branič Atalante, koji je na Euru trebao pokrpati problematičnu poziciju desnog beka, koja nas muči i u A selekciji.

Majer: Možemo ostvariti bolji rezultat nego prošla generacija
Majer: Možemo ostvariti bolji rezultat nego prošla generacija
Sučić: Nedavno su me pozvali i u Austriju, ali meni je oduvijek želja bila zaigrati za Hrvatsku!
Sučić: Nedavno su me pozvali i u Austriju, ali meni je oduvijek želja bila zaigrati za Hrvatsku!

Ipak, optimizma u redovima mladih "vatrenih" ne manjka. Svoja razmišljanja uoči turnira podijelili su stoper Spezije Martin Erlić te veznjak Lovro Majer.

- Portugalci su tehnički jako potkovani, kao i brzi, te trebamo biti jako oprezni. Leao je također brz, protiv njega sam imao priliku dva puta igrati, i ako ga se koncentrirano čuva, neće biti problema. Moramo biti koncentrirani svih 90 minuta, i više, jer je ta prva utakmica najvažnija. Sve ovisi o tome kako se krene u turnir i dat ćemo sve od sebe - kaže branič Erlić.

Veznjak Majer s Dinamom je proslavio veliki uspjeh u Europskoj ligi, a sada ga čekaju novi veliki reprezentativni izazovi.

- Tvrdim da smo dobra momčad i da možemo pobijediti svakoga, budemo li pravi. Prvi dojmovi iz Slovenije jako su dobri, i lijepo je ponovno se družiti s igračima s kojima smo se i prije družili. Mnogi od nas već su zajedno prošli i druge mlađe kategorije - istaknuo je.

Zagreb: U 21 kvalifikacije za EP, Hrvatska - San Marino

O našim protivnicima

Aktualni kadar hrvatske U-21 reprezentacije prema cijenjenom Transfermarktu, vrijedi 54,45 milijuna eura. Najskuplji pojedinac je spomenuti Majer, koji, prema istom izvoru, vrijedi čak 10 milijuna eura, a dobri nastupi na europskoj smotri mladih samo bi mu mogli podići vrijednost.

Jedan od lidera momčadi je Nikola Moro. Mladić iz moskovskog Dinama vrijedi sedam milijuna eura, a šest milijuna eura vrijedi Domagoj Bradarić iz Lillea. Potonjem će dobro doći ovaj turnir, jer, u posljednje vrijeme pao je u drugi plan u francuskom klubu. 

Tajni adut Bišćana mogao bi biti Krešimir Krizmanić (20). Dečko iz Gorice u HNL-u u zadnje vrijeme igra fantastično, briljira na poziciji lijevog beka, koju "krpa" još od odlaska Čabraje u Dinamo i radi to sjajno, iako je po vokaciji središnji branič. Za njegove usluge zainteresiran je francuski AS Saint-Etienne, koji ga je gledao na dvije utakmice protiv Hajduka, te još neki njemački prvoligaši.

Osijek i Gorica susreli se u 24. kolu Prve HNL

Nestvarno izgleda podatak da Englezi vrijede 357,50 milijuna eura. Njihova prva zvijezda krilo je Chelseaja, Callum Hudson-Odoi (20), koji vrijedi 35 milijuna eura. Bekovske pozicije drže braća blizanci, Steven i Ryan Sessegnon (20). Potonji je puno poznatiji, igra za Hoffenheim i vrijedi 20 milijuna eura.

Portugalska U-21 reprezentacija vrijedi 162,70 milijuna eura. Prva zvijezda je Barcelonin Trincao (21), koji vrijedi 25 milijuna eura. Ipak, ovaj mladić uglavnom u Barceloni skuplja mrvice pored Lionela Messija i društva, pa se može zaključiti kako nije u pravom ritmu. Ove sezone nastupio je u 36 utakmica, a zabio je samo dva gola uz tri asistencije.

La Liga Santander - FC Barcelona v Alaves

Švicarska U-21 reprezentacija vrijedi 47,25 milijuna eura. Pogađate, satkana je balkanskim štihom. Veznu liniju drži Toni Domgjoni (22), Hrvat rođen u Koprivnici. Domgjoni je do 2009. igrao za mlađe kategorije Slaven Belupa pa kao dječak preselio u Zurich. 

Na krilu je mladi Petar Pušić (22), koji nastupa za Grasshopper, a ima i hrvatsku putovnicu. Pušić je rođen u Schaffhausenu. U vrhu napada je opasni Petar Stojilković (21), igrač srpskih korijena, koji je za Aarau ove sezone zabio 12 golova u 26 nastupa. 

Povijest na europskim smotrama mladih

Nenad Gračan uspio je prije dvije godine odvesti našu U-21 reprezentaciju na europsku smotru nakon dugih 15 godina.

Igrali su tad Srna, Babić, Šafarić, Zahora, Kranjčar, Pranjić i Eduardo da Silva na U-21 prvenstvu u Njemačkoj, a vodio ih je iskusni Martin Novoselac. Ta družina ispala je u skupini iza kasnijih osvajača Italije i doprvaka Srbije i Crne Gore. 

Dobru klapu imali smo i 2000. godine, kad smo se plasirali na prvenstvo u Slovačkoj. I to je bila strašna generacija s Pletikosom, Šerićem, Tudorom, Vranješom i Lekom. Vjerovali ili ne, to društvo završili je na četvrtom mjestu u skupini.

Å ibenik: Kvalifikacijska utakmica za Euro U-21, Hrvatska - Å kotska

Sve ove godine Hrvatska je odgajala sjajne mlade igrače, prodefilirali su kroz HNS-ov sustav mladih reprezentacija brojni supertalenti poput Modrića, Kovačića, Mandžukića, ali nikako se "mini-vatreni" nisu uspijevali plasirati na kontinentalnu smotru.

Sve do izabranika Gračana i nadarene generacije predvođene Vlašićem i Brekalom. Nažalost, hrvatska je i na tom Euru, prije dvije godine u Italiji i San Marinu, ispala u skupini s Francuskom, Engleskom i Rumunjskom.

Osvojili su naši tek jedan bod. Atmosfera nije bila dobra, Duje Ćaleta-Car nije došao na natjecanje, jer je Marseille inzistirao da bude u klubu od prvog dana ljetnih priprema, Alen Halilović nije igrao obranu, a bio je, barem po godinama, lider te reprezentacije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića