Euro U-21: Hrvatska popis, gdje gledati, s kim igraju? | 24sata
Obavijesti

Sport

Komentari 6

Prokletstvo U-21 Eura: Prijete nam dva Hrvata i braća blizanci

Prokletstvo U-21 Eura: Prijete nam dva Hrvata i braća blizanci

Hrvatska će utakmice Eura U-21 u skupini igrati u Kopru. Drugi dio natjecanja igra se na ljeto. Protivnici su Portugal, Švicarska i Engleska, a prijenose ćete moći pratiti na drugom programu HTV-a

VIDEO

Hrvatska nogometna reprezentacija do 21 godine, otputovala je u ponedjeljak u Sloveniju, gdje će odigrati sve tri utakmice grupne faze Europskog prvenstva. 

Izbornik Igor Bišćan uvjeren je da mladi Vatreni mogu pružiti dobre partije te se boriti za mjesto u četvrtfinalu europske smotre, bez obzira na snagu suparnika u skupini - Portugala, Švicarske i Engleske.

POGLEDAJTE VIDEO: Izbornik Bišćan nakon ždrijeba Eura

Pokretanje videa...

Bišćan nakon ždrijeba grupne faze Eura 03:24

- Imamo dva dana do prve utakmice, moramo napraviti najbolje što možemo. Čekaju nas tri utakmice u tjedan dana, trebat ćemo naći način kako biti spreman za zahtjevne dvoboje. Vjerujemo u sebe, prošli smo teške kvalifikacije i to je bilo pozitivno za naš karakter i mentalitet. U toj pozitivnoj atmosferi, nadam se, možemo osigurati prolazak skupine - kaže.

'Vatreni' spektakl: U osam dana šest utakmica, dostupne svima
'Vatreni' spektakl: U osam dana šest utakmica, dostupne svima

Kad i s kim igra U-21 selekcija, gdje gledati?

Hrvatska U-21 reprezentacija sve tri utakmice u skupini igra u Kopru na stadionu Bonifika. Dakako, bez gledatelja.

Prvu utakmicu igraju u četvrtak, 25. ožujka, protiv Portugala od 21 sat. Sudi Poljak Bartosz Frankowski. Utakmice naših na Euru U-21 prenosit će HTV 2.

Bišćanove dečke već 28. ožujka čeka okršaj sa Švicarskom, a 31. ožujka s Engleskom. Želja je da se prolazak proba osigurati prije te utakmice s Englezima, jer oni su favoriti skupine.

Koeficijent na pobjedu mladih "vatrenih" protiv Portugala je 4,50, a na Portugal 1,75. Ipak, naši mladi reprezentativci se ne pribojavaju.

Težak udarac za Bišćana: Mini 'vatreni' otputovali na Euro, Sosa je otpao zbog ozljede!
Težak udarac za Bišćana: Mini 'vatreni' otputovali na Euro, Sosa je otpao zbog ozljede!

- Spremni smo za nešto veće. Na Europskom prvenstvu nema slabijih momčadi, ali i Hrvatska ima svoje kvalitete i želimo izboriti četvrtfinale. Malo smo umorni, no najveći je ponos igrati na Europskom prvenstvu. Ne bojimo se nikoga, idemo pokazati tko smo i što smo - rekao je napadač Sandro Kulenović.

Grupna faza U-21 Europskog prvenstva se održava od 24. do 31. ožujka 2021., a pobjednici i drugoplasirani iz svake skupine ostvaruju plasman u nastavak natjecanja koje se igra od 31. svibnja do 6. lipnja 2021.

Croatia v England - 2019 UEFA European Under-21 Championship - Group C - San Marino Stadium

Na završni turnir U-21 Europskog prvenstva plasiralo se devet pobjednika skupina te pet najboljih drugoplasiranih momčadi, među kojima je i Hrvatska te domaćini turnira Mađarska i Slovenija. 

Šesnaest je reprezentacija na ždrijebu bilo podijeljeno u četiri skupine od četiri reprezentacije, s time da su domaćini turnira već od ranije znali u kojim će skupinama te na kojoj poziciji unutar skupine nastupati na nadolazećem Euru U-21 - Mađarska se nalazi na prvoj poziciji u Skupini A, dok se Slovenija nalazi na prvoj poziciji u Skupini B.

Raspored utakmica U-21 reprezentacija na Euru u Sloveniji i Mađarskoj:

  • Portugal U-21 - Hrvatska U-21 (Koper, 25. ožujka, 21.00 HTV 2)
  • Hrvatska U-21 - Švicarska U-21 (Koper, 28. ožujka, 18.00 HTV 2)
  • Hrvatska U-21 - Engleska U-21 (Koper, 31. ožujka, 18.00 HTV 2)

Problemi s ozljedama

Silno će nam u obrani nedostajati Dinamov branič Joško Gvardiol, a u zadnji trenutak otpao je i lijevi bek Stuttgarta Borna Sosa. Umjesto Gvardiola, pozvan je Hajdukov David Čolina, a umjesto Sose, uskočit će veznjak Gorice Hrvoje Babec.

Nažalost, otpao je i kreativni veznjak Salzburga Luka Sučić, kojemu je to trebao biti prvi veliki turnir u "kockastom" dresu. Još prije objavljivanja konačnog popisa, izbornik Bišćan otkrio je kako je otpao i Boško Šutalo, branič Atalante, koji je na Euru trebao pokrpati problematičnu poziciju desnog beka, koja nas muči i u A selekciji.

Majer: Možemo ostvariti bolji rezultat nego prošla generacija
Majer: Možemo ostvariti bolji rezultat nego prošla generacija
Sučić: Nedavno su me pozvali i u Austriju, ali meni je oduvijek želja bila zaigrati za Hrvatsku!
Sučić: Nedavno su me pozvali i u Austriju, ali meni je oduvijek želja bila zaigrati za Hrvatsku!

Ipak, optimizma u redovima mladih "vatrenih" ne manjka. Svoja razmišljanja uoči turnira podijelili su stoper Spezije Martin Erlić te veznjak Lovro Majer.

- Portugalci su tehnički jako potkovani, kao i brzi, te trebamo biti jako oprezni. Leao je također brz, protiv njega sam imao priliku dva puta igrati, i ako ga se koncentrirano čuva, neće biti problema. Moramo biti koncentrirani svih 90 minuta, i više, jer je ta prva utakmica najvažnija. Sve ovisi o tome kako se krene u turnir i dat ćemo sve od sebe - kaže branič Erlić.

Veznjak Majer s Dinamom je proslavio veliki uspjeh u Europskoj ligi, a sada ga čekaju novi veliki reprezentativni izazovi.

- Tvrdim da smo dobra momčad i da možemo pobijediti svakoga, budemo li pravi. Prvi dojmovi iz Slovenije jako su dobri, i lijepo je ponovno se družiti s igračima s kojima smo se i prije družili. Mnogi od nas već su zajedno prošli i druge mlađe kategorije - istaknuo je.

Zagreb: U 21 kvalifikacije za EP, Hrvatska - San Marino

O našim protivnicima

Aktualni kadar hrvatske U-21 reprezentacije prema cijenjenom Transfermarktu, vrijedi 54,45 milijuna eura. Najskuplji pojedinac je spomenuti Majer, koji, prema istom izvoru, vrijedi čak 10 milijuna eura, a dobri nastupi na europskoj smotri mladih samo bi mu mogli podići vrijednost.

Jedan od lidera momčadi je Nikola Moro. Mladić iz moskovskog Dinama vrijedi sedam milijuna eura, a šest milijuna eura vrijedi Domagoj Bradarić iz Lillea. Potonjem će dobro doći ovaj turnir, jer, u posljednje vrijeme pao je u drugi plan u francuskom klubu. 

Tajni adut Bišćana mogao bi biti Krešimir Krizmanić (20). Dečko iz Gorice u HNL-u u zadnje vrijeme igra fantastično, briljira na poziciji lijevog beka, koju "krpa" još od odlaska Čabraje u Dinamo i radi to sjajno, iako je po vokaciji središnji branič. Za njegove usluge zainteresiran je francuski AS Saint-Etienne, koji ga je gledao na dvije utakmice protiv Hajduka, te još neki njemački prvoligaši.

Osijek i Gorica susreli se u 24. kolu Prve HNL

Nestvarno izgleda podatak da Englezi vrijede 357,50 milijuna eura. Njihova prva zvijezda krilo je Chelseaja, Callum Hudson-Odoi (20), koji vrijedi 35 milijuna eura. Bekovske pozicije drže braća blizanci, Steven i Ryan Sessegnon (20). Potonji je puno poznatiji, igra za Hoffenheim i vrijedi 20 milijuna eura.

Portugalska U-21 reprezentacija vrijedi 162,70 milijuna eura. Prva zvijezda je Barcelonin Trincao (21), koji vrijedi 25 milijuna eura. Ipak, ovaj mladić uglavnom u Barceloni skuplja mrvice pored Lionela Messija i društva, pa se može zaključiti kako nije u pravom ritmu. Ove sezone nastupio je u 36 utakmica, a zabio je samo dva gola uz tri asistencije.

La Liga Santander - FC Barcelona v Alaves

Švicarska U-21 reprezentacija vrijedi 47,25 milijuna eura. Pogađate, satkana je balkanskim štihom. Veznu liniju drži Toni Domgjoni (22), Hrvat rođen u Koprivnici. Domgjoni je do 2009. igrao za mlađe kategorije Slaven Belupa pa kao dječak preselio u Zurich. 

Na krilu je mladi Petar Pušić (22), koji nastupa za Grasshopper, a ima i hrvatsku putovnicu. Pušić je rođen u Schaffhausenu. U vrhu napada je opasni Petar Stojilković (21), igrač srpskih korijena, koji je za Aarau ove sezone zabio 12 golova u 26 nastupa. 

Povijest na europskim smotrama mladih

Nenad Gračan uspio je prije dvije godine odvesti našu U-21 reprezentaciju na europsku smotru nakon dugih 15 godina.

Igrali su tad Srna, Babić, Šafarić, Zahora, Kranjčar, Pranjić i Eduardo da Silva na U-21 prvenstvu u Njemačkoj, a vodio ih je iskusni Martin Novoselac. Ta družina ispala je u skupini iza kasnijih osvajača Italije i doprvaka Srbije i Crne Gore. 

Dobru klapu imali smo i 2000. godine, kad smo se plasirali na prvenstvo u Slovačkoj. I to je bila strašna generacija s Pletikosom, Šerićem, Tudorom, Vranješom i Lekom. Vjerovali ili ne, to društvo završili je na četvrtom mjestu u skupini.

Å ibenik: Kvalifikacijska utakmica za Euro U-21, Hrvatska - Å kotska

Sve ove godine Hrvatska je odgajala sjajne mlade igrače, prodefilirali su kroz HNS-ov sustav mladih reprezentacija brojni supertalenti poput Modrića, Kovačića, Mandžukića, ali nikako se "mini-vatreni" nisu uspijevali plasirati na kontinentalnu smotru.

Sve do izabranika Gračana i nadarene generacije predvođene Vlašićem i Brekalom. Nažalost, hrvatska je i na tom Euru, prije dvije godine u Italiji i San Marinu, ispala u skupini s Francuskom, Engleskom i Rumunjskom.

Osvojili su naši tek jedan bod. Atmosfera nije bila dobra, Duje Ćaleta-Car nije došao na natjecanje, jer je Marseille inzistirao da bude u klubu od prvog dana ljetnih priprema, Alen Halilović nije igrao obranu, a bio je, barem po godinama, lider te reprezentacije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6

VIDEO

UŽIVO Transferi: Dinamo krenuo po Španjolca i Pašalića, bivši bek 'bijelih' odlazi u Goricu...
LJETNI MERCATO

UŽIVO Transferi: Dinamo krenuo po Španjolca i Pašalića, bivši bek 'bijelih' odlazi u Goricu...

Prijelazni rok u HNL-u počeo je 26. lipnja i traje do 5. rujna. Polako se zahuktava i u ostalim ligama. Na jednom mjestu donosimo sve glasine i potvrđene transfere domaće i stranih liga

Otvorene su Olimpijske igre u Parizu! Spektakularno paljenje plamena iznenadilo cijeli svijet
SVEČANA CEREMONIJA

Otvorene su Olimpijske igre u Parizu! Spektakularno paljenje plamena iznenadilo cijeli svijet

U spektakularnom otvaranju Olimpijskih igara u Parizu, nakon četiri sata duge ceremonije olimpijski plamen upalili su atletičarka Marie-José Pérec i legendarni džudaš Teddy Riner