Obavijesti

Sport

Komentari 0

Prva HNL 12/13.: Dinamov šok u Kupu, Hajduk dobio u Milanu

Prva HNL 12/13.: Dinamov šok u Kupu, Hajduk dobio u Milanu
14

Dinamo je u sezoni 2012/2013. bio ispred mlađe sestre Lokomotive. Hajduk je bio tek četvrti, ali je osvojio Kup pa je srušio milanski Inter. Dinamo je opet igrao LP...

VIDEO

Hrvatska nogometna liga ulazi u svoju 30. sezonu. Tom prigodom na portalu 24sata pozabavit ćemo se povijesnim pregledom dosadašnjih 29 sezona i izdvojiti najbolje priče u serijalu tekstova "30. sezona HNL-a" . U 22. sezoni Dinamo je bio prvi ispred mlađe sestre Lokomotive. Hajduk se zadovoljio Kupom pa povijesnom pobjedom protiv Intera iz Milana. Dinamo je drugu godinu zaredom igrao Ligu prvaka...

Dinamo, Lokomotiva, Rijeka pa Hajduk. Tako je izgledala ljestvica u 22. sezoni HNL-a 2012./2013. Dinamo je ispred mlađe sestre s Kajzerice osvojio naslov s 20 bodova prednosti.

Hajduk je zaostao 25 bodova u ligi koja je počela 21. srpnja 2012. i završila 26. svibnja 2013. godine.

Prvenstvo se igralo u dva dijela, jesenski i proljetni. Dinamo je izborio kvalifikacije za Ligu prvaka, a Lokomotiva, Rijeka i Hajduk za Europsku ligu. Hajduk je europske kvalifikacije izborio slavljem u Kupu. Iz lige su ispali Inter, Cibalia i Zagreb, a Dragovoljac je ušao u ligu.

Leon Benko iz Rijeke bio je najbolji strijelac sa 18 golova, a Dinamova pobjeda protiv Zagreba (6-0) bila je najveća domaća pobjeda.

AUT, UEFA CL Qualifikation, FK Austria Wien vs GNK Dinamo Zagreb

Hajduku Kup, Mamić se spustio iz lože, ali nije pomoglo

Dinamo je u obranu naslova u Kupu krenuo pobjedom protiv Vrsara u šesnaestini finala. No onda je uslijedio šok. Zadar je izbacio "modre" usred Maksimira u četvrtfinalu.

Dinamo je vodio 2-0 do 83. minute utakmice. Opuštanje "modrih" zvijezda iskoristila je momčad Zadra , koja je do kraja regularnih 90 zabila dva gola i izborila produžetke.

Zdravko Mamić se u kratkoj pauzi između dva produžetka iz lože spustio uz teren i davao je upute igračima. No Zadar je zabio još jedan gol i izbacio prvake iz Kupa. Na toj se utakmici glavni sudac Ivo Krečak ozlijedio pa je uskočio pomoćni Marko Matoc. Dinamu nije pomogao ni igrač više, a ni 10 minuta ukupne nadoknade kako bi izbacili Zadar, kojem je pobjeda na Maksimiru bila tek treća u 15 utakmice te sezone.

Hajduk je stigao do finala preko Splita, Zeline i Slaven Belupa. U finalu ga je čekala Lokomotiva. Prva utakmica završila je 2-1 za Hajduk. U drugoj je bilo 3-3 što je "bilima" bilo dovoljno za slavlje. Hajduk je trofej proslavio na Maksimiru pred oko 12.000 navijača, većinom hajdukovaca.

Bio je to Tudorov prvi trenerski trofej u karijeri, a nakon 2010. godine Hajduk je vratio Rabuzinovo sunce u svoje vitrine. Zanimljivo, uoči te utakmice Hajdukovi kadeti osvojili su Kup pobjedom protiv Osijeka, a najbolji igrač bio je Nikola Vlašić s dva gola.

Vukovićev volej Interu i Hajdukova povijesna pobjeda

U kvalifikacijama za Europsku ligu, Osijek je u prvom pretkolu izbacio Santa Colomu u dvije utakmice, ali je ispao od Kalmara u 2. pretkolu.

Hajduk je u drugom pretkolu bio bolji od Skonta u dvije utakmice, a Slaven Belupo od Portadowna s ukupnih 10-2.

Slaven Belupo ispao je u trećem pretkolu od Athletic Bilbaa u herojskoj predstavi. Momčad iz Koprivnice izgubila je prvu utakmicu 3-1, ali je u drugoj umalo došla do senzacije. Pobijedio je Slaven 2-1, a samo gol nedostajao je da utakmica ode u produžetke.

Rumunjski prvak doma izgubio samo jednom, Bečani od Lokosa vrijede 18 milijuna eura više
Rumunjski prvak doma izgubio samo jednom, Bečani od Lokosa vrijede 18 milijuna eura više

Hajduk je izgubio prvu utakmicu od milanskog Intera na Poljudu 3-0. No u uzvratu splitska momčad bila je nadomak senzacije.

Hajduk je pobijedio 2-0 što mu na kraju nije bilo dovoljno, ali svijetom se proširila snimka gola Ivana Vukovića iz voleja.

Bila je to povijesna Hajdukova pobjeda protiv trostrukog europskog prvaka, ali pobjeda nedovoljna za prolaz.

- Nismo još svjesni što smo napravili. Nakon svih podcjenjivanja ostvarili smo najveću europsku gostujuću pobjedu u povijesti kluba. Svima će nam to biti jako lijepa uspomena - rekao je tadašnji kapetan Ante Vukušić.

Kad je došao kući, oko 4 sata ujutro, Ivan Vuković pogledao je svoju golčinu stotinjak puta.

- Bio je to trenutak inspiracije. Lopta je ušla u mrežu na najbolji mogući način - skroman je bio Vuković .

Prva HNL 11/12.: Dinamo postao GNK, 'Varteks' otišao u povijest
Prva HNL 11/12.: Dinamo postao GNK, 'Varteks' otišao u povijest

Dinamo opet u Ligi prvaka

Dinamo je drugu godinu zaredom osigurao Ligu prvaka. "Modri" su u pretkolima izbacili Ludogorec, Šerif i Maribor. Posebno je dramatično bilo u 2. pretkolu kad je Domagoj Vida zabio pobjednički gol za Dinamo u osmoj minuti sudačke nadoknade.

Nakon dvije pobjede protiv Maribora ždrijeb je "modre" svrstao u skupinu A s Paris Saint-Germainom, Portom i kijevskim Dinamom.

Nakon pet kola bez boda, u zadnjem kolu svanulo je "sunce". Igralo se po snijegu i kiši, a Dinamo je golom Ivana Krstanovića iz penala došao do velikog boda koji su igrači i stručni stožer proslavili kao da su osvojili Ligu prvaka.

'Sve ok. Nemam simptoma, ovih dana ću imati novo testiranje...'
'Sve ok. Nemam simptoma, ovih dana ću imati novo testiranje...'

HNL 2012./2013.

  • prvak: Dinamo
  • osvajač Kupa: Hajduk
  • osvajač Superkupa: nije igrano
  • najbolji strijelac: Leon Benko (Rijeka) - 18 golova
  • ušli u ligu: Hrvatski dragovoljac
  • ispali iz lige: Inter, Cibalia, Zagreb
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom