Obavijesti

Sport

Komentari 39

Rijeka već ostala bez šestorice: Dolazi i sjajni Ganac iz Šibenika

Rijeka već ostala bez šestorice: Dolazi i sjajni Ganac iz Šibenika
12

Sportski direktor Ivan Mance za 24sata govori o brojnim promjenama koje će ovog ljeta doživjeti Rijeka s kojom Goran Tomić i sljedeće sezone ide u lov na europski visoki plasman

VIDEO

Hoću brzu i fizički jaku momčad koja je gladna pobjeda i puna energije pa protivnike lomi ritmom i brzinom tranzicije, izjavio je Goran Tomić neposredno nakon uspješnog završetka riječke nogometne sezone 2020/21.

POGLEDAJTE VIDEO: Rijeka bijelih snova

Pokretanje videa...

Rijeka bijelih snova 01:15

Šef struke nije podvukao da želi zvučna pojačanja, nije pričao o trošenju velike love u prijelaznom roku, nije istaknuo kako hoće samo iskusna, prekaljena i dokazana imena.

Nakon dvije godine s vrlo malo promjena u igračkom kadru sad je vrijeme za 'provjetravanje' svlačionice, a Tomić hoće momčad koja 'leti' u oba smjera i ima opsesivnu želju za pobjedama.

Ne mora to biti ni bogznakako skupa, ni na papiru zvučna squadra. Nego mlada, nova Rijeka. Na tragu zanosa i optimizma ostvarenog plasmanom u Europu u zadnjem kolu prošle sezone, domaćim 2-1 trijumfom nad Goricom.

Klub i glavni trener su 100 posto 'na liniji', razmišljaju jednako. Tomić je na zasluženom odmoru u Austriji. A onaj koji svemu tome mora udariti sportske temelje je - sportski direktor Ivan Mance.

U sve to se, naravno, upleće veliko: ALI... Ni planetarni giganti a la Inter, Barcelona, Real i slični vrhovi svjetskog nogometa ne znaju kako će im sljedeće sezone izgledati momčadi.

Pandemija je poremetila sve moguće i nemoguće planove. Vrijeme je - preživljavanja. Za veliku većina kompanija u bilo kojem biznisu pa tako i nogometnom.

Zato je, u zadnjem tjednu svibnja, gotovo nemoguće znati s kojom će momčadi u narednu sezonu krenuti Rijeka i kada će se ta momčad kompletirati. Živi se: od prijelaznog roka do prijelaznog roka.

Navijačima je vrijeme 'mercata' često uzbudljivije od samih utakmica. Vrijeme je snova, žustrih rasprava i 'slaganja momčadi' u svakom kafiću i svakoj nogometnoj ćakuli. Svi sve 'znaju'. To je nogomet.

Ali... Što se navijačima može prenijeti s Rujevice? Direktora Mancea kojem telefon zvoni cca. 10 puta u 10 sekundi, za početak pitamo: koji su to igrači koji sigurno - odlaze iz Rijeke?

- Na to listi je jedno pet-šest imena. Odlaze neki igrači koji su sve dali za Rijeku, koje će ih Rijeka zauvijek poštovati i cijeniti - priča nam Mance.

- Andrijašević, Capan, Nevistić, Štefulj, Menalo, Yateke. Posudbe ističu i Drmiću i Kulenoviću, a hoćemo li te posudbe (moći) obnoviti... Znat će se tijekom ljeta.

Produžili ste ugovore ili aktivirali opcije produženja ugovora s Murićem, Galovićem, Velkovskim i Lončarom. Što ne mora značiti da će sva četvorica ostati...

- Točno. Mi ćemo sigurno obnoviti, osvježiti momčad, ali broj novih igrača ovisit će i o tome koliko će onih s kojima imamo ugovor otići ako dođu prave ponude. Npr? Recimo Pavičić. U Rijeci je 3,5 godine, ima ugovor do kraja sljedeće sezone, ali ako dođe prava ponuda Pave će otići, a mi onda tražiti još jedno rješenje više u veznom redu.

Na posudbi su Matej Vuk, Jasmin ČelikovićMilan Ristovski, Denis Bušnja, Veldin Hodža, Ivan Smolčić, Marko Putnik...

- Posljednja tri koje ste spomenuli su na posudbi u Orijentu i u sljedeća dva tjedna se odlučuje hoće li netko od njih otići na pripreme sa prvom momčadi. Vuk, Ristovski, Čeliković i Bušnja se, pak, vjerojatno svi vraćaju pa ćemo zajedno s trenerom odlučiti hoće li svi ostati.

Dinamo i Šibenik susreli se na Maksimiru u 18. kolu Prve HNL

Nediljko Labrović je za šibenske medije potvrdio ono što smo na ovim stranicama najavili početkom ožujka, on je novi golman Rijeke. A uz njega je istaknuto i ime njegovog suigrača: Prince Ampem. Ganski napadač, također slobodan igrač.

Mlad, brz, ambiciozan... Po svemu se uklapa u klupsku i Tomićevu viziju. Uopće ne bi bilo iznenađenje da Rijeka iz Šibenika dovede dvojicu igrača. Ampem je također vrlo blizu preseljenja na Kvarner.

- Nevistić odlazi u Dinamo i sigurno ćemo dovesti još jednog golmana do početka priprema. A i na krilnim pozicijama, uz neke naše igrače koje vraćamo s posudbi, želimo ojačati konkurenciju.

Mance ništa ne želi potvrđivati dok se papirologija ne riješi, ali dolazak Princea Ampema i Labrovića je pitanje dana.

Nediljko Labrović - zamjena za Nevistića

- Prvi cilj je Tomiću u prvoj fazi priprema (Rijeka starta 14. lipnja, pripremat će se na Rujevici i na Kranjskoj Gori; 17. srpnja počinje HNL, a pet dana kasnije europske obveze, nap.a.) na raspolaganje staviti po jednog novog: golmana, stopera, veznjaka, krilo i napadača. Naravno: bez tzv. panic-transfera! Rijeka će opet, mirno i ciljano, dovesti igrače koji joj trebaju.

A momčad kompletirati kako prijelazni rok bude odmicao?

- Da. Morat ćemo biti strpljivi. Normalno da bi svi mi u klubu htjeli da se kompletni roster zna što je ranije moguće. Idealno bi bilo da trener prvi dan priprema ima kompletiranu momčad no realno je za očekivati da će se velik broj transfera dogoditi po završetku Eura (11. srpnja, nap.a.) pa sve do kraja kolovoza. Imali smo najmlađu momčad Europske lige i jednu od najmlađih u Prvoj HNL, a sada ćemo ju vjerojatno i dodatno podmladiti - kaže Mance.

Tomićeva Rijeka u zadnjih deset kola najbolja momčad Prve HNL
Tomićeva Rijeka u zadnjih deset kola najbolja momčad Prve HNL

- Ja bih najviše volio kada bi među 22-23 imena u seniorskom pogonu imali pola igrača iz klupske Škole nogometa. Vidjet ćemo... Pripreme i trenerove procjene mladih igrača pa onda prijelazni rok i eventualni odlasci igrača pod ugovorom diktirat će naše reakcije što se pojačanja tj. novih imena tiče. Želimo ojačati momčad u svakoj liniji pa sljedeće sezone imati jaču i još bolju Rijeku. Imamo ideju i viziju kao i svih ovih godina. Cilj je stvoriti jaku, mladu i prepoznatljivu, a uspješnu Rijeku. Imat ćemo momčad koja će ostvarivati klupske ciljeve i donositi radost navijačima. Kao i sve naše generacije već gotovo deset godina unazad - rekao nam je Ivan Mance.

Pred navijačima Rijeke je jedno - jako zanimljivo ljeto. Navijanje za Hrvatsku na Euru i 'nadziranje' stvaranja jedne nove Rijeke za koju danas nitko sa sigurnošću ne može reći kako će izgledati. Upitnika je više nego ikad u novoj, najuspješnijoj eri riječkog nogometa pod vodstvom Damira Miškovića.

Ali jedno se zna: društvo s Rujevice dokazalo je kako je sposobno Rijeku držati u vrhu hrvatskog nogometa. Mijenjaju se treneri i igrači, a Rijeka je uvijek europski visoko. Posebno visoko ako, napokon, s tribina bude imala silni navijački vjetar u jedra!

Obrana

Mladi igrači, naravno, trebaju dobiti šansu, ali.. Ne može se baš u HNL-bitke i u Europu s obranom koju, primjerice, čine Labrović i Braut-Galešić-Smolčić-Jurišić. Velkovski i Galović su 'u izlogu', Tomečak smije otići ako dobije dobru ponudu. Uz tinejdžere, dakle, u obrani su sada još eventualno povratnik s posudbe u sarajevskom Željezničaru J.Čeliković (22) plus dvojica 24-godišnjaka: stoper Escoval i lijevi bočni Vukčević. A obrana je prošle sezone i u punom sastavu bila dio momčadi u kojem se najviše vapilo za pojačanjima. Jedno ime moglo bi biti Dinamov mladi stoper Josip Šutalo (21) jer... Još treba do kraja zatvoriti 'deal' u kojem (uz odštetu) Dinamo za Nevistića i Štefulja Rijeci daje i tri igrača, a zasad je došao samo jedan, 19-godišnji lijevi bočni Roko Jurišić

Menalo odveo Rijeku u Europu!
Menalo odveo Rijeku u Europu!

Vezni red

U veznom redu nameću se dva sjajna mlada kreatora, Čerin i Liber, a i ako se u formu vrati Lepinjica opet je i u tom dijelu momčadi nužno dovesti pokoje jako ime jer Lončara će se vjerojatno prodati, Mudražija je 'dužnik' koji tek treba dohvatiti očekivanu razinu, Pavičić želi inozemni transfer, zasad nema službene potvrde o dovođenju Dinamovog 19-godišnjeg 'fantaziste' Nike Jankovića... Sve u svemu: i sredinu terena treba pošteno 'podebljati', prvenstveno s pravim defanzivnim veznjakom.

Napad

Franko je otišao, Menalu i Drmiću je istekla posudba, lako je moguće da se Murić proda. A to sve znači da bi Rijeka mogla ostati bez (sjajnog) kompletnog napada! Vuk, Ristovski, Prince Ampem, Bušnja... Tek se trebaju dokazati na razini riječkih ambicija: HNL plasmana koji bi i desetu godinu zaredom značio - ulazak u Europu. I napad vapi za pojačanjima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici u nedjelju (19.30 sati). Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju
Sopić: Neki igraju komotno već nekoliko utakmica! Pola medija želi da Dinamo bude prvak...
REAKCIJE IZ KRANJČE

Sopić: Neki igraju komotno već nekoliko utakmica! Pola medija želi da Dinamo bude prvak...

Dolaze nam u 'zmajevo gnijezdo', gdje je pao Lille, past će i Dinamo, rekao je Sopić, a Čabraja naglasio: 'Ostaje mi žal, mogli smo ih unakaziti! Inter došao po Čavlinu? Vidjet ćemo...'