Obavijesti

Sport

Komentari 9

Sandra zaprijetila konkurenciji: 'Kad se sretnemo i pogledamo u oči vidjet ćemo koja je bolja'

Sandra zaprijetila konkurenciji: 'Kad se sretnemo i pogledamo u oči vidjet ćemo koja je bolja'
4

Proteklu 2020. godinu uopće neću računati kao relevantnu jer nije bilo ni legalnih natjecanja, ni doping kontrola, sve je to bio "one man show", a pravi rezultati će se vidjeti tek na službenim natjecanjima - kaže Sandra.

Zimskim bacačkim kupom u Splitu tradicionalno započinje sezona bacačkih sportova u Hrvatskoj, a po tradiciji na njemu sezonu bacanja diska otvara i Sandra Perković. Tako je bilo i danas, naša najbolja atletičarka nastupila je u Splitu 13. put i upisala 12. pobjedu, disk je letio do 65.25 metara u trećoj seriji.

Pokretanje videa ...

Perković je raznježila fotkom s dečkom: Zbog tebe sjajim. Ti me činiš sretnom i zato te volim...
Perković je raznježila fotkom s dečkom: Zbog tebe sjajim. Ti me činiš sretnom i zato te volim...

- Zadovoljna sam otvaranjem sezone, 65.25 je vrlo dobar rezultat, iako sam očekivala i malo više jer sam spremnija od toga, ali cijelu prošlu godinu bili smo bez natjecanja i trebalo se prebaciti iz "trening moda" u "natjecateljski mod". Zadovoljan sam bazom priprema, odradili smo dobar posao a ovo je bio dobar test trenutnih mogućnosti. Ima u meni još metara...

Četiri uspješna pokušaja, sve u svemu dovoljno dobro nakon duge pauze, jer niste  bacali još od Hanžekovićevog memorijala?

- Da, a i Hanžek nisam bacala u pravoj formi. Bilo je dosta treninga i mitinga koji su se prisilno morali otkazati, tako ni na Hanžek nisam došla 100% spremna. Nije to bila prava natjecateljska sezona, sad sam na puno višoj razini, žao mi je što prvi hitac koji je trebao letjeti jako daleko tehnički nije bio dobar, a  kasnije sam prilagođavala tehniku da hitac bude ispravan, a kad to radiš onda ni hitci nisu daleki...

Uvijek iz Splita pošaljete poruku konkurenciji, četiri godine za redom, od 2014. do 2017. bacali ste preko 70 metara?

- To su bila druga vremena, drugačije se ulazilo u sezonu, imala sam druge prioritete... Sada je glavni cilj Tokio i sve je podređeno Tokiju. Ovo je Top 3 rezultat u svijetu u ovom trenutku, na koji sam jako ponosna, a konkurenciji je dovoljno da vide moje ime na ljestvici.

Sandra Perković i Filip Mihaljević

Perez je trenutno prva s rezultatom 66.68?

- To je vrlo dobar rezultat, čestitam joj na tome, ali ja još uvijek nisam rekla svoje. Ove godine disk se vraća na natjecanje Difamantne lige i meni je to drago jer volim nastupati na velikoj sceni. Na takvim natjecanjima je sve puno profesionalnije i na najvišoj razini... Ima jako puno mitinga, moramo dobro razmisliti kako ćemo birati mitinge i tempirati formu za Tokio, koji je glavni cilj sezone.

U Splitu ste upisali 12. pobjedu?

- Volim ja Split, kao što i Split voli mene. Evo vidite i ovo prekrasno vrijeme danas, jučer je bilo malo kiše i vjetra, danas je lijepo. Žao mi je što ga nisam iskoristila za bolji hitac, ali tek je otvaranje sezone...

Neće biti lako osvojiti medalju u Tokiju, Amerikanka Valerie Allman bacila je lani preko 70 metara, tu su Kubanke, Njemice...

- Nisam nikad čula da se neka olimpijska medalja osvojila lako. Puno je tu cura koje dolaze spremne, ali 2020. godinu uopće neću računati kao relevantnu jer nije bilo ni legalnih natjecanja, ni doping kontrola, sve je to bio "one man show", tako da tek kad dođemo svi na službeno natjecanje, i kad se pogledamo u oči, vidjet ćemo tko je najjači.

Sandra Perković i Filip Mihaljević
'Čestitalo je valjda cijelo Livno odmah nakon medalje! A ničega ne bi bilo bez ženine kuhinje...'
'Čestitalo je valjda cijelo Livno odmah nakon medalje! A ničega ne bi bilo bez ženine kuhinje...'

Natjecanje je propustio brončani s nedavnog Europskog dvoranskog prvenstva u Torunu Filip Mihaljević. Izravno s natjecanja morao se javiti na vojnu obuku, a u Split je doputovao na sam dan natjecanja. Nije se natjecao ali je došao podržati kolege i čestitati Sandri Perković, ali i ona njemu.
 
- Emocije su se slegle, nakon dva tjedna od natjecanja mogu reći da sam presretan. Svjestan sam da vrijedim više, ali ima vremena i za bolje rezultate. Ipak nisam bio potpuno spreman, šest mjeseci mučio sam se s ozljedom trbušnog zida i vjerujem da u budućnosti mogu osvojiti još koju medalju, pa i jačeg sjaja od bronce.

Daljinom 21.31 metara ste zadovoljni?

- Očekivao sam hitce preko 21 metar, da je bilo malo više priprema i koje pripremno natjecanje, siguran sam da bih bacio i više... Ako Bog da zdravlja bit će još natjecanja, uoči Tokija su i Dijamantne lige u Dohi i Rimu, pa dva Grand prix mitinga, i vjerujem da ću u Tokio doći u punoj formi.

Athletics - 2021 European Indoor Athletics Championships
HEP čestitao bacaču kugle Filipu Mihaljeviću na bronci na Euru
HEP čestitao bacaču kugle Filipu Mihaljeviću na bronci na Euru

Možete li prebaciti magičnu granicu od 22 metra?

- To je sljedeći korak. Polako skupljam iskustvo, snagu i tehniku, i vjerujem da mogu prebaciti tu granicu. Ulazim u zrele godine, iskustvo sam skupio, nema više izvlačenja na mladost i neiskustvo... Kugla je postala elitna disciplina, 2013. godine je na EP u Göteborgu 20.18 bilo dovoljno za broncu, zlato je bilo 20.60, a ja sam broncu osvojio s 21.31. Kugla je odletjela u nebo....

Predsjednik ASK-a i HAS-a Ivica Veštić ima namjeru organizirati bacački miting na prostoru antičke Salone, bio bi to spektakl za pamćenje, čak i veći od "zagrebačkih fontana"

- Podržavam tu ideju, treba popularizirati atletiku, ne samo da se natjecanje organizira u Saloni, nego i na Rivi, Prokurativama... Kuglu je lako organizirati, ne treba puno prostora, krug i 25 metara... Eto, Stipe Žunić i ja, , dva Poljaka i dva Amerikanca i imate pravi show – zaključio je Mihaljević.