Obavijesti

Sport

Komentari 107

Službeno: Duvnjak MVP Eura, Karačić najbolji srednji vanjski!

Službeno: Duvnjak MVP Eura, Karačić najbolji srednji vanjski!
1

Pet je hrvatskih rukometaša konkuriralo za člana najbolje momčadi. Uz Duvnjaka i Karačića, bili su to Šego, Mandić i Stepančić. A Dule na ovom Euru briljira! Zabio je 31 gol uz 69 posto šuta i briljantnu igru u obrani

VIDEO

Domagoj Duvnjak najbolji je rukometaš Europskog prvenstva 2020. godine! Službeno ga je proglasio EHF, koji svaki put, ma koliko to nelogično bilo, nagrade dijeli prije finalne utakmice.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Nepoznati Domagoj Duvnjak 01:16

No ovaj put bi doista, što god se dogodilo u finalu, teško itko mogao nadmašiti Duleta! Kakav turnir hrvatskoga kapetana, kakve igre, kakva zrelost i u napadu i u obrani!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ovo je njegov turnir. Vidjelo se to od prve utakmice, od prvog treninga. Način na koji vodi momčad je impresivan. Baš kao Luka Modrić u Rusiji.

Istrčite i uživajte, kako god da završi, za nas ste pobjednici...
Istrčite i uživajte, kako god da završi, za nas ste pobjednici...

Kapetan koji će se prije svih baciti za loptom, koji će pasti s nogu da bi je ukrao, kapetan koji će motivacijskim krešendom napaliti suigrače, okupiti ih na terenu i koji će od navijača tražiti još i još. I sugerirati izborniku što odigrati u zadnjem napadu.

Uoči produžetaka u polufinalu molio se, otkrio je Lino Červar. I vukao nas i u toj utakmici do trijumfa. Marino Marić poljubio ga je pred kamerama. Da, takav je kapetan da je zaslužio i poljupce suigrača...

- Neću reći da je zreliji, on je bio zreo i na svom prvom velikom natjecanju, ali igra racionalnije. Ne forsira šuteve, igra momčadski, a u obrani je sjajan - govorio je Petar Metličić.

Na Euru Dule je u osam utakmica zabio 31 gol uz sjajan postotak šuta od 69 posto!

Zabio je svih šest sedmeraca, ima 11 asistencija, dva blokirana udarca i sedam ukradenih lopti...

Osvojio je sedam velikih medalja s Hrvatskom i danas, s 31 godinom i 19 natjecanja iza sebe u svim uzrastima u nizu (!), pustit će suze radosnice.

Njegova je priča krenula u Đakovu. Otac Ivan bio je rukometni trener, majka Ivanka rukometašica, sestra također, pa je rukomet bio prirodan izbor iako ne nametnuti. S 15 je godina već igrao u prvoj ligi, godinu kasnije bio najbolji strijelac iste, što mogu samo odabrani. Ove krađe lopti koje danas gledamo i jesmo godinama prije, tada je radio još i više, pa je djed možda i požalio što je za svaku ukradenu loptu unuku obećao 50 kuna. Jedna anegdota kaže da je u međuškolskoj utakmici zabio baš sve golove za svoju momčad, njih 15-ak, međutim, njegovim gimnazijalcima nije pomoglo.

Duvnjaku je djed obećao 50 kn za baš svaku ukradenu loptu...
Duvnjaku je djed obećao 50 kn za baš svaku ukradenu loptu...

- Domagoj je kao mali dolazio na moje treninge sjedio i gledao, ali nikad ga nisam trenirao kroz momčad, tek individualno. Bio je svestran u sportovima, odličan i u nogometu, jednostavno se vidjelo da će, zahvaljujući fizičkim predispozicijama, dugačkim ekstremitetima i usklađenosti, biti uspješan. Sve ostalo je stvar mukotrpnog rada i treninga - rekao je otac, inače i profesor tjelesnog odgoja u osnovnoj školi, privremeno i hrvatski izbornik.

S 18 ga je, prije nego je trebao postati maturant, uzeo Zagreb. Probao je s kineziologijom, ali nije išlo u tom tempu. Tog je ljeta s kadetima uz Štrleka i Karačića u Estoniji osvojio europsko zlato. Cijeli je turnir, zbog praznovjernosti, igrao u istim čarapama. Koliko je bio dobar, za juniore nije stigao ni igrati jer ga je Lino Červar prepoznao kao 18-godišnjaka i uveo u reprezentaciju uoči Eura u Švicarskoj koju na kraju nije vidio.

Hrvatska i Austrija susreli se u drugom krugu Europskog prvenstva u rukometu

Tri godine kasnije HSV je probio rukometne barijere i platio Zagrebu milijun eura za njega. Bilo je to ulaganje koje je od kluba s njemačkog sjevera ubrzo prvi i jedini put učinilo europskog i njemačkog prvaka. Isplatilo se višestruko.

Kiel, institucija njemačkog i svjetskog rukometa, morao je imati takvog igrača i doveo ga je 2014. kao aktualnog najboljeg rukometaša svijeta u izboru IHF-a za godinu ranije. Nagradu je dobio 20-ak minuta nakon poraza od Španjolske za europsku broncu u Danskoj, pa je trebalo proći vremena da shvati što ona znači.

Sada, nakon 11 godina drila Bundeslige u kojoj na toj razini opstaju samo najbolji i najčvršći, kao oženjen čovjek za srednjoškolsku ljubav Luciju više ne ide glavom kroz zid. Ne može ono što je mogao s 25, ali sve nadoknađuje nekim drugim stvarima. Racionalnošću, na primjer. Balić je možda dodavao oku ugodnije, ali Duvnjak to radi na svoj način.

Duvnjak: Ne znam kako mi je tata preživio ovu utakmicu...
Duvnjak: Ne znam kako mi je tata preživio ovu utakmicu...

- Ne paše mi baš čuti tu hipotezu kako je moj sin Balićev nasljednik. Njih dvojica uopće se ne mogu usporediti. Ivano je jedno, Domagoj sasvim nešto drugo... Teško je roditi se kao Ivano, teško ga je prekopirati - dodao je otac.

Baš nikada s Duvnjakom u reprezentaciji, Hrvatska nije bila slabija od šestog mjesta. Treba li što dodati? Ne, osim da ga moramo čuvati dok ga još imamo. A on je takva veličina da to zlato, ako pravda postoji, mora imati. Zvijezde će se valjda poklopiti u Stockholmu... Baš kao 2006. godine, kada je u Estoniji bio izabran za MVP-ja kadetskog Svjetskog prvenstva. Tada je Hrvatsku odveo do zlata...

Pakleni vs Kauboji: Duvnjakova generacija ima što i Balićeva!
Pakleni vs Kauboji: Duvnjakova generacija ima što i Balićeva!

U najbolju momčad Eura, kao srednji vanjski, ušao je Igor Karačić.

POGLEDAJTE S KIM JE OD RUKOMETAŠA TRENER LINO ČERVAR IMAO NAJVIŠE RAZMIRICA:

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 107
VIDEO

Da bar za važne stvari na Trg izađe jednako kao za sportaše
BIRTIJA

Da bar za važne stvari na Trg izađe jednako kao za sportaše

Volio bih dočekati da se isti ljudi koji se svako toliko okupe slaveći uspjeh pojedinca ili grupe sudržavljana u jednakom broju, ili plus još toliko, redovito okuplja kako bi zaštitili svoja prava. Borba za više razuma

Supruga Klaudija dočekala me u suzama, a suci su nas pokrali
LINO ČERVAR ZA 24SATA

Supruga Klaudija dočekala me u suzama, a suci su nas pokrali

Ja vodim bitke na terenu, a zajedno sa suprugom Klaudijom i onu životnu za njezino zdravlje. U deset situacija u finalu protiv Španjolske bili smo oštećeni, rekao nam je Lino Červar
'Stric i teta poginuli su u ratu, a ja sam po stricu dobio ime'
SREBRNI 'KAUBOJ' MATANOVIĆ

'Stric i teta poginuli su u ratu, a ja sam po stricu dobio ime'

Otac je bio na prvih sedam utakmica, ostali su se rasporedili. Nažalost, Stockholm je bio predaleko i preskup, pa nisu došli tamo. Dresovi? Ma, svima sam dao i više njih, kaže nam Vlado Matanović