Obavijesti

Sport

Komentari 31

Šok na vaterpolskom Euru: Španjolci izbacili prvaka Srbiju!

Šok na vaterpolskom Euru: Španjolci izbacili prvaka Srbiju!
1

Srbija je prije dvije godine osvojila Euro tako je što je pobijedila Španjolsku i to na peterce, ali ovaj put je 'furija' bila koncentriranija.  Srbi su promašili dva peterca i tako idu ranije doma...

VIDEO

Hrvatska protiv Grčke od 20 i 30 igra četvrtfinale Eura, ali u Budimpešti su se dogodile već dvije senzacije. Crnogorci su prvo pobijedili svjetskog prvaka Italiju 10-8, a onda su Španjolci pobijedili europskog prvaka Srbiju 10-9 nakon peteraca i tako ih izbacili. Za nas je ova utakmica bila posebno bitna jer pobjednik susreta Hrvatske i Grčke ide na Španjolce u polufinalu.

Pokretanje videa...

03:41

I prije same utakmice bilo je jasno da će to biti tvrda i čvrsta utakmica i da Srbima neće nimalo biti lako. Uostalom, tako je bilo i prije dvije godine kada su ove dvije reprezentacije igrale u finalu Eura u Barceloni, ali tada je Srbija bila uspješnija nakon peteraca i osvojila naslov.

'Barakude' u 100. utakmici na EP-u: Grci nas još nisu dobili

Srbi su krenuli bolje i sa čvrstom obranom su malo toga dopustili Španjolcima koji su zabili jedan gol u prvoj četvrtini, a onda u drugoj eksplozija španjolskog talenta. Utrpali su im četiri gola i održavali prednost od plus dva (6-4) sve do kraja treće četvrtine. 

Posljednja dionica utakmica protekla je u izrazito nervoznom ozračju na obje strane, a jedini gol zabili su 'delfini'. Mogli su Španjolci i puno ranije do pobjede, ali nisu uspjeli realizirati posljednji napad pa se otišlo na peterce s rezultatom 6-6.

Prije dvije godine je bio junak golman Srbina Pijetlović, a ovaj put je titulu junaka ponio Dani Lopez koji je obranio jedan šut, a drugi srpski pokušaj je završio na prečki, dok je golman Srbije Mitrović obranio samo jednom. 

SP u vaterpolu, Srbija - Hrvatska

Ortega je dobio zadatak izvršenja posljednjeg peterca i to je neumoljivo odradio za veliku pobjedu svoje reprezentacije od 10-9. 

Možda izgleda kao iznenađenje, ali nije. Španjolci su se zaista podignuli u posljednjih nekoliko godina i pokazali da se mogu nadmetati s najjačima. Bili su u finalu Eura prije dvije godine, u finalu SP-a prošle godine nakon što su u polufinalu pobijedili Hrvatsku, a i ovo natjecanje imaju priliku spojiti i treće finale zaredom.

Hrvatska treći favorit za zlato! Grci nemaju ljevaka ni golmana
Hrvatska treći favorit za zlato! Grci nemaju ljevaka ni golmana

Što se tiče Srbije, ovo je definitivno za njih razočarenje jer su htjeli svoje vitrine popuniti još jednim zlatom, ali glavno događanje za njih ove godine su Olimpijske igre u Tokiju koje žele žarko osvojiti. I tu možda možemo izvući razlog njihovog nešto lošijeg nastupa.

Felipe Perrone i Sanahuja su zabili dva gola, a kod Srbije je najefikasniji bio Dušan Mandić s tri gola.

Tako nas je u četvrtfinalu dočekao pravi pomor favorita i pokazalo se da svatko može dobiti svakoga. U nešto ranijem terminu Crna Gora je pobijedila svjetske prvake Talijane 10-8 i tako ih izbacili iz borbe za medalju.

Ako Hrvatska dobije Grke u polufinalu će igrati protiv Španjolaca. Možda na papiru zvuči nešto lakše nego npr. Srbija, ali vjerujte da će to biti jako teška utakmica za nas. Sjetite se samo SP-a prošle godine kada smo računali na finale, a onda nas je 'furija' isprašila u polufinalu.

Evo što kažu Španjolci o pobjedi nad Srbijom i mogućem polufinalu protiv Hrvatske.

- Bila je ovo vrlo zanimljiva utakmica, mi smo se postavili tvrdo, pokušali smo više brže plivati i oni pred kraj utakmice više nisu mogli pratiti naš ritam. Bili smo svježiji, jači, na koncu je utakmica završila neriješeno, ali smo mi imali više sreće u raspucavanju - Blai Mallarach Guell

Koga očekujete u polufinalu?

- Teško je reći, možda više Hrvatsku koja je jaka reprezentacija. Bit će nam teško, oni imaju dva najjača centra na prvenstvu Ako to bude Hrvatska, pokušat ćemo ih pobijediti kao i zadnji put. U ovoj fazi natjecanja nije to lako, svi su protivnici strašno jaki.

- Vidjeli ste dvije jake momčadi, pravi vaterpolo, jako dobro za gledatelje, a za nas je dobro da smo dobili penale jer smo zadnji put izgubili, to je dobro za samopouzdanje igrača. Ponosan sam na igrače, bili su hrabri i dobri, idemo dalje u borbu za zlato - kazao je izbornik Martin David.

Ako budete igrali protiv Hrvatske, što ćete mijenjati?

- Morat ćemo mijenjati igru, jer Srbija ima bolje šutere a Hrvatska ima dva najjača centra u Europi, jednog od najboljih golmana na svijetu... Bit će teško, jer Hrvatska želi plasman na Olimpijske igre, mi nemamo taj pritisak i možemo opušteno ući u utakmicu, uživati i probati pobijediti. I Srbija i Hrvatska igraju 'balkanski vaterpolo' a to za nas nije lako.

Koliko je prednost što desetak vaših igrača igraju u Barceloneti, kod vašeg brata?

- To je jako dobro za nas, igraju skupa, dobro se poznaju, uigrani su, a i nas dva jako puno pričamo o vaterpolu i imamo slične ideje.

Najbolji igrač Španjolske Felipe Perrone otkrio nam je najveće opasnosti Hrvatske, a on ih jako dobro zna jer je igrao u Jugu, hrvatski je zet i zna hrvatski!

- Vidjet ćemo, ako bude Hrvatska bit će teško, oni imaju najbolje centre, najbolje bekove, najbolje golmane,... teško će biti jer su super momčad koja je jaka i u kontrama i u pozicijskoj igri. Ni i mi znamo našu igru, digli smo ritam, uplivavali, to će biti važno i protiv Hrvatske.

Gdje vam Hrvatska može raditi probleme?

- Oni imaju sve, mogu nam napraviti probleme u svakom segmentu. Mi smo vidjeli u Guangzhou da možemo protiv njih, ne znam kako će se razvijati utakmica u petak, ali ako se bude igralo na manje golova, to je dobro za nas. Moramo ponoviti tu utakmicu i igrati na malo golova, da se naši igrači mogu odmoriti... Hrvati su moji prijatelji, družimo se, odemo na kavu, nadam se da će biti dobra utakmica i da će pobijediti bolji...

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Znate li čemu služi polukrug na rubu kaznenog prostora? Evo u kojem slučaju se jedino koristi
PUNO NAVIJAČA NE ZNA

Znate li čemu služi polukrug na rubu kaznenog prostora? Evo u kojem slučaju se jedino koristi

Nogometni travnjak je već desetljećima isti uz male izmjene dimenzija igrališta. Nepromijenjen je i polukrug ispred ruba kaznenog prostora kojeg svi nogometni zaljubljenici jako dobro poznaju. Ali znate li čemu služi?
Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša
LJUBAV NEMA GRANICA

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša

Endrick i njegova djevojka obavezno moraju reći jednom drugom "volim te" u svakoj situaciji. Tu su i neke druge klauzule koje bi se trebale pobrinuti kako će ovom tinejdžeru uvijek prave stvari ostati prioritet