Obavijesti

Sport

Komentari 39

Sretan rođendan, Stipe! Najbolji teškaš ikad slavi 38. rođendan

Sretan rođendan, Stipe! Najbolji teškaš ikad slavi 38. rođendan

Američki borac hrvatskih korijena u trećem je ogledu svladao Daniela Cormiera (41) i tako postao najbolji teškaš svih vremena u UFC-u. Stipe Miočić (38) ime je koje će se još dugo pamtiti

VIDEO

Aaaaaaaaand stiiiiiillll, orilo se iz grla Brucea Buffera u nedjelju u jutarnjim satima kad je Dana White, ovaj put svjestan stavljao pojas teškog prvaka UFC kategorije oko pasa Stipe Miočića (38)!

Pogledajte kako je Stipe riješio Cormiera i postao najveći ikad!
Pogledajte kako je Stipe riješio Cormiera i postao najveći ikad!

POGLEDAJTE VIDEO: Stipin trener Marinelli

Pokretanje videa...

Marcus Marinelli 01:13

Majka Kathy to vjerojatno nije gledala u izravnom prijenosu, ali je bila najponosnija mama na svijetu kao i otac Bojan. Iako je rođen u Americi, Stipe Miočić nosi hrvatsko ime i prezime, ima hrvatsko porijeklo, a roditelji su mu također Hrvati - svoju 'drugu zemlju' nikad nije zaboravio, već se njom uvijek ponosio, a možda se ubrzo i vrati u jednom 'rođendanskom posjetu'.

Prvak teške kategorije UFC-a rođen je 19. kolovoza 1982. u Euclidu, predgrađu Clevelanda. Otac Bojan porijeklom je iz Rtine kod Zadra, dok je majka Kathy iz Cetingrada pored Slunja. No Miočićevi roditelji rastali su se dok je Stipe još bio dijete pa je šampion odrastao s majkom i očuhom te mlađim polubratom Jonathanom u Americi, dok se njegov otac vratio u Hrvatsku te nakon toga otišao u Austriju gdje je i danas. Tisuće kilometara dijelile su Stipu i oca, ali Bojan mu nikad nije prestao biti potpora.

stipe_miocic
Roditelji mu se rastali, odrastao s majkom: Umalo postao profi bejzbolaš pa se zaljubio u MMA
Roditelji mu se rastali, odrastao s majkom: Umalo  postao profi bejzbolaš pa se zaljubio u MMA

Odmalena je prvak bio zainteresiran za razne sportove pa je tako trenirao američki nogomet i bejzbol. I dan danas obožava 'prve ljubavi' te je veliki navijač Cleveland Brownsa i Indiansa, ali i Cavaliersa. Ma, voli svoj Cleveland u svakom pogledu. No, voli i nogomet - pokazao je to velikom podrškom hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji na SP-u u Rusiji, a tako nije zaboravio ni na to otkud potječe.

U srednjoj školi nastavio je s bejzbolom i američkim nogometom, ali je krenuo i s hrvanjem. Zbog dobrih igara u dresu Clevelanda i Trevecce na koledžu, za Stipu su se zainteresirali i neki MLB klubovi, ali nisu znali da Stipe nešto drugo planira.

Paralelno je trenirao i hrvanje, a sa trening partnerom Danom Bobishem počeo je i odlaziti na MMA. Ubrzo se više koncentrirao na boks te se odlično nosio i sa puno iskusnijima od sebe. Samo osam mjeseci nakon što je počeo trenirati, odlučio je ući u ring NAAFS-a i sa brzih šest nokauta u amaterskoj konkurenciji, pomeo je i protivnike u 'profesionalnoj' karijeri na jednako tako dominantan način.

Krenuo sa šahovnicom poput Cro copa

Sa novih šest nokauta zagolicao maštu bogatijih organizacija te postao teškaški prvak organizacije iz njegovog 'susjedstva'. Više nisu bili bitni bejzbol i američki nogomet, znao je što želi...

I navukao je hlačice sa šahovnicom poput Cro Copa, ušao u oktogon protiv Joeya Beltrana i pobijedio sudačkom odlukom. Zatim je nokautirao De Friesa pa Rosarija. Krenulo je odlično, ali onda ga je dočekao 'nizozemski neboder'. Okliznuo se Stipe, odlično je to 'uhvatio' Struve i desnim direktom 'probio' Miočića. No, nije Stipe odustajao. Vratio se i odlukom sudaca pobjeđivao Nelsona i Gonzagu, taktički nadmudrio dvojicu čvrstih udarača. Maestralno je nokautirao Maldonada, a onda ga je čekao Junior Dos Santos u najboljim danima. 

Vatrogasac i šampion: Oduzme pojas Werdumu, dobije pljesak 45.000 Brazilaca pa čisti WC
Vatrogasac i šampion: Oduzme pojas Werdumu, dobije pljesak 45.000 Brazilaca pa čisti WC

Bio je to pravi rat u oktogonu, obojica su pretrpjeli masivnu količinu udaraca, ali slavio je Brazilac. Opet nije odustajao već je odlučio na svojstven način 'skinuti' legende oktogona. Od Stipinih šaka padali su veliki Mark Hunt, Andrei Arlovski pa i šampion Fabricio Werdum. Bio je Stipe u podređenoj poziciji, a onda - bam! Desni kroše u vraćanju, a Brazilac je otišao u 'svijet snova'. Tu je tek počelo stvaranje najvećeg teškaša u povijesti oktogona.

FILE PHOTO: Mixed Martial Arts - UFC Fight Night - Stipe Miocic v Fabricio Werdum

Obranio je titulu tri puta zaredom - Overeem, Junior Dos Santos i tada 'napuhani' Ngannou. Morao je gazda UFC-a priznati da ima nešto veliko. I dao mu je nešto veliko - Daniela Cormiera - Stipe je tad imao 'pametnijeg posla' nego misliti na oktogon, supruga mu je bila trudna i on je više mislio na svoju ženu i kćer i izgubio.

Šampionski se vratio

Ali opet nije odustajao. Trenirao je godinu dana, zazivao i čekao svoju priliku, i dočekao. Dočekao je i rođenje kćeri Meelah Claire koja mu je ogromna motivacija. Ušao je u oktogon s Cormierom, i tri runde kao Rocky u najboljim danima nosom blokirao udarce Daniela Cormiera. Više od stotinu udaraca u glavu, krv na čelu, poluzatvorene oči, ali prvak nije odustajao. Promijenio je taktiku i nakon udarca u jetru završio posao krajem četvrte runde. Tome je morao zapljeskati i veliki Daniel Cormier.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🗣 AND NEW!

Objavu dijeli Stipe Miocic (@stipemiocic)

- On je pravi šampion i pravi borac, odlično je odradio posao i promijenio taktiku - kratko je obrazložio Cormier i 'zakopao sve ratne sjekire' prije borbe.

Čekao kćer i izgubio pojas pa ju dočekao te uzvratio Cormieru: Sad može postati najbolji ikad!
Čekao kćer i izgubio pojas pa ju dočekao te uzvratio Cormieru: Sad može postati najbolji ikad!

A imao je i pravo. Stipe je pokazao da je veliki šampion, ali i čovjek. Ni u jednom trenutku nije zaboravio ni na vatrogasce čiji je član te  12 do 24 radnih sati na tjedan, svoje navijače diljem svijeta, obitelj. Pokazao je da je prije svega čovjek, ali i veliki šampion. I nakon toga odlučio odati počast još jednom velikom šampionu - Danielu Cormieru te je pristao na trilogiju i borbu za najdominantnijeg teškaša u povijesti.

Pandemija korona virusa malo je poremetila planove obojici, a DC je igrao zakulisne igre s kilogramima te je objavljivao kako dobro mršavi, no na kraju je vaga pokazivala jednako kao i godinu dana ranije (107 kg) dok je Stipe imao 105.5 kg. Cormier je opet bio blagi favorit prema kladionicama, a po već uhodanom običaju, pobijedio je - underdog.

'Da, mislim da sada mogu reći: Ja sam najbolji svih vremena!'
'Da, mislim da sada mogu reći: Ja sam najbolji svih vremena!'

Stipe je marljivo skupljao bodove i jednoglasnom sudačkom odlukom zadržao pojas teškaškog prvaka. Opet je bilo uboda u oko, ovaj put s jedne i druge strane, a Cormier će vjerojatno morati na operaciju kao što je Miočić morao nakon druge borbe. No, bilo kako bilo stvari su jasne - Stipe Miočić si je i za 38. rođendan poklonio pojas teškaškog prvaka, ali i titulu najboljeg teškaša u povijesti UFC-a!

Odao mu je počast i njegov veliki rival DC, a sad slijede novi izazovi. Možda revanš protiv Francisa 'Predatora' Ngannoua (33), a možda i Jon Jones (33) koji je napustio polutešku kategoriju. No, to još može pričekati, neka Stipe još malo slavi. Prvače, sve najbolje!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka
POČIVALA U MIRU

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka

Sergej Jakirović uoči supervažne utakmice protiv Rijeke izgubio je majku Jelenu, doznaju 24sata. Njen će sprovod biti u utorak u Metkoviću kako bi se maksimalno mogao posvetiti utakmici na Rujevici

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga
SKROMNA OBITELJ

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga

I kada je u pitanju odgoj sinova Maximiliana (18) i Vincenta (16), Ibrahimović ih je učinio poniznima i skromnima, nije im od početka pružao luksuz
Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'
EMOTIVNA OBJAVA

Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'

Treneru Dinama preminula je majka, a iz kluba su se oglasili emotivnom objavom pjesme koju često pjevaju Bad Blue Boysi i tako pružili podršku