Obavijesti

Sport

Komentari 8

Novi ždrijeb Lige nacija, tko će na Hrvatsku? Prijete susjedi...

Novi ždrijeb Lige nacija, tko će na Hrvatsku? Prijete susjedi...

'Vatreni' su nositelji i imaju 50 posto šanse da u skupini dobiju Srbiju ili Bosnu i Hercegovinu. Liga nacija povezana je s kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Sjevernoj Americi

VIDEO

Ždrijeb četvrtog izdanja Lige nacija održava se u četvrtak u 18 sati u Parizu. Iduće izdanje Lige A reprezentativnog natjecanja u sezoni 2024/25. moglo bi biti jako zanimljivo za hrvatsku nogometnu reprezentaciju.

POGLEDAJTE VIDEO: Kamp "vatrenih" za Euro

Pokretanje videa...

Kamp 'vatrenih' Mark Brandenburg 00:58

S obzirom na to da Uefa rangira selekcije isključivo po učinku u prethodnom izdanju Lige nacija, Hrvatska kao polufinalist zna da će biti nositelj i da u grupnoj fazi neće igrati protiv Nizozemske, Španjolske i Italije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Liga A uvodi četvrtfinale i razigravanje za ostanak

Najvažnija promjena tiče se napredovanja. Za razliku od prva tri izdanja, čiji su pobjednici bili Portugal, Italija i Španjolska, odsad će dvije najbolje selekcije iz svake skupine proći u četvrtfinale koje će se igrati na dvije utakmice u ožujku 2025. Novost je i da treći u skupini ne ostaje automatski u Ligi A, nego ide u razigravanje za ostanak s drugoplasiranim iz skupina u Ligi B.

Završni turnir najbolje četiri momčadi ostaje u terminu kao i dosad, a njegov će domaćin biti jedan od polufinalista. Svih osam četvrtfinalista Lige nacija s kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo počet će tek u rujnu 2025. i biti u skupini s četiri momčadi.

Opet na Dance?!

Drugu jakosnu skupinu čine Danska, Portugal, Belgija i Mađarska, sve protivnici protiv kojih Zlatko Dalić ima dosta iskustva. Lako je, dakle, moguće da nam Danci opet završe u skupini, a lošija iskustva imamo s Portugalcima, koji su nam pravili društvo u drugom izdanju i koje nismo pobijedili u šest utakmica! Bit će nam protivnici u pripremama pred Euro 8. lipnja u Lisabonu.

Lovor Majer doveo Hrvatsku u vodstvo dvije minute nakon što je Danska izjednačila

Belgija, protivnik sa Svjetskog prvenstva u Kataru, pravila nam je društvo u kvalifikacijama za SP u Brazilu gdje smo imali pobjedu i poraz, slično je bilo i u kvalifikacijama za Euro 2004., a posljednja utakmica bila je prijateljska uoči zadnjeg Eura, gdje smo izgubili 1-0 u Bruxellesu.

Mađari, kojima je malo nedostajalo da se dokopaju Final Foura, stari su nam znanci. Dalić ih je rušio u kvalifikacijama za Euro u Splitu (3-0), a u pet utakmica pobijedili su nas jednom, u istim kvalifikacijama u Budimpešti (2-1).

Dvije velesile tek u 3. bubnju

Treći bubanj nudi gotovo je jednako jak kao i drugi uz velesile Njemačku (pobijedili smo je u sve tri utakmice na velikim natjecanjima), vječnog rivala Francusku (izvukli je u oba izdanja Lige nacija i pobijedili jednom u osam utakmica), kao i nešto poželjnije Švicarsku i Poljsku.

Be?: Nogomet, EURO 2008, Hrvatska - Njema?ka

Švicarci nas nisu pobijedili u četiri utakmice, od kojih je samo jedna bila za bodove (remi 0-0 na Euru 2004.), kao i protiv Poljske, koju smo pobijedili na Euru 2008. (1-0).

Susjedi pristigli u elitu

U četvrtoj jakosnoj skupini nalaze se reprezentacije koje su promovirane u Ligu A kao osvajači svoje skupine u razredu ispod, a tu su nam i dva susjeda.

Bosnu i Hercegovinu pobjeđivala je Ćirina generacija u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj, a nakon toga "vatreni" su je svladali još dvaput u prijateljskim utakmicama (2-0 u Zagrebu 2007., 5-3 u Sarajevu 2007.).

U elitni razred ušla je i Srbija s kojom smo imali vatrene okršaje u kvalifikacijama za Mundijal u Brazilu (2-0 na Maksimiru, 1-1 na Marakani), a s Jugoslavijom smo remizirali u kvalifikacijama za Euro 2000. (0-0 i 2-2), što je bilo jedino Europsko prvenstvo na koje se nismo kvalificirali.

Potencijalni protivnici Hrvatske iz zadnjeg pota su i Izrael, kojega su "vatreni" pobjeđivali u svih pet utakmica, uključujući kvalifikacije za Euro 2008. i 2012., kao i Škotska, koja nas je šokirala pobjedama u kvalifikacijama za SP 2014. (1-0 i 2-0), a uzvratili smo joj na Euru u Glasgowu 2021. (3-1).

Glasgow: Luka Modrić sjajnim udarcem za vodstvo 2:1 protiv Škotske

Kad je ždrijeb Lige nacija?

Ždrijeb Lige nacija održava se u četvrtak u 18 sati u Parizu.

Kad se igra?

Kao i dosad, u tri blok-termina u rujnu, listopadu i studenom.

  • 1. kolo: 5.-7. rujna
  • 2. kolo: 8.-10. rujna
  • 3. kolo: 10.-12. listopada
  • 4. kolo: 13.-15. listopada
  • 5. kolo: 14.-16. studenog
  • 6. kolo: 17.-19. studenog

Kakve su jakosne skupine?

  • nositelji: Nizozemska, Hrvatska, Španjolska, Italija
  • 2. jakosna skupina: Danska, Portugal, Belgija, Mađarska
  • 3. jakosna skupina: Švicarska, Njemačka, Poljska, Francuska
  • 4. jakosna skupina: Izrael, Bosna i Hercegovina, Srbija, Škotska
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'
IGRAO ZA HAJDUK I DINAMO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'

Plus+ Srđan Mladinić za 24sata: Igrao sam i za Hajduk i za Dinamo, ali nisam imao problema. Situacija s Brekalom otišla je predaleko, a volio bih da ‘bili’ osvoje naslov

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'
SAD JE 1-1

VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'

Futsal Dinamo ni iz trećeg pokušaja nije uspio pobijediti na Gripama. U drugoj utakmici doigravanja PH u futsalu Torcida je slavila 3-2, golom pred kraj drugog produžetka