Obavijesti

Sport

Komentari 40

Tko čeka Dinamo u Europi? Opet dugi let do Astane i češki klub koji je izbacio 'krvnike' Hajduka

Tko čeka Dinamo u Europi?  Opet dugi let do Astane i češki klub koji je izbacio 'krvnike' Hajduka
2

Nenad Bjelica je protiv Astane vodio prvu utakmicu kao trener Dinama, a Viktoria je u pretkolima KL-a izbacila dva Hajdukova 'krvnika', Tobol i Gziru, pa u playoffu kosovsku Dritu...

VIDEO

Nogometaši zagrebačkog Dinama natjecat će se u skupini C grupne faze Konferencijske lige, a suparnici će im biti češka Viktoria Plzen, kazahstanski prvak Astana i kosovski prvak Ballkani, odlučeno je ždrijebom održanim u petak u Monte Carlu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Dinamov debakl u Pragu: Sparta ide u Europsku ligu 00:48

'Modri' su izbjegnuli nekoliko 'metaka' u ždrijebu Konferencijske lige. Primjerice, definitivno se htjelo izbjeći engleskog prvoligaša Aston Villu,  pa i PAOK, Fiorentinu, Genk ili Besiktas... Međutim, izgleda kako se božica Fortuna naklonila Dinamu, koji je prvi favorit za osvajanje skupine C.

Opet protiv češkog predstavnika

Dinamo će se, nakon poraza od Sparte u doigravanju Europske lige, susresti s još jednim češkim predstavnikom. Radi se o šesterostrukom češkom prvaku Viktoriji iz Plzena, koja je prošle godine igrala grupnu fazu Lige prvaka.

POGLEDAJTE VIDEO: JAKIROVIĆ O PETKOVIĆU

Rijeka objavila da je Pjaca potpisao! Dinamo ga nije htio...
Rijeka objavila da je Pjaca potpisao! Dinamo ga nije htio...

Prema Transfermarktu, sastav Viktorije vrijedi 27 milijuna eura, što je neusporedivo s vrijednosti 'modrih' od 74 milijuna eura. Ovaj češki predstavnik nije se proslavio prošle sezone u Ligi prvaka. Viktoria je izgubila svih šest utakmica grupne faze, i to s gol razlikom od -19! Zabila je pet golova, što je i više nego što je Dinamo lani zabio u Ligi prvaka, ali je zato primila čak 24 gola.

Zagreb: Dinamo se pobjedom nad Viktorijom (3:0) plasirao u 1/8 finala UEFA Europske lige

Viktoria je prvi put osvojila češko prvenstvo 2011. godine, a od tada je još pet puta bila prva i četiri puta druga. Prošle sezone Viktoria je završila na trećem mjestu češkog prvenstva. Godinu dana nakon prve titule prvaka, Viktoria je izborila prvi put u klupskoj povijesti i grupnu fazu nekog europskog natjecanja. Zaigrala je u grupnoj fazi Lige prvaka i završila treća u skupini. 

Predsjednica uprave Dinama u suzama nakon debakla. Čitatelji uvjereni: Uprava je kriva za ovo
Predsjednica uprave Dinama u suzama nakon debakla. Čitatelji uvjereni: Uprava je kriva za ovo

Dinamo i Viktoria igrali su šesnaestinu finala Europske lige 2019. godine, a 'modri' su s ukupnih 4-2 (1-2 u gostima, 3-0 na Maksimiru) prošli u osminu finala. 

Zagreb: Dinamo se pobjedom nad Viktorijom (3:0) plasirao u 1/8 finala UEFA Europske lige

Viktoria je u pretkolima KL-a izbacila dva Hajdukova 'krvnika', Tobol i Gziru, pa u playoffu kosovsku Dritu.

Astanu dobro poznajemo

Možda komercijalni letovi iz Zagreba i Astane postanu rutinski nakon još jednog europskog susreta između hrvatskog i kazahstanskog. Ne tako davno, 'modri' su prvi put u svojoj povijesti igrali protiv Astane. Bilo je to 2018. u trećem pretkolu Lige prvaka. Nenad Bjelica debitirao je upravo protiv kazahstanskog prvaka s pobjedom od 2-0. 'Modri' su potvrdili prolaz pobjedom od 1-0 na Maksimiru.

ANKETA Je li to trebao biti penal za Dinamo? Pogledajte trenutak koji je možda odlučio tko prolazi
ANKETA Je li to trebao biti penal za Dinamo? Pogledajte trenutak koji je možda odlučio tko prolazi

Naravno, ne treba puno podsjećati na ovosezonske susrete Dinama i Astane. 'Modri' su uvjerljivo slavili u prvoj utakmici drugog pretkola Lige prvaka s 4-0 na Maksimiru, a prvi hat-trick karijere tada je dao Luka Ivanušec, sada već bivši nogometaš zagrebačkog kluba.'Modri su' potvrdili prolaz s 2-0 u Astani i s ukupnih 6-0 prošli u trećem pretkolu, gdje je Dinamo ipak zaustavio AEK. Vrijedi istaknuti da je šesti gol Astani zabio Antonio Marin, koji je počeo posljednje dvije utakmice Dinama od prve minute.

Uzvratna utakmica Astane i Dinama u 2. pretkolu Lige prvaka

Prema Transfermarktu, momčad Astane vrijedi 14,2 milijuna eura. Najvredniji je gambijski napadač Dembo Darboe (24). On je procijenjen na 1,8 milijuna eura. Neusporedivo je to s Dinamom, koji i nakon odlazaka Ivanušeca, Josipa Šutala i Dominika Livakovića ima momčad u vrijednosti od 74 milijuna eura. Samo Martin Baturina (15 milijuna eura) vrijedi više od momčadi Astane...

Bivši hajdukovci igraju za kosovskog prvaka

Najveća nepoznanica Dinamu zapravo je kosovski prvak Ballkani, koji se drugu uzastopnu godinu kvalificirao u grupnu fazu Konferencijske lige. Prošle godine Ballkani je bio u skupini sa Slavijom Prag, Clujom i Sivassporom, a osvojio je četiri boda u prvoj europskoj avanturi (remi 1-1 s Clujom i pobjeda 4-3 protiv Sivasspora).

Ballkani je smješten u Suvoj Reci, ali njihov stadion od 1500 sjedećih mjesta ne zadovoljava Uefine minimalne uvjete, tako da je kosovski prvak prošle godine utakmice grupne faze Konferencijske lige igrao u Prištini na stadionu Fadil Vokrri.

Larne FC v FC Ballkani - UEFA Europa Conference League - Second Qualifying Round - Second Leg - Solitude

Prema Transfermarktu, sastav Ballkanija vrijedi 5.48 milijuna eura, a među njihovim igračima izdvajaju se  Za Ballkani igraju bivši igrači Hajduka, Lumbardh Dellova i Bleart Tolaj, a nedavno im se pridružio i bivši napadač Slaven Belupa Arb Manaj. Dellova je za Hajduk odigrao tri utakmice, a Tolaj nikad nije zaigrao za prvu momčad splitskog kluba. 

Termini utakmica

Utakmice se igraju četvrtkom, od 18.45 ili od 21 sat, kao i one Europske lige. Termini su:

  • 1. kolo 21. rujna
  • 2. kolo 5. listopada
  • 3. kolo 26. listopada
  • 4. kolo 9. studenoga
  • 5. kolo 30. studenoga
  • 6. kolo 14. prosinca
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako ju pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige
Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima
NIJE IZGLEDAO DOBRO

Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima

Gilbert nije bio jedini koji je pao tijekom utrke. Toplo vrijeme, jak tempo, želja da se što prije stigne na cilj. Sve je to imalo utjecaja na pojedine sportaše