Obavijesti

Sport

Komentari 55

Uh, kako rešeta 'Babo Beretta': Drugi put išao preko 40 poena, Dražen pao poslije 10.330 dana

Uh, kako rešeta 'Babo Beretta': Drugi put išao preko 40 poena, Dražen pao poslije 10.330 dana
6

Bojan Bogdanović je prije pet godina izjednačio rekord Dražena Petrovića, sada i dostigao košarkaškog 'Mozzarta'. A da je zabio dva koša više pridružio bi se Parkeru, Nowitzkom i Antetokounmpu...

VIDEO

Bojan Bogdanović (32) ispisao je povijest, hrvatski košarkaš je u noći s petka na subotu ozbiljno “nakitio” Denver Nuggetse. U dvoboju dvije istinske playoff momčadi postigao 48 poena, pa tako srušio i 28-godišnji rekord Dražena Petrovića.

Pokretanje videa...

Bogdanović trpa trice u Mostaru 00:43

Utah Jazzeri su, podsjetimo, slavili sa 127-120, a Bojan Bogdanović je bio nezaustavljiv. Hrvatski reprezentativac je utakmicu završio s 48 koševa (šut 16-23, trice 8-11), a tome pridodao 8 skokova i dvije asistencije. Da, našem se košarkašku naklonila i “cijela Amerika”...

No, "Babo Beretta" mogao se te večeri i ozbiljnije upisati u povijest. Da je Bogdanović protiv Nuggetsa postigao još samo dva koša (jedan ubačaj), postao bi tek četvrti europski košarkaš u povijesti koji je na jednoj utakmici NBA lige postigao 50 (ili više) poena. I Babo bi tu ušao u samu elitu, priključio se Tonyu Parkeru (55), Dirku Nowitzkom (53) i Giannisu Antetokounmpou (52).

NBA: Minnesota Timberwolves at Utah Jazz

Ipak, hrvatski košarkaš je napravio nevjerojatnu stvar, dostigao rekord Dražena Petrovića star 28 godina. Ili točnije 10.330 dana. Dražen Petrović je 24 siječnja 1993. godine zabio 44 koša protiv Houston Rocketsa, Hakeem Olajuwon i društvo tada nisu imali nikakve šanse protiv našeg "Mozarta". I za mnoge doktora košarke.

Istina, Bojan Bogdanović je već jednom (15. ožujka 2016. godine) "brojao" do 44, kao igrač Brooklyn Netsa je izdominirao u utakmici protiv Philadelphije 76ersa. Tada nedoraslih "sixersa" koji su u to vrijeme započinjali svoj "proces" (Trust the Process). Hrvatski košarkaš tada je bio jasan, pa poslije utakmice onako vruć u kamere rekao: 

- Uh, nevjerojatno sam ponosan što sam se izjednačio sa svojim idolom, ma rekao bih čak i idolom cijele Hrvatske. Iskreno, nisam znao da sam došao do 44 poena večeras, sada mi je drago što ga nisam i dostigao - priča je te večeri ponosni Bogdanović.

POGLEDAJTE VIDEO:

Dražen Petrović je bio "na miru" još nešto više od pet godina, a onda je "Babo Beretta" odlučio odvesti hrvatsku košarku u visine i dostići rekord svog idola. Najbolji hrvatski košarkaš zabio je 48 koševa nesretnim Denver Nuggetsima, pa je veličanstveni rekord Dražena Petrovića "pao" poslije 10.330 dana. 

Bojan Bogdanović je imao tešku sezonu, operacija šake utjecala je na njegovu formu, ali “Babo Beretta” se u finišu regularnog dijela sezone “raspištoljio”, počeo pogađati nemoguće šuteve i postao junak Utah Jazza. Da, po mnogima, favorita za naslov i najbolje momčadi NBA lige. Preuzeo momčad u "svoje ruke", pogotovo kada su se ozlijedili Donovan Mitchell i Mike Conley.

NBA: Denver Nuggets at Utah Jazz

Teško je vjerovati da će neki hrvatski košarkaš u bliskoj budućnosti dostići Bojana Bogdanovića, samo istinske klase u NBA ligi mogu zabiti 20, 30, a kamoli 48 koševa na jednoj utakmici. Dino Rađa je kao igrač Boston Celticsa dvaput postigao po 36, Toniju Kukoču (Chicago Bulls) i dalje je rekord 34 koša, na koliko se jednom kao član Philadelphije 76ersa zaustavio i Gordan Giriček. No, “Babo Beretta” je otišao na drugu razinu, hrvatska zvijezda sada sanja naslov prvaka NBA lige..

Hrvati s najviše koševa na utakmici NBA lige

  • 48 - Bogdanović (Utah Jazz; 7. svibnja 2021. vs Nuggets)
  • 44 - Bogdanović (Brooklyn Nets; 15. ožujka 2016., vs 76ers)
  • 44 - Petrović (New Jersey Nets; 24. siječnja 1993., vs Rockets)
  • 39 - Petrović (New Jersey Nets; 13. ožujka 1992., vs Celtics)
  • 38 - Petrović (New Jersey Nets; 5. travnja 1992., vs Pacers)
  • 37 - Bogdanović (Indiana Pacers; 28. veljače 2019., vs Timberwolves)
  • 36 - Rađa (Boston Celtics; 4. ožujka 1994., vs Lakers)
  • 36 - Rađa (Boston Celtics; 27. ožujka 1994., vs 76ers)
  • 35 - Bogdanović (Indiana Pacers; 24. ožujka 2019., vs Nuggets)
  • 35 - Petrović (New Jersey Nets; 4. veljače 1993., vs SuperSonics)
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom