Sport

Komentari 0

Životna borba trenera Grand Slam pobjednice: Nisam dobro

Životna borba trenera Grand Slam pobjednice: Nisam dobro

Prvi ciklus teže sam podnio fizički, puno je bilo mučnina, povraćanja i proljeva, ali drugi ciklus psihički me dotukao, rekao je Kristijan Schneider (40), trener osvajačice juniorskog Australian Opena Petre Marčinko

Brižan je otac četvero djece. Zbog predanog rada i spremnosti da uvijek pomogne zovu ga "dobra duša tenisa". Trenirao je Anu Konjuh, Bornu Ćorića, Bernardu Peru, Olgu Danilović... Sad je Petru Marčinko, 16-godišnje čudo iz Zagreba, odveo do juniorskog naslova na Australian Openu i do pozicije prve juniorke svijeta.

- Veseli me što Petra još nije dosegnula maksimum, ima još mnogo prostora za napredak. Teži prelasku u seniorsku konkurenciju i ulasku u profesionalni tenis, a to se može samo radom - kaže Kristijan Schneider (40) za Sportske novosti.

POGLEDAJTE VIDEO: Doček pobjednice Australian Opena

Prije dvije godine prošao je put od šokantne dijagnoze do operacija i zalječenja raka debelog crijeva. Bolest se vratila, no Kristijan je nevjerojatno hrabar i snažan. U teškoj borbi pronalazi način i da ljudima pošalje poruku da ne zanemaruju zdravlje te da idu na pretrage, ma koliko neugodne bile.

- Nakon prvog ciklusa pokazalo se da je bolest u regresiji. Prvi ciklus teže sam podnio fizički, puno je bilo mučnina, povraćanja i proljeva, ali drugi ciklus psihički me dotukao - kaže Kristijan.

Prije dvije i pol godine bolovi u trbuhu i zatvor doveli su ga na hitnu u KBC-u Sestara milosrdnica. Na operaciju je otišao s dijagnozom stenoze, a nakon nje izašao iz bolnice s dijagnozom karcinoma debelog crijeva.

- Kad su uklonili stenozu, osjećao sam se vrlo dobro i mislim da je možda moglo bez odstranjivanja debelog crijeva. No liječnici su računali da je velika mogućnost širenja raka, pa su se odlučili na drastičnu operaciju. Mjesec dana nakon uklanjanja stenoze išao sam na operaciju uklanjanja kompletnog debelog crijeva - ispričao je Kristijan.

Mnogi tenisači, Kristijanovi prijatelji, uključili su se u akciju kako bi mu poslali poruku podrške, ali i pokrenuli akciju za prikupljanje novca. Marin Čilić, Borna Ćorić, Mate Pavić, Nikola Mektić i mnogi drugi bez razmišljanja su se uključili, darovali potpisane rekete kako bi se na aukciji sakupio novac za liječenje, koje nije jeftino.

Kad je prošli put bio u Australiji, u Melbourneu je završio u bolnici. Nije bilo lako, put do Zagreba bio je toliko težak da je Kristijan mislio da će "umrijeti u avionu". Bolovi su bili jaki, nisu pomogli ni silni lijekovi.

U nedjelju je stigao s Petrom iz Australije, nakon još jednog senzacionalnog uspjeha. Nakon 2013. godine, kad je Borna Ćorić osvojio juniorski US Open, a Ana Konjuh Australiju u parovima i singlu, Hrvatska opet ima osvajača Grand Slama. A kako je Kristijan nakon putovanja?

- Nije dobro, nažalost nije. Jedva sam došao iz Australije, jedva sam izdržao put - rekao je Kristijan nakon slijetanja i više nije mogao.

Suze su krenule. Borba je to u kojoj Kristijanu želimo svu hrabrost i sreću svijeta. I još puno teniskih uspjeha. Da Petru odvede tamo gdje nije bila niti jedna hrvatska tenisačica još od Ive Majoli 1997., kad je osvojila Roland Garros. Od tada je prošlo četvrt stoljeća, a Hrvatska u ženskom tenisu nije imala pobjednicu Grand Slama. Kristijan i Petra tandem su koji bi to mogao promijeniti...

Najčitaniji članci