Sport

Komentari 1

Žužuli plaćaju tek 30 posto duga jer nogometaši - nisu radnici?!

Žužuli plaćaju tek 30 posto duga jer nogometaši - nisu radnici?!

'Žalosti nas što se na taj način u 2021. godini nogometašima ne priznaju neka od temeljnih prava koja im se u okviru većine zemalja EU priznaju već desetljećima', stoji u objavi udruge 'Nogometni sindikat'

Nadali su se mnogi kako će ono što su svojevremeno zaradili u crvenom dresu jednom doći na njihov račun, ali izgleda da neće. Kroz predstečajnu nagodbu RNK Split neće biti dužan isplatiti svojim bivšim igračima cjelokupne iznose koje im duguje nego samo 30 posto potraživanja. I to ne odjednom, već obročnom otplatom u jednakim mjesečnim obrocima.

Split - Dinamo

I to u roku od pet godina plus godinu početka, a kamata će biti 4 posto. O svemu se oglasila i Hrvatska udruga 'Nogometni sindikat'.

Putem medija smo saznali da je Visoki Trgovački sud Republike Hrvatske, po našem mišljenju, protivno pravnim tekovinama EU i praksi međunarodnih sudova i arbitraža donio odluku kojom je potvrdio predstečajnu nagodbu RNK Split po kojoj se igračima ima isplatiti isključivo 30 posto njihovih potraživanja budući im nije priznat status radnika. Žalosti nas što se na taj način u 2021. godini nogometašima ne priznaju neka od temeljnih prava koja im se u okviru većine zemalja EU priznaju već desetljećima. Iskreno se nadamo da će nogometaši nastaviti svoju pravnu bitku u odnosu na ovu odluku za koju držimo da je ne samo nezakonita, već u svojoj srži nepravedna, a što smo sigurni da će biti prepoznato, ako ne na višim sudovima RH, onda zasigurno ne međunarodnim sudovima. Pravda je spora, ali dostižna - stoji u priopćenju.

Nekadašnji prvoligaš RNK Split danas je član 3. HNL jug, a predstečajna je nagodba krenula još 2017. godine, a drugi se put vodi od veljače 2020. godine. Čak 220 vjerovnika prijavilo je potraživanja u vrijednosti 44 milijuna kuna, dok one od 29,3 milijuna kuna koliko traži tvrtka Skladgradnja i ona od 20 milijuna kuna koliko traži Slaven Žužul nisu uključene u plan restrukturiranja.

One se pretvaraju u ulog u kapitalu športskog dioničkog društva te služe za pokriće kumuliranih gubitaka, a iz ostatka se emitiraju nove dionice društva.

Portal Nogometplus objavio je popis bivših igrača, trenera, klubova i saveza koji su prijavili tražbine:

Najčitaniji članci