Obavijesti

Tech

Komentari 84

'Ameri se očito ne mogu mjeriti s Huaweijem pa mu smještaju'

'Ameri se očito ne mogu mjeriti s Huaweijem pa mu smještaju'
6

Informatički stručnjak za sigurnost Lucijan Carić za 24sata komentirao je Googleovu najavu o ukidanju nekih od usluga novim korisnicima Huaweija. Smatra da je kineskoj tvrtki namješteno

VIDEO

Situacija s Huaweijem još uvijek ne jenjava. Google je u ponedjeljak objavio kako novi korisnici mobitela i tableta kineske tvrtke neće moći koristiti neke njihove usluge, među kojima su i najpopularnije aplikacije poput Gmaila, YouTubea i Google Karti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:30
Novi udarac za Huawei: Google prekida dio poslovanja s njima
Novi udarac za Huawei: Google prekida dio poslovanja s njima

Informatički stručnjak za sigurnost Lucijan Carić upozorava da nije jasno hoće li postojeći korisnici Huaweija dobivati i nove funkcionalnosti ili samo zadržati postojeće.

- Ako neće moći ažurirati Android sustav, mogli bi biti u problemima - kaže Carić.

Huawei reagirao na novi potez Trumpa: 'Nećete biti ništa jači'
Huawei reagirao na novi potez Trumpa: 'Nećete biti ništa jači'

Ipak, smatra da iza cijele situacije s Huaweijem stoji interes američkih kompanija, a ne strah od špijuniranja, kako tvrdi Bijela kuća.

-  SAD, pod krinkom straha od špijunaže kineskih vlasti, pokušava s tržišta izgurati jakoga konkurenta. Nije postojala nikakva sigurnosna opasnost od špijuniranja. Radi se o trgovinskom ratu između Kine i SAD-a - objašnjava stručnjak.

Dodaje kako je Huawei predvodnik u proizvodnji routera te da mu američke kompanije u tome ne mogu konkurirati.

- Priča s mobitelima samo je gornji sloj problema. Priča je puno dublja. Ne mogu vjerovati da bi si koja kompanija dopustila rizik otkrivanja da je špijunirala korisnike. Pa, čim bi se to otkrilo, izgubili bi na tržištu - pojašnjava Carić.

Njemačka i Europa zadržat će vlastiti smjer prema Huaweiju
Njemačka i Europa zadržat će vlastiti smjer prema Huaweiju

Što se tiče grešaka u Huaweijevom kodu, stručnjak objašnjava kako se greške događaju svima, a rezultat su lošeg rada i programerskih previda, a nikako namjernog podmetanja.

Smatra i da Huawei nema vremena u nekoliko mjeseci, do izlaska novih uređaja, napraviti alternativu Google Playu koja bi njegovim novim korisnicima služila kao platforma skidanje aplikacija. Tržište je tu, pojašnjava, relativno monopolizirano i kartelizirano.

- Pitanje je kako će sve ovo završiti jer i neke američke kompanije ovise o Huaweiju. Ne znamo kakve sve posljedice mogu ostaviti ovakve odluke i gdje sve ovo vodi - zaključuje Carić.

Zabrana Huaweija američke će tvrtke koštati 11 mlrd. eura?
Zabrana Huaweija američke će tvrtke koštati 11 mlrd. eura?

Nejasno je hoće li od ove situacije više profitirati Samsung ili njegov američki rival Apple, koji proizvodi iPhone. No Apple bi, s druge strane, mogao imati problema ako Kina zabrani prodaju dijelova američkim kompanijama. Huawei ima problem jer više ne može kupovati njihove čipove.

FILE PHOTO: HiSilicon chip is displayed at the Huawei China Eco-Partner Conference in Fuzhou

Što će biti s korisnicima Huaweija, još uvijek je nepoznanica. O svemu se danas, podsjećamo, oglasila i hrvatska podružnica kineske kompanije. Rekli su puno, ali zapravo nisu rekli ništa.

Oglasio se i Huawei Hrvatska: Nastavit ćemo pružati usluge...
Oglasio se i Huawei Hrvatska: Nastavit ćemo pružati usluge...

- Huawei je dao značajan doprinos razvoju i rastu Androida širom svijeta. Kao jedan od ključnih globalnih partnera Androida, blisko smo surađivali s njihovom platformom otvorenog koda kako bismo razvili ekosustav koji je koristio i korisnicima i industriji - kažu iz Huaweija.

Nastavit će, tvrde, pružati sigurnosna ažuriranja i usluge nakon prodaje svim postojećim Huawei i Honor pametnim telefonima i tabletima, kako onima koji su prodani tako i onima koji su na zalihama. Istaknuli su i kako će nastaviti s izgradnjom sigurnog i održivog softverskog ekosustava kako bi svim korisnicima globalno pružili najbolje iskustvo. 

Podsjetili su i na izjave iz Googlea.

Google umiruje: Vaši Huawei uređaji su sigurni, oni će raditi
Google umiruje: Vaši Huawei uređaji su sigurni, oni će raditi

- Pridržavamo se odluke i razmatramo implikacije. Za korisnike naših usluga, Google Play i Google Play Protect i dalje će funkcionirati na postojećim Huawei uređajima - rekli su iz Googlea.

Vodstvo Androida kaže da su poduzeli korake za usklađivanje s nedavnim postupcima američke vlade. O kakvim se točno koracima radi, ne otkrivaju, ali zato tvrde da korisnici neće imati problema.

- Uvjeravamo vas da se pridržavamo svih američkih vladinih zahtjeva, usluge kao što su Google Play i sigurnosne usluge Google Play Protect i dalje će funkcionirati na postojećim Huawei uređajima - zaključili su iz Androida.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama