Kako ćemo trošiti novac ako on više neće postojati? | 24sata
Obavijesti

Tech

Komentari 2

Kako ćemo trošiti novac ako on više neće postojati?

Kako ćemo trošiti novac ako on više neće postojati?
1

Budućnost financija i novčanih transakcija leži u virtualnoj tehnologiji, a Fintech usluge svakodnevno već sad koristi velik broj Hrvata. Saznajte kako će izgledati novac za 20 godina i zašto neke svjetske banke koriste sve popularniji blockchain sustav

VIDEO

Iako sama riječ Fintech zvuči futuristički i komplicirano, Fintech je uvriježena sadašnjost i jednostavna za objasniti – radi se o aplikaciji tehnologije koja rješava problem u financijskom sustavu ili gradi novu financijsku uslugu i inovaciju. Fintech se odnosi na tvrtke koje uz pomoć moderne tehnologije nude pojedincu inovativnu zamjenu za standardne bankarske usluge, od mobilne aplikacije do kriptovaluta, a ono što je svim fintech kompanijama zajedničko je korištenje interneta, mobilnih uređaja, posebnih softvera ili cloud servisa.

Fintech je danas nezaobilazna tema, znanje i razumijevanje bitnije je no ikada prije. Za sve čitatelje osigurali smo besplatnu ulaznicu za Digital Takeover, najveći inovacijski i transformacijski digitalni summit u regiji.

Poklanjamo vam Digital Takeover!
Poklanjamo vam Digital Takeover!

Keks Pay aplikacija – fintech usluga koju koristi preko sto tisuća Hrvata

Velike banke danas se često vežu uz fintech poslovanje. Logično je da su one i predvodnici primjene novih tehnologija vezanih uz transakcije jer upravo ih to čini bližima korisnicima. Cilj banaka širom svijeta jest razviti nove digitalne proizvode i usluge koje korisniku omogućuju bolje iskustvo te bržu i sigurniju svakodnevnu primjenu.

A kako na domaćem tržištu odlično funkcionira nova transakcijska tehnologija dokazuje i Keks Pay, prvo bankarsko rješenje u Hrvatskoj koje je namijenjeno svim zainteresiranim korisnicima, neovisno u kojoj banci imaju otvoren račun. Iako se primarno radi o usluzi Erste banke, u konačnici nije važno u kojoj banci imate otvoren račun niti kome šaljete novac. Primati sredstva možete čak i iz inozemstva bez naknade za prijenos novca. Aplikacijom se jednostavno i brzo prenosi novac i to na broj mobitela, bez upisivanja IBAN-a (potrebno ga je upisati samo jednom i to prilikom registracije). Novac sjeda u najkraćem roku - već isti ili idući dan. Keks pay aplikacijom možete plaćati na određenim prodajnim mjestima i webshopovima, donirati humanitarnim organizacijama ili platiti parking ili  nadoplatiti ENC. Besplatna je, a o njenim prednostima govorit će u stručnom predavanju na Digital Takeoveru Dejan Donev, voditelj tima za digitalnu transformaciju Erste banke.

Jean-Jacques Vandenheede: 'Sam si tvorac svoje sudbine'
Jean-Jacques Vandenheede: 'Sam si tvorac svoje sudbine'

I Hrvati imaju digitalni novac

U financijskim tehnologijama, i Hrvatska prati korak sa svjetskim trendovima i to ne samo u uporabi. Nekoliko hrvatskih kompanija svojim se inovacijama i rješenjima ističu i na svjetskoj razini, pa se tako na području kriptovaluta kao najvažniji pokazao Electrocoin koji je u 2018. godini ostvario gotovo 200 milijuna kuna prometa kod nas. Razvoj kriptovaluta u Hrvatskoj je počeo polovicom 2013. godine otvaranjem prve kripto burze BitKonan, koja, poput svake prave burze, od korisnika zahtijeva složene procese uporabe i potvrđivanja identiteta. Početkom 2014. u razvoj tržišta uključuje se Electrocoin s uslugom Bitcoin mjenjačnica, jednostavnim on-line alatom za kupoprodaju raznovrsnih kriptovaluta i njihovo pretvaranje u hrvatske kune.

Blockchain: tehnologija budućnosti bankarskog poslovanja

Kad je riječ o najnovijim financijskim tehnologijama, sigurno je jedno – nitko ne želi zaostajati za konkurencijom pa je tako budućnost financija koja leži u Blockchain tehnologiji jedan od najvažnijih tema financijskog svijeta – sustav koji se bazira na podatkovnim blokovima koji su povezani u jednosmjerni lanac i u kojem svaki novi blok zavisi o vrijednosti prve starije karike danas koriste mnoge istaknute međunarodne institucije u svakodnevnom poslovanju.

Simanian: Investitori – Kako ih privući da investiraju u Vas
Simanian: Investitori – Kako ih privući da investiraju u Vas

Tanja Bivic Plankar: Blockchain tehnologija garancija je transparentnosti

Predsjednica organizacije Blockchain Alliance Europe Tanja Bivic Plankar trenutno je jedna od najvećih europskih stručnjakinja na području blockchain tehnologije, za koju kaže da je ulaznica u bolji, pravedniji i transparentniji svijet.
'Blockchain tehnologija već danas članovima našeg društva omogućuje da kontroliraju što se događa s njihovim financijama i podacima.  U Blockchain Alliance Europe fokusiramo se na edukaciju i demistifikaciju jer vjerujemo da nas samo obrazovana zajednica može dovesti do masovne upotrebe blockchain tehnologije i kripto imovine' – kazala je Bivic Plankar u nedavnom intervjuu povodom svog gostovanja na najvećem regionalnom summitu & expou Digital Takeover gdje će održati predavanje na temu važnosti blockchain tehnologije u budućim ekonomskim interesima i svjetskim biznis organizacijama.
Saznajte što o svemu kažu stručnjaci: Interaktivna rasprava stručnjaka o Blockchain tehnologiji, umjetnoj inteligenciji i podatkovnoj znanosti

U društvu s trendom otvorenog bankarstva stiže i sve više, kako ih na stranim tržištima popularno nazivaju, “fintech disruptora” i brojnih fintech mogućnosti, a osim stranih rješenja vidimo kako ovaj trend donosi veliki interes i među hrvatskim start-upima i kompanijama. Na ove brojne domaće i strane fintech igrače banke nikako ne ostaju ravnodušne nudeći i razvijajući svoja rješenja – jer je više nego ikad važno držati korak s rapidnom promjenom financijskog tržišta kako bi se ostalo u igri.

Rijetko gdje se na jednom mjestu mogu dobiti odgovori na sva ova pitanja jer nedoumice poput one čeka li nas osobni bankar i savjetnik na zaslonu mobitela ili smartwatcha te koliko su krajnji korisnici u novoj financijskoj sigurni sve su češća pitanja prosječnih građana. Stoga, imamo dobru vijest, u panelu pod nazovimo 'Ka-ching no more with FinTech', na nadolazećem Digital Takeoveru 8. i 9 rujna na Zagrebačkom Velesajmu odgovore ne ova i druga pitanja dat će neki od najeminentnijih domaćih financijskih stručnjaka.  

Moderator Oleg Maštruko ugostit će u panelu Borisa Agatića, stručnjaka koji se posljednje 4 godine intenzivno bavi područjem blockchain tehnologije i fintecha, Filipa Šaravanju, višeg analitičara i fintech koordinatora koji upravlja radom HANFA-inog Inovacijskog kluba te proučava elemente na kojima se temelji budućnost financijskih usluga, Linarda Martinčevića, stručnjaka HNB-a za teme vezane uz financijske tehnologije i međunarodne financije te Vuka Vukovića, jednog od osnivača i izvršnog direktora tvrtke Oraclum Intelligence Systems, kompanije koja se koristi društvenim mrežama za predviđanje rezultata izbora. U panelu će sudjelovati i Ana Zovko, direktorica Sektora za digitalni razvoj u Croatia osiguranju koja će ujedno predstaviti i sve prednosti nove aplikacije Moja Croatia koja omogućava jednostavan pregled osiguranja i digitalnih zdravstvenih kartica na jednom mjestu, plaćanje računa i obnovu polica, prijavu šteta i praćenje njezinog statusa rješavanja.

Tehnologija koja određuje putanju naše civilizacije
Tehnologija koja određuje putanju naše civilizacije

Digital Takeover daje uvid u budućnost

Više od 65 vrhunskih svjetskih i domaćih predavača sudjelovat će od 7. do 11. rujna na najvećem regionalnom inovacijskom i transformacijskom digitalnom summitu Digital Takeover 2020.

U pet dana summita donosimo vam preko 24 sata programa u kojem sudjeluju stručnjaci i inovatori iz svijeta biznisa, marketinga, inovacija, blockchain tehnologije, fintecha, retaila, medicine, medija i drugih industrija.

Svi koji preuzmu ulaznicu moći će svaki dan uživati u live streamu, a dodatno je Digital Takeover 2020 upotpunjen i bogatom videotekom gdje se na zahtjev može pogledati dopunski sadržaj programa summita.

Preuzmite svoju besplatnu ulaznicu – digitaltakeover.hr

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Emil Tedeschi: Ne postoji kristalna kugla koja garantira uspjeh
DIGITAL TAKEOVER

Emil Tedeschi: Ne postoji kristalna kugla koja garantira uspjeh

Predsjednik Uprave Atlantic Grupe jedan je od najuspješnijih biznismena u Europi, a njegov poslovni put do vrha inspirativna je priča o poslovanju u kojem uvijek treba imati rješenje u rukavu za najgore situacije

Evo kako kupovati povoljnije nakon sezonskih sniženja
ZNAČAJNA UŠTEDA

Evo kako kupovati povoljnije nakon sezonskih sniženja

Ljetna sezonska sniženja su završila, no to ne znači i kraj popustima i niskim cijenama. Ako pomnije pratimo ponude u trgovinama i web shopovima, proizvode po sniženim cijenama možemo kupovati tijekom cijele godine
Znate li što je kriptomarka? Evo kako izgleda prva hrvatska
Marka iz budućnosti

Znate li što je kriptomarka? Evo kako izgleda prva hrvatska

Uskoro će se na domaćem tržištu pojaviti prva digitalno-analogna kombinacija poštanske marke, čiji će dio služiti za uobičajeno slanje pošte, a dio za korištenje na blockchainu