Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
22 komentara

'Neki dijelovi neće izgorjeti u atmosferi i past će na Zemlju'

Područje na koje bi ostaci stanice mogli pasti veoma je široko. Ono obuhvaća afrički kontinent, jug Europe, dio Azije i Novog Zelanda, Australiju, velik dio Južne Amerike i manji dio Sjeverne

Foto: ESA/CMSA
22 komentara

Kineska svemirska stanica Tiangong-1 treba se u noći na ponedjeljak nekontrolirano vratiti u Zemljinu atmosferu, objavila je Europska svemirska agencija (ESA) u svom predviđanju.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Naša ekipa predviđa da bi se to moglo dogoditi između 1. travnja poslijepodne i 2. travnja rano ujutro, a najvjerojatnije oko 1.25 sati -  ističe ESA na svojoj mrežnoj stranici dodajući da je predviđanje "podložno promjenama".

NASA KINA OBJAVILA: 'Bit ćemo u kontaktu padne li vam naša postaja na kuću....'

Prva kineska svemirska stanica lansirana u rujnu 2011., Tiangong-1, čije ime znači "Nebeska palača", duga je 10,4 m i široka 3,3 m. Sastoji se od eksperimentalnog laboratorija, servisnog modula i dviju solarnih ploča veličine 3x7 m svaka.

Trebala se kontrolirano vratiti u Zemljinu atmosferu, ali je u ožujku 2016. prestala raditi, što je potaknulo zabrinutost u vezi s njezinim "padom".

- Nema razloga za zabrinutost - objavio je na društvenoj mreži CMSEO, kineski inženjerski ured za letove s ljudskom posadom.

- Najveći dio stanice će izgorjeti pod utjecajem iznimno visoke temperature koja nastaje zbog toga što velikom brzinom ulazi u atmosferu - ističe ESA na svojoj mrežnoj stranici.

No "s obzirom na to što se događalo kod kontroliranih povrataka svemirskih brodova slične veličine i mase, možemo očekivati da  neki dijelovi neće izgorjeti i da će pasti na Zemlju", dodaje agencija.

Područje na koje bi ostaci stanice mogli pasti veoma je široko. "Smješta se između 43 stupnja sjeverne i 43 stupnja južne zemljopisne širine", ističe ESA u subotu. Ono obuhvaća afrički kontinent, jug Europe, dio Azije i Novog Zelanda, Australiju, velik dio Južne Amerike i manji dio Sjeverne.

PAD 'NEBESKE PALAČE' Napuštena svemirska postaja može pasti i na hrvatsko tlo...

Foto: 24sata/24sata

U 60 godina koliko se organiziraju svemirski letovi, bilo je oko 6.000 nekontroliranih povrataka velikih objekata izrađenih ljudskom rukom, uglavnom satelita i dijelova raketa, rekao je Stijn Lemmens iz ESA-e. Samo jedan komad takvog objekta pogodio je jednog čovjeka u rame, ali ga nije ozbiljnije ozlijedio.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message