Obavijesti

Tech

Komentari 0

Ovo su mali chefovi iz Splita: Mijesimo njoke, sjeckamo luk...

Ovo su mali chefovi iz Splita: Mijesimo njoke, sjeckamo luk...
3

Uz financijsku podršku Grada Splita organizira ih Udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih kuhinja (ŠKMER) u svojoj Kuharskoj akademiji na Spinutu...

VIDEO

Pomažem kuhati i kod kuće, režem voće i povrće, ponekad čak i luk, a to mi je najlošije od svega.

Kad smo stigli ovamo, nisam znala kamo uopće dolazimo, očekivala sam neku školu, a kad tamo - kuhinja... I super, ovo je puno zabavnije od škole, zaključila je Nikolina Čolić iz 2.a osnovne škole Gripe Split. Ona i njezini prijatelji iz škole sudjelovali su u kuharskoj radionici “Želim jesti zdravo!”, kroz koju će ove školske godine proći 1200 splitskih učenika i predškolaca.

Uz financijsku podršku Grada Splita organizira ih Udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih kuhinja (ŠKMER) u svojoj Kuharskoj akademiji na Spinutu. Kako kažu, to je izvrstan način u osvještavanju prehrambenih poremećaja te učenju timskom radu i namirnicama.

- Primijetili smo da puno djece ima manjkava znanja po tom pitanju, posebice, o povrću. Ovdje se uče raditi u pravoj kuhinji i timskom radu, a sve to kroz igru. Recimo, prave domaće njoke, mijese kruh jer djeca naprosto obožavaju imati ruke u tijestu. Zatim režu, sjeckaju, a kasnije i očiste iza sebe, što posebno oduševljava roditelje jer to ih doma većina ne radi - kažu u ŠKMER-u.

Zašto je povrće dobro

Voditeljica Kuharske akademije ŠKMER-a Alma Harašic Bremec istaknula je kako djeca kuhaju potpune obroke s profesionalnim kuharima, članovima njihove udruge. Radionice su besplatne, a gotovo svakodnevno izmjenjuju se razredi splitskih škola. Prijašnjih godina program je bio samo vikendom i za manje skupine djece. Sad se radionice odvijaju u sklopu školskih kurikuluma i izvannastavnih aktivnosti. Sastojci za jela biraju se i na temelju preporuka Svjetske zdravstvene organizacije o zdravoj ishrani i pravilnom razvoju djece te se potiče zdravi mediteranski način prehrane.


- Bilo mi je super, pokazali su nam što treba jesti, a da je zdravo. Bilo je i zabavno jer sam sjeckala povrće, naučila stvari koje bi mi mogle pomoći čak da postanem prava kuharica. Mislim da djeca trebaju što više jesti smoothieje od voća i povrća, juhe koje imaju špinata i što više piti vode jer je to najzdravije, a to i inače činim. Pomažem i roditeljima kući u kuhinji ponekad, najviše tati napraviti toć za tjesteninu - oduševljeno nam je pričala Zita Krolo iz 2.a. Njezin kolega Šimun Kurtić primijetio je da su kozice gnjecave, a luk malo pecka oči.

- Ovdje smo čuli što ne bi trebalo jesti od brze hrane, već što više jela od voća i povrća. Prvo sam sa Zitom rezao povrće, a onda čistio kozice i mijesio tijesto - otkrio nam je Šimun.

Na svakoj kulinarskoj radionici sa školarcima rade nagrađivani splitski chefovi koji rade u boljim splitskim restoranima.


Recepti u novom ruhu

- Prvo im na radionicama pokažemo namirnice i propitamo djecu što znaju o njima te im objasnimo njihove koristi, kao i što ćemo te kako kuhati od njih. Najviše radimo juhe od sezonskog povrća, plodove mora, domaće njoke i razne umake za tjestenine. Za deserte spremamo štrudle, pite od jabuka, voćne salate. Sve im pokazujemo i usmjeravamo djecu, a i stalno smo oko njih kako se netko ne bi posjekao.

Poslije sve počište

Potom se kuha oko dva sata te na kraju jedemo što se pripremalo. Zanimljivo je da djeca pojedu skoro sve, čak i onu hranu koju doma ne bi ni taknuli - rekao je chef Mate Ðuzel, jedan od voditelja programa.

Jedan od vrhunskih chefova koji su od početka u ovom projektu je i Hrvoje Zirojević. Kako se radi o jednom od naših najinovativnijih kuhara, na radionicama bude jela koja se rade u novom ruhu, što posebno zabavlja mlade kuhare.

- Recimo, umjesto klasične juhice od povrća, s malim kuharima znamo izrađivati male franjice od blitve ili špinata. Najviše ih vesele igre s tijestom i brašnom, zna ga biti po cijeloj kužini. No potom se prihvate metlice i tako uče odgovornosti, kako se to inače radi u kuhinji - kaže Zirojević.

Mali kuhari na kraju radionice dobivaju pomno birane i prilagođene recepte dječjem okusu, kao i diplome za sudjelovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto