Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
71 komentara

Prvi 3D video iz svemira: Što će na ovo reći 'ravnozemljaši'?

Talijanski astronaut Paolo Nespoli stavio je Vuze VR kameru na glavu i preletio cijelu Međunarodnu svemirsku postaju od početka do kraja. Evo što je sve tamo snimio...

Foto: screenshot/Youtube
71 komentara

Kada su u pitanju eksperimenti sa svemirskim letovima, talijanski astronaut Paolo Nespoli ne zna reći ne.  

- U principu, pristajem na sve. To nije pametno, zato jer radiš stvari koje na kraju požališ. Ali osjećam da je to moja dužnost prema ljudima... da kao ljudsko biće preuzmem svoj dio tereta za napredak čovječanstva - objasnio je Nespoli za National Geographic

Upravo iz tog razloga, Nespoli je prošle godine pristao snimiti prvi 3D 360 stupnjeva video koji je ikada snimljen na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Mars za znanost - pet do 12 U 5 DO 12 Marš za znanost: 'Zemlja nije ravna ploča i to trebamo reći!'

Projekt je realiziran u okviru suradnje s National Geographicom, za koji je Napoli radio na snimanju serijala 'One strange rock'. Na početku, ideja je bila da se kamera postavi na lokaciju nazvanu Node 2, na mjestu gdje se spajaju japanski i europski laboratoriji na svemirskoj stanici.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Instalirali smo kameru, ali ništa se nije događalo. Dva puta su me tražili da tamo postavim kameru i dva puta svi smo radili nešto negdje drugdje - kaže. Napoliju je zatim palo na pamet da proba nešto drugačije. Odlučio je da će pretvoriti samog sebe pretvoriti u stativ kamere. Na glavu je stavio Vuze VR kameru, a na leđa je uprtio laptop kako bi kamera imala napajanje. I počeo snimati.

'Izgledao sam kao idiot'

- Htio sam pokazati kako to izgleda, letjeti kroz stanicu i konstantno mijenjati orijentaciju, kaže. Ne hodate s nogama po tlu, a kada vam je zgodnije hodati po stropu, onda hodate po stropu. Ako vam se hoda postrance, onda hodate postrance. Izgledao sam kao idiot - dodaje. 

UFOLOG TVRDI: "Krugovi kod Dugog otoka su ostaci pisti za leteće tanjure"

S kamerom na glavi, Napoli je lebdeći obišao cijelu svemirsku postaju, od američkog do ruskog modula.

- Sjećam se da su me Rusi zbunjeno gledali, kao Što je Paolu? Je li pušio nešto? Nije im bilo jasno zašto letim s kamerom na glavi - prisjeća se.

 
 
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message