Obavijesti

Tech

Komentari 10

Sony otkrio kada izlazi PS5, progovorio o novom kontroleru

Sony otkrio kada izlazi PS5, progovorio o novom kontroleru
1

PlayStation 5 ima službeno ime i period izlaska, a saznali smo i prve konkretne informacije o njegovom kontroleru.

VIDEO

Sljedeća Sonyjeva igraća konzola zvat će se PlayStation 5, a pojavit će se u dućanima krajem sljedeće godine, potvrdio je danas japanski gigant.

Već se mjesecima šuškalo kako će blagdanski period 2020. biti razdoblje izlaska petog PlayStationa, no Sony je sada tek po drugi puta progovorio o nekim konkretnim informacijama u vezi svojeg nadolazećeg gaming sustava.

Tako saznajemo kako će kontroler koji će dolaziti u paketu s PS5 koristiti posve novu tehnologiju dodirnih povratnih informacija koja će moći dati puno širi raspon vibracija te zvuči kao nešto nalik Rumble HD značajke kontrolera za Nintendovu Switch konzolu. Osim toga, kreatori igara također će moći isprogramirati različite stupnjeve otpora koje će "triggeri" (L2 i R2) tipke pružati igračima, ovisno o tome što se događa na ekranu.

To u praksi može značiti kako će iste tipke pružati otpor kada u nekoj igri npr. napinjete strijelu na luku, dok će kasnije nuditi posve besprijekorno doziranje gasa.

Od ostalih noviteta, tu je već ranije otkrivena podrška za ray-tracing tehnologiju za koju je sada potvrđeno kako će postojati na hardverskoj razini. Vlasnici PlayStationa 5 također će imati mogućnost selektivne lokalne instalacije igara, što u praksi znači da će npr. moći birati između (de)instaliranja single-player i multiplayer kampanja nekog naslova.

Ovo nije apsolutni novitet, nego nešto sa čime je Sony već eksperimentirao posljednjih godina u igrama kao što su Uncharted 4: A Thief's End, no PS5 bi tu mogućnost trebao proširiti na baš sve igre.

Sony i dalje odbija potvrditi kako će se novi gamepad zvati DualShock 5, iako je to definitivno njegovo najizglednije ime. Ovog smo ljeta saznali kako će konzola biti kompatibilna s PS4 igrama, imati optički čitač (vjerojatno za Blu-Ray diskove) i biti opremljena barem jednim SSD-om. Potonje je puno brže rješenje od tradicionalnih tvrdih diskova koje bi trebalo značajno skratiti vremena učitavanja u igrama.

O cijeni još uvijek nema govora, no analitičari predviđaju kako možemo očekivati nekoliko PS5 modela s različitim količinama interne memorije, od kojih će najjeftiniji u Hrvatskoj i regiji vjerojatno koštati oko 500 eura. Činjenica da ćemo novi PlayStation moći kupiti za tek nešto više od godinu dana daje više kredibiliteta nedavnim glasinama kako će GTA 6 izaći tek na sljedećoj generaciji gaming konzola.

AI stručnjak objašnjava kako će gaming s vremenom opametiti i semafore:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Telemachov novi potez: Snizili cijene optike svima i dižu brzine
POZITIVAN CJENOVNI UDAR

Telemachov novi potez: Snizili cijene optike svima i dižu brzine

Telemach je odlučio pojednostaviti ponudu te svojim korisnicima optičkog interneta snižavaju cijene u njihovim Giga paketima. Uz to, ukinuli su i najmanji paket od 300 Mbit/s te svi dosadašnji korisnici dobivaju 1 Gigu

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula
NOVI MODEL

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula

Google DeepMind najavio je novu vrstu modela umjetne inteligencije za medicinska istraživanja koji može predvidjeti strukturu i interakcije svih živih molekula
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić