Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
81 komentara

Suluda ideja? Asteroide žele 'pogurati' na put prema Zemlji

Ova opasna, ali zanimljiva metoda privlačenja moći će funkcionirati samo za asteroide do promjera 30 metara. Sve veće asteroide ne bi mogli zaustaviti i zabili bi se u Zemlju

REUTERS/PXL
Foto: REUTERS/PXL
81 komentara

Asteroid koji juri prema Zemlji zaplet je brojnih filmova i serija. Dok ga protagonisti gotovo uvijek pokušavaju uništiti, znanstvenici su došli do, kako se nekima čini, sulude ideje. 

Naime, oni žele privlačiti asteroide prema Zemlji. Zašto? Razlog je zapravo vrlo jednostavan.

Foto: ESA - P. Carril  

Kroz njih bi mogli istraživati život u svemiru i koristiti ih za vađenje rijetkih metala. Novo istraživanje Sveučilišta u Glasgowu moglo bi im i omogućiti privlačenje golemog svemirskog kamenja u Zemljinu orbitu. 

Autori znanstvenog članka navode da bi metali i voda koja se izvuče iz njih mogli biti pogodni za daljnja istraživanja ili za nove misije na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Vodu bi, kažu znanstvenici, mogli razdvojiti u vodik i kisik te ih koristili kao gorivo. 

REUTERS/PXL 29. KOLOVOZA NASA: Pokraj Zemlje prolazi asteroid veličine dva Boeinga

Ova opasna, ali zanimljiva metoda privlačenja moći će funkcionirati samo za asteroide do promjera 30 metara. Sve veće asteroide ne bi mogli zaustaviti i zabili bi se u Zemlju. Manji bi jednostavno nakon rudarenja izgorjeli u atmosferi, što umanjuje šansu za apokaliptični scenarij. 

REUTERS/PXL PRIJETNJA ZA SAV ŽIVOT? Nezaustavljiv je: 'Asteroid bi nas mogao udariti i izbrisati...'

No, kako bi to radili? 

Na isti princip funkcionira i letjelica Mars Reconnaissance Orbiter koja koristi aerobreaking da bi promijenila svoju orbitu ili brzinu pomoću atmosfere planeta kao otpora koji ih može povući za slijetanje. Asteroidi koji uđu u Zemljinu orbitu tu bi i ostali dok se iz njih ne skupi metal i ostali resursi, a zatim bi izgorjeli. 

RASPAO SE U ATMOSFERI Asteroid koji je pogodio Zemlju otkrili su samo par sati ranije

U cijelom bi manevru sudjelovala i bespilotna letjelica koja bi, s dovoljno snage, usmjerila asteroid prema Zemlji. Letjelica bi asteroid i pratila cijelim putem do rudarenja kako se ništa ne bi dogodilo. 

Znanstvenici su već pronašli savršen primjerak za testiranje ove teorije: asteroid 2005 VL1. Tvrde da je ovaj kamen savršene veličine i gustoće za misiju, a i njegova brzina kretanja savršena je da ga letjelica uspješno preusmjeri, piše The Sun

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message