Obavijesti

Video

Komentari 42

'Drži se, nema te bolesti koju tvoja snaga ne može pobijediti'

Uz tumore na mozgu i kralježnici, nalazi upućuju da Ena Šarac (22) ima i leukemiju. Zadnjih nekoliko dana iznimno je loše, no i dalje je pozitivna jer, kako kaže, sad zna s čime se mora boriti...

VIDEO

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

01:08

Svi smo bili šokirani, a Enica je rekla: ‘A dobro, sad sam mirna jer barem znam s čime se borim’. Objasnili su nam da će morati ići na biopsiju, kemoterapije, na kraju vjerojatno i transplantaciju koštane srži. Rješavat ćemo sve jedno po jedno. Eni je lakše jer joj je došao tata koji joj silno nedostaje sve ovo vrijeme otkako smo u Zagrebu, kaže Biserka, majka Ene Šarac (22).

Njoj je prije dva dana dijagnosticirana nova bolest, akutna mijeloična displazija, odnosno leukemija. Ena leži u bolnici Sestara milosrdnica u Zagrebu već nekoliko dana.

Među mnogima, pismo Eni je napisala i Sandra Križan iz Ilače, koja se prije godinu dana izliječila od iste bolesti koja je sad napala Enu.

Draga Ena, nema te bolesti koju snaga tvog uma, tvoj duh, tvoja volja za životom ne može pobijediti. Osvjedočila si se već u to. Svjedok tome sam i ja. Moj život se preko noći pretvorio u noćnu moru. Izgubila sam supruga netom nakon vjenčanja i nakon rođenja našeg sina. Na dan pokopa svog supruga saznala sam da imam leukemiju, isti taj tip koji imaš i ti. Ni u jednom trenutku nisam pomislila da ja to ne mogu pobijediti.

Moj maleni sin koji je tad bio beba davao mi je snagu. Tebi ju daje tvoja predivna obitelj.

Ena ima i leukemiju! 'Sad sam mirna, znam s čime se borim...'
Ena ima i leukemiju! 'Sad sam mirna, znam s čime se borim...'

Enu bodri cijela Hrvatska

To je doista sve što ti treba. Da, imaš ćeš teške, čak i iznimno teške trenutke u toj bolnici, ali, draga moja, ti to možeš izdržati Ne prepuštaj se malodušnosti. Javljaj se svojim ljudima, razgovaraj s njima, neka ti njihove poruke daju snagu, pričaj s drugim bolesnicima oko sebe, pjevaj im, hrani ih, pomaži im..., poručila joj je mlada majka Sandra i dodala: “Već si naučila da je život borba, ovo neka ti bude samo još jedna u nizu. Sve što se događa ima svoj razlog. Vodi te ka nečemu boljem. Vjeruj mi”.

Vijest je rastužila sve

Vijest o Eninoj novoj dijagnozi rastužila je i brojne Hrvate koji već godinama prate lavovsku borbu ove hrabre djevojke. Svi se nadaju da će se, kao i svaki put do sada, Ena uspjeti othrvati.

Mnogi od njih su za nju i njezinu obitelj uplaćivali novac za pomoć u velikoj humanitarnoj akciji prije četiri godine za Noru Šitum. Nažalost, Nora je izgubila svoju bitku, a novac za Enu ostao je na računu udruge Hrabro dijete. Skupilo se oko 65.000 kuna. Mama Biserka je za Enu tražila od Udruge novac, no oni su tražili dodatnu dokumentaciju i dokaz da je Ena bolesna. Nakon mjeseci borbe odustale su od tog novca.

- Nisu se ni javili, a ja njih više neću ni zvati. Meni je zdravlje mojeg djeteta najbitnije, a s njima se ne želim ni zamarati - rekla je mama Biserka.

Nazvali smo i Udrugu Hrabro dijete i pitali ih hoće li novac skupljen za Enino liječenje uplatiti Eni. Novi predsjednik Udruge Hrabro dijete Haris Kapetanović nam je poručio:

- Saznao sam danas za Enu i jako mi je žao. Znam o kakvoj je bolesti riječ jer je ima i moje dijete. Otvoreni smo uvijek za suradnju i, ako ima sredstava, učinit ćemo sve što možemo učiniti.

'Treba nam uplata'

Kapetanović je napomenuo da, bez obzira na ime i prezime djeteta, postoje pravilnici po kojima udruga radi.

- Mi imamo pravilnike za uplatu donacija. Treba nam zamolba, kopija ugovora i računi. Istina je da nam je obitelj Šarac poslala samo dopis i odgovorili smo da tako ne možemo - rekao nam je Kapetanović.

Najteži dani za Enu Šarac: 'Da sam zakasnila, izgubila bih je'
Najteži dani za Enu Šarac: 'Da sam zakasnila, izgubila bih je'

Iznimno je loše

- Proteklih dana bila je iznimno loše. Stigli smo u bolnicu u zadnji čas. Bila je prepuna hematoma po cijelom tijelu, trombociti su joj nestajali. Odmah je primljena na odjel intenzivne njege. I dok je bila sva tako jadna, u polusvijesti, doktor ju je pitao kako se osjeća, a ona je odgovorila: ‘Odlično!’. Što reći o takvom djetetu osim: ‘Bože, hvala ti’ - kaže mama Biserka. Ova hrabra djevojka iz Osijeka već se 15 godina bori s tumorima koji joj napadaju tijelo. Čim jednog izliječi, pojavi se drugi. Ali ustrajna je i hrabra u borbi.

Ena Šarac

Posljednjih godinu i pol dana Ena s mamom Biserkom boravi u Zagrebu, u unajmljenom stanu blizu bolnice. Prije mjesec dana Eni su dijagnosticirali i tumor na kralježnici koji je na tako osjetljivome mjestu da ako ga dirnu može ostati invalid. I Ena i njezina majka su se pomirile s tom dijagnozom, no stanje se prošli tjedan naglo pogoršalo. Iako su preliminarni nalazi već nekoliko dana upućivali upravo na tu dijagnozu, Biserka se nadala da to ipak nije to.

Prekinule su agoniju

Mama Biserka dijeli kćerin entuzijazam i danonoćna joj je podrška sve ove mjesece i godine. I sama je fascinirana kćerinim prihvaćanjem svega što joj se događa, neizmjernom snagom i voljom kojom se bori za život. I tako već godinama.

Prije točno osam godina Ena je započela s prvim kemoterapijama. Tad je imala tumor na mozgu koji joj je otkriven kad je imala samo sedam godina. Kemoterapije su je iznimno iscrpljivale i bile neizdržive. Biserka je odlučila prekinuti tu agoniju te je tražila druge načine liječenja. Od tada je Ena prošla pet kirurških otvaranja glave, tri sepse, operaciju noge, više od godinu dana bila je u kolicima... No nikad nijedna bolest i dijagnoza nisu slomili njezin vedri i optimistični duh. Nakon objave teške dijagnoze na Facebooku joj ostavljaju brojne poruke podrške:

- Već godinama te gledam i ja ti se divim. Toliko toga u životu si proživjela, a uvijek ideš nasmijana s vjerom u Boga i još se ni jednom nisi predala. Lavice! Ti si moj veliki uzor i heroj. Volim te puno i molim se za tebe. Nema predaje! - samo je jedna od brojnih poruka ljubavi i želje za ozdravljenjem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Daniela Trbović: Jednom mi je gledatelj zaželio smrt
VELIKI INTERVJU

Daniela Trbović: Jednom mi je gledatelj zaželio smrt

Daniela Trbović poznata je televizijska voditeljica na HRT-u. Otkrila je kako je to biti na televiziji u 60-ima i zašto se 's drugačijim metrom mjeri muška i ženska ljepota na televiziji'. Pogledajte u intervjuu

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno