Video

Komentari 7

Kakvo otkriće: Igrala se u vodi i našla mač star 1000 godina!

Kakvo otkriće: Igrala se u vodi i našla  mač star 1000 godina!

Djevojčica (8) je tijekom igranja na stijenama kod jezera Vidöstern u Švedskoj ovog ljeta pronašla predmet za kojega se ispostavilo da je izvanredno otkriće

Lokalni stanovnici se šale kako bi malenu Sagu Vanecek (8) zbog ovog otkrića trebali proglasiti novom kraljicom. Naime, dok je prelazila jezero, Saga se spotaknula preko nečega za što je mislila da je štap.

No, ispostavilo se da je pronašla mač star više od tisuću godina iz razdoblja prije Vikinga. Stručnjaci sad rade na očuvanju ovog vrijednog predmeta prije nego bude izložen u Jönköpings Läns Museum.

Saga je mač pronašla prije mjesec dana, no vijest o tome nije objavljena kako bi arheolozi imali dovoljno vremena pregledati područje i pronaći još sličnih predmeta ukoliko su tamo.

I imali su pravo. Pronašli su broš iz istog razdoblja, ali i kovanicu iz 18. stoljeća.

Mač je dug 85 centimetara, a izrađen je od metala i drveta.

- Bila sam u vodi, bacala štapove i kamenje i onda sam naišla na nešto slično štapu. Htjela sam i to baciti dalje u vodu, ali onda sam primijetila da ima ručku i da je oštro na kraju te hrđavo - ispričala je djevojčica.

- Podigla sam ga u zrak i rekla: 'Tata, pronašla sam mač!'. Kad ga je vidio onako savijenog i hrđavog dotrčao je do mene i uzeo ga - rekla je Saga.

I njezinom ocu je ovo bilo nezaboravno iskustvo.

- Najcool stvar je što sam ja veliki obožavatelj kluba Minnesota Vikings, a ovo izgleda kao vikinški mač - rekao je.

No, javnost će morati još pričekati na svoj red da vidi mač jer konzervatori sad moraju obaviti svoj dio posla. Proći će barem još nekoliko mjeseci prije nego ovaj vrijedan komad oružja svoj dom pronađe u muzeju.

Slično iskustvo imala je i engleska školarka Matilda Jones (7). Ona je u rujnu prošle godine naletjela je na veliki mač dok se igrala pored jezera Dozmary Pool u Cornwallu. Ne bi to bilo neuobičajeno da nije riječ o istom jezeru u koje je kralj Arthur navodno bacio čuveni mač Excalibur.

Iako je zanimljiva slučajnost da su mač pronašli baš u tom jezeru, Matildino otkriće ipak nije nikad bilo dijelom ijedne legende. Naime, mač je star svega 30-ak godina i vjerojatno je rekvizit.

 

TOTALNI JOOMBOOS:  Najveći Youtube spektakl u Europi!

21.10. Arena Zagreb postaje središte Youtube scene! Dovodimo najjačeg svjetskog youtubera KSI-a i više od 50 najpopularnijih regionalnih Youtube zvijezda.

Kupi karte na totalni.joomboos.hr prije nego što poraste cijena!