Video

Komentari 15

'Juraj Šebalj, ako u Rusiji daješ žmigavac, ispast ćeš papak!

'Juraj Šebalj, ako u Rusiji daješ žmigavac, ispast ćeš papak!

Stigli smo i do nove epizode serijala 'Tko je krvi?'. Serijala u kojom naš najbolji automobilist i auto-novinar Juraj Šebalj s prometnim ekspertima analizira uzroke i posljedice prometnih nesreća

Naš stalni voditelj serijala Zvijezde vrište i doc.dr.sc. Rajko Horvat s Fakulteta prometnih znanosti komentiraju reakcije vozača, ponavljaju pravila vožnje, a i savjetuju kako izbjeći neugodne situacije u prometu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

U prvoj analiziranoj nesreći došlo je do dodira između dva osobna automobila, a jedan od njih je na kraju završio na travi.

- Obojica su krivi. Vozač na čijem je automobilu postavljena kamera je morao sporije voziti te usporiti kada je vidio da se drugi vozač prestrojava, a vozač koji je išao u lijevu prometnu traku je kriv zato što je morao provjeriti može li to napraviti, a da ne ugrozi druge - objasnio je profesor Horvat, a Juraj je objasnio voditeljici Marii kako se on ponaša u sličnim situacijama.

U drugoj nesreći koju se analizirali naši eksperti dogodilo se nešto slično onome što smo imali u prethodnoj epizodi. Vozilo je ušlo u suprotnu prometnu traku i skoro je došlo do frontalnog sudara.

- Neki automobili danas imaju BAS sistem u kojem mehanizam prepoznaje brzinu reakcije vozača i dodatno brzo i jako pritišće kočnicu. Ja sam ga probao i odličan je! - rekao je Šebalj, a profesor Rajko je dodao kako je najvažnije imati prilagođenu brzinu na cesti.

Treća prometna nesreća je za Mariu imala, kako kaže, očitog krivca. Automobil se vozio po glavnoj cesti, a sa sporedne ceste se uključivao drugi koji nije poštivao prednost.

- Vrlo je važno predviđanje, to je onaj defenzivni način vožnje. Morao ga je vidjeti i reagirati. Umjesto da skrene ulijevo i izbjegne sudar, on ide u njega. Jasno da je ovaj sa sporedne ceste kriv, ali ovaj automobil na glavnoj je morao bolje reagirati - bio je oštar profesor, a Juraj je dodao da je upravo cilj ove emisije da gledatelji vide kako se nesreća može dogoditi.

U zadnjoj analiziranoj prometnoj nesreći došlo je do takozvanog lančanog sudara.

- Ovdje su se našla 'dvojica'. Vozač drugog vozila je bio ljut jer mu se ubacio automobil i namjerno mu je išao biti blizu, a odozada je došao je SUV i sve ih pokupio. Iskreno, ne mogu više gledati ovu nesreću - zaključio je Juraj.

Serijal 'Tko je kriv?' te svu 24sata ORIĐIĐI PRODUKCIJU pratite na našoj Videoteci, našim Facebook, Instagram i TikTok profilima, na 24sata.hr i na našem YouTube kanalu.