Obavijesti

Kolumne

Istina ili mit: 'Jedem zdravo, a baš nikako ne mogu smršaviti!'

Istina ili mit: 'Jedem zdravo, a baš nikako ne mogu smršaviti!'
1

Kada bi vas netko zaustavio na cesti i zamolio da ukratko opišete svoje prehrambene navike, zvučalo bi to prilično dobro, zar ne? Vjerojatno ste spremi gurnuti ruku u vatru za to da je vaša prehrana sasvim OK.

VIDEO

Ma i više od okej. Povrće, voće, žitarice i izbjegavanje lanaca brze hrane u širokom luku vaša su svakodnevica. To čak više niti ne računate pod neke 'strahovite napore'. Štoviše, vi ulažete i više napora od odlaska po kilu grejpa i dvije kile banana. Vaš tjedan podrazumijeva i nekoliko odlazaka na pilates, pokoju šetnju i izbjegavanja duplog šećera u kavi.

Trudite se ne kupovati XXL pakiranja čipsa i nastojite klincima podvaliti integralni toast umjesto bijelog brašna. Pa ipak, brojka na vagi kao da ne planira popustiti. U biti... Čini se da je još gore od kada 'pazite'.

U čemu je kvaka? Koliko truda morate uložiti da bi se stvarno stanje vidljivo popravilo? Zar morate spasti na 1000 kcal dnevno i opsesivno vježbati tri sata baš svaki dan? Zar zaista to može i mora ići baš tim putem? Utjeha broj 1 - ne morate. Utjeha broj 2 - vjerojatno radite pritajene greške kojih niste niti svjesni, a koje, iako male, skupljene na hrpu čine dobranu prepreku koja koči vaš fitness napredak. Jednom riječju - možda SKRIVENO JEDETE. Ne mislim da se sakrijete i pojedete dvije kutije Domaćice (tu onda nisu vrijedni naši savjeti već savjeti stričeka psihologa), već da grickate skriveno od vlastite svijesti. Idemo proći kroz 24 sata u danu jedne osobe koja svoju prehranu percipira kao zdravu, pa ipak se teškom mukom probija ka napretku:

Dobro jutro, ljepotice! 

Vaš zdrav doručak uključuje bananu, proteine i zobene pahuljice. Nažalost, pahuljice ne mjerite baš precizno tako da se preporučenih 40-50 gr svako jutro pretvori u nekih 100 gr. Duplo! Ops br. 1! Banana ko banana, zar ne? No, ako je gigantska, to su zapravo dvije banane, zar ne? Ako porcije ne procjenjujete dovoljno dobro, vrlo lako se može dogoditi da svako jutro - dvaput doručkuješ. Ovdje na crtu bojišnice dolazi samo jedan jedini pomoćnik koji vam je situaciju itekako mogao olakšati i približiti vas cilju – mala kuhinjska vaga koja je dostupna u gotovo svakoj samoposluzi. Zdravo ste doručkovali, zar ne (čak dvaput), tako da se odlučujete počastiti šećerom u kavi umjesto stevije koja vam je bljak. Nije skroz „bljak bljak“ ali se definitivno niste još na taj okus naviknuli. Dvije žličice ne mogu škoditi, pa to nisu ni dva paketića koja obično poslužuju u bircu.

Naravno da vi ne biste nikada utrpali dva vrećice šećera u kavu, pa vi... Pazite!

Pogled na sat sada pokazuje nekih 10-11 sati i zaključujete da je vrijeme za međuobrok, a voće je idealno za tu ulogu. Slažemo se s vama. Osobito za ovo vruće ljetno doba. Porcija ukusnog osvježavajućeg voća svima zvuči primamljivo i zdravo. No malo manga, jedna banana (vama danas već treća),breskva i nekoliko kriški ananasa što ste odabrali za svoju zdravu voćnu salatu gotovo su 140 gr ugljikohidrata i oko 80 gr šećera. Voćnu salatu poželite energetski oplemeniti ili... ma barem ukrasiti da izgleda onako fancy kao na brojnim foodie Instagram profilima i ne mjereći grabite bademe, orašaste plodove i posipate chia sjemenkama! Ups, još „nepredviđenih“ 250 kalorija i nekoliko desetaka grama masti gore. Da, to su dobre masti ali ipak su – masti. Da je voće zdravo i vrapci na grani znaju. Ali ako vam je cilj smanjiti konfekcijski broj - možda je ovo ipak too much šećera. Grejp i jedan jogurt svakako bi bili bolji izbor.

Podne

Odlazite s prijateljima na ručak na pauzi i odlučujete se za tortilju s povrćem. Koliko tortilja može imati kalorija, onak, 30? Tako je TANKA I PROZIRNA. Toliko tanka da kroz nju možete vidjeti Tanju i Anu kako veselo tamane hamburgere s pomfritom. Tužne vijesti - velike tortilje imaju oko 300 kcal, a gotovi umaci, ma koliko 'povrtno' zvučali' oko 150 kcal. Uz ostalu ekipu koju stavljaju unutra, vaš zdravi ručak iznosi oko 750 kcal, što je više od Big Maca. Bolji izbor bi bio poneseni homemade ručak. Nekakva šarena salata, komad mesa i kriška domaćeg kruha. Bar znate što jedete.

Afterwork rutina

Nakon posla kava je obavezna. Rastežete se na ljetnom suncu koje lagano popušta i ustupa mjesto večeri i naručujete dupli latte macchiato, iako ste svjesni da ćete popiti bar 3 dcl punomasnog mlijeka jer njega koriste u kafićima. Ali to nije važno jer cijeli dan jedete zdravo, je li tako? Pa pojeli ste samo malo voća, zobene i jednu povrtnu tortilju, možete valjda popiti kavu. Makar ona imala 350 kcal.

Zaključujete da je vrijeme za preworkout meal jer za sat vremena idete na trening. Neće biti baš super intenzivan jer danas je na rasporedu pilates, tako da se odlučujete samo za porciju orašastih plodova i malo maslaca od kikirikija. Nažalost, ne bavite se matematikom tako da porcija koja inače znači oko 50 gr vama predstavlja popunjeni manji tanjurić, što je oko 200 gr badema, lješnjaka, indijskih oraščića i grožđica. Svega pomalo ali... Točno četiri puta više.

Niste pojeli jedan obrok prije treninga, već njih četiri i točno toliko više kalorija.

Žlica maslaca od kikirikija (200 kcal) lako se pretvori u dvije, što je 400 kcal samo na maslac. Ali nema veze, ionako ćete to potrošiti na pilatesu.

Poslijepodne

Odlazite na trening zadovoljni kako dan napreduje. Odvježbate pilates, što je zakon. Zaslužujete postworkout obrok. Negdje ste čuli da nakon treninga treba ODMAH jesti, tako da se bez grižnje savjesti bacate na 2-3 rižina krekere s čokoladom (oni obični imaju 1 gr šećera, a ovi 15, ali nema veze ) i proteinski shake. To je sasvim okej, ali pilates potroši otprilike 150 kcal po satu, a ova kombinacija ima oko 350 kcal što baš i nije neka računica ako želite biti u kalorijskom deficitu i gubiti na kilaži.

Dolazite doma i uz pripremanje (zdrave) večere pojedete dva forneta koja su ostala sinu još od velikog odmora, žlicu Linolade i još jedan kreker. I čašu kole jer ste se eto, zaželjeli. Ali ovi zalogajčići se ne broje, kad 99% vremena jedete zdravo... Zar ne?

Večer

Večerate nevjerojatno dobro. Na meniju je posni sir, batat i pastrva uz malo sezonske salate. Odličan izbor. No trebate i desert. Naravno da niste tako naivni, znate da će čokolada uprskati trud. Odlučujete se za još dvije žlice maslaca od kikirikija na rižinom krekeru jer kod vas kruh ne dolazi u obzir. Osobito ne... Oh, OSOBITO NE navečer. Čestitam, još 400 kcal nakon već pojedene večere.

P.S. Nećemo reći nikome da nisi odoljela, pa ste pripremili i mini porciju Čokolina. Koliko to može biti štetno kad si, po stoti put, cijeli dan jela zdravo? Uostalom, to i bebe smiju.

Long story short - na vaš subjektivan unos od oko 2000 kcal dnevno unosite još oko 1600 dodatnih kalorija. 3600 ne zvuči tako sjajno, zar ne? A i ne podudara se s vašim ciljem.

Ne kažem da morate opsesivno paziti. Ne morate. Ne morate uopće paziti. Samo odgovaram na milijun pitanja: 'ZAŠTO SE NIŠTA NE DOGAĐA, PA JA STALNO JEDEM ZDRAVO?'

O autoricama:


Mi smo Marija Ivić i Ana Tomac poznatije pod imenom Girly Fitness. Sestre smo i to blizanke, a osim krvne povezanosti veže nas i zajednička strast prema zdravom životu i promicanju svijesti o istome. Diplomirane smo trenerice, fitness motivatorice, blogerice i pobornice stava da je zdrav život i fitness dostupan baš svakome bez obzira na godine ili stil života. To je ujedno i glavni razlog zašto smo krenule sa fitnessom. Naša Girly Fitness zajednica broji veliki broj fanova kojima svakodnevno pružamo pregršt ideja i savjeta za zdrave recepte, obroke, treninge i pozitivan lifestyle!

Pratite nas na Instagramu, Facebooku i na blogu

SNAPCHAT KOD MARIJA: marijagf

SNAPCHAT KOD ANA: amataic

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode