Obavijesti

Kolumne

Ponedjeljak 'na žlicu': Recept za curry za - hrvatsko nepce

Ponedjeljak 'na žlicu': Recept za curry za - hrvatsko nepce
1

Ponedjeljkom uvijek kuham nešto povrtno i na žlicu jer pretpostavljam da svi preko vikenda pojačano jedu i najčešće se moje sumnje potvrde.

VIDEO

Na poslu su svi već navikli da će opcije ponedjeljkom biti jušne, no da ubacim malo raznovrsnosti u te žlične ponedjeljke, ponekad napravim i nešto malo egzotičnije kao primjerice curry varivo. Iako moji internacionalni jedači navijaju za što ljuće i aromatičnije, ja sam svoje curryje prilagodila hrvatskom nepcu koje nije naviknuto na prejake okuse i arome. Oni koji žele malo žešći šus samo neka pojačaju količinu čilija/curryja u jelu.

Sastojci:

  • 1 luk
  • 2 mrkve
  • 2 krumpira
  • 1/4 glavice manjeg celera
  • 2 češnja češnjaka
  • konzerva slanutka (ili 300 g namočenog i kuhanog)
  • pušlek korijandera ili peršina
  • konzerva sjeckanih rajčica ili pelata
  • 1/2 žlice curryja u prahu ili pasti (više ako želite jače i  ljuće)
  • 1/2 žlice kurkume
  • sol
  • temeljac ili kocka za juhu (po mogućnosti organska, povrtna)
  • čili papričica: opcionalno
  • povrće po izboru (i sezoni): karfiol, brokula, tikvice, paprika, bundeva
  • limeta ili limun
  • jogurt: opcionalno

Postupak:

  1. Poanta ovog curryja je da kuhate s namirnicama koje imate i koje su po mogućnosti sezonske tako da chillax, ne trebate imati sve gore navedeno, to su sve samo upute. Započnite s dinstanjem nasitno nasjeckanog luka, češnjaka, mrkve, čilija i celera na ulju ili gheeju (pročišćeni maslac) desetak minuta – podlijevajte vodom po potrebi.
  2. Dodajte na kocke nasjeckani krumpir (ne morate guliti, osim ako nije vrepav i star) te kurkumu, curry i nasjeckane stapke korijandera/peršina. Lišće čuvajte za kraj.
  3. Nakon 7 minuta dodajte konzervu sjeckanih rajčica ili pelata te vode da bude prst više od razine povrća. Dodajte temeljac i sol te poklopite i pustite da krčka 15 minuta.
  4. Dodajte konzervu ocijeđenog slanutka i dvije šake nasjeckanog povrća po želji te vode ako treba. Ostavite na pola poklopljeno, smanjite vatru te krčkajte još 15 minuta.
  5. Ovaj curry je odličan i ovakav no da zaokružim okuse i dam mu onaj posebni štih potrebno je malo pipmanja prilikom serviranja. Servirajte u zdjelici (samo ili s rižom), stisnite pola limuna/limete, dodajte žlicu jogurta i nacubajte dobrano lišća korijandera/peršina. Ako želite uz to možete servirati u kurkumi marinirane pileće ražnjiće, topli kruh ili chapatije.

U slast,

T.

Izvorni recept pročitajte ovdje

O autorici:


Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S  glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tutu, pa čak i tu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu