Od uništavanja teflonskih tavica grebanjem, do odokativnih mjera kod spravljanja kolača, u kuhinji možemo imati mnoge navike koje nam na kraju donose više štete nego koristi
Lifestyle
Komentari 23
Od uništavanja teflonskih tavica grebanjem, do odokativnih mjera kod spravljanja kolača, u kuhinji možemo imati mnoge navike koje nam na kraju donose više štete nego koristi
Prije kupovanja namirnica dobro pročitajte recept da ne bi postavili sve namirnice za ukusnu večeru na stol spremni za kuhanje i tek onda vidjeli da ste meso morali marinirati dva sata prije pečenja.
POGLEDAJTE VIDEO (za ručak bez nereda):
Pokretanje videa...
01:18
Nestrpljivost je u korijenu mnogih kuhinjskih katastrofa, stoga nemojte otvarati vrata pećnice svako malo kako bi provjerili diže li se kolač. Na taj način se neće nikad podići...
Ukoliko stavljate meso na hladnu tavu sami sebi uskraćuje mnoge divne okuse nastale karamelizacijom, a i na vrućoj tavi se meso puno brže 'zatvori' i ne ispušta sve fine okuse u tavu.
Isto vrijedi i za kuhanje u woku. Ukoliko prenatrpate tavu, to znači da će vam se sastojci vjerojatno neravnomjerno skuhati.
'Malo ovoga i malo onoga', može biti dobra taktika kad radite slana jela, ali kod pečenja slastica, mjere su apsolutni zakon. Sasvim mala razlika u mjerama može uništiti kolač.
Čak i najbrži recepti u sporom kuhalu zahtijevaju minimalno dva sata, a ako jelo sadrži i meso vjerojatnije će se kuhati čak i četiri sata. Strpite se...
Ako stavite kavu ili čaj u vodu koja još ključa, pokvarit ćete okus. Malo pričekajte dok se balončići smire i onda dodajte kavu ili čaj.
Svi ponekad zaborave koliko su začini bitni. Ukoliko želite ukusno jelo, pazite da ste sve namirnice dovoljno začinili.
Zbog otvorenog plamena, meso će brže zagorjeti, a i moglo bi ostati sirovo iznutra iako se izvana čini da je gotovo.
Dobra je praksa sve oprati jer nikad ne znate s kakvim je kemikalijama povrće tretirano, a na salati ponekad ostane i prljavštine s bakterijama.
Pranje sirovog mesa je mit. Čak se može dogoditi da vam se bakterije s mesa rasprše po kuhinji ukoliko ga stavite pod vodu.
Ako kuhate i za vegetarijance, dobro pazite da su njihove namirnice odvojene od mesa, a isto vrijedi i za noževe i ostali pribor koji pritom koristite.
Ne miješajte upozorenja koja govore da je nešto upotrebljivo do određenog datuma s onima koja govore da je nešto najbolje prije nekog datuma. Mnoga hrana može se jesti i nakon 'najbolje do' datuma, samo će okus biti nešto lošiji.
Ukoliko ne probate jelo tijekom kuhanja, kako ćete znati da treba još soli, papra ili nekog drugog začina?
To je u redu ako kuhate samo za sebe, ali ako kuhate i za druge, onda to nipošto ne bi trebali raditi. Isto vrijedi i za umakanje prstiju u jelo.
Pokušajte koristiti svježe začine kada god možete, razlika u okusu je velika.
Ako stalno kuhate ista jela, sami sebi uskraćujete čitavu paletu okusa, koji bi vam se mogli i svidjeti.
Radije koristite plastične, silikonske ili drvene kuhače, tave i lonci s teflonom će vam duže trajati.
Takvo ulje se počne dimiti prije ostalog ulja koje se inače koristi za prženje.
Opet se vraćamo nestrpljivosti, a u ovom slučaju jako je bitno pustiti meso da 'odmori' oko 10 minuta prije nego ga razrežete nakon pečenja. Tako dajete okusima priliku da se ravnomjerno raspodijele po odresku.
Valjda je svima jasno da su tupi noževi opasniji od onih oštrih. Tupe noževe morate jače pritiskati pa je veća mogućnost nezgode.
Najviše okusa stvara se dok se namirnice prže na dnu tave ili lonca, a ukoliko stalno miješate, riskirate dobiti bezličnu kašu. Umjesto miješanja, pokušajte namirnice okrenuti u tavici ili loncu trzanjem, nešto slično kao kad okrećete palačinke bacanjem, ali, naravno, nešto slabije.
To je greška koju većina radi i tako se riskira da će se meso ispeći izvana, a ne i iznutra. Stavite meso peći pola sata nakon što ste ga izvadili iz frižidera.
Maslac ima svojstvo da apsorbira sve okuse i mirise oko sebe, stoga ga u frižider uvijek stavljajte prekrivenog ili u nekoj zatvorenoj posudi.
Ukoliko imate dovoljno umaka i lazanje pečete barem 20 minuta, tjestenina bi se trebala sasvim dovoljni skuhati. No, ako ste ju prokuhali prije, riskirate imati prekuhanu tjesteninu u lazanjama.
Radi se o tome da meso može kontaminirati različite namirnice i stoga budite oprezni te meso i povrće režite na različitim daskama.
Znate li gdje su šape vaše mačke bile cijeli dan? Upravo zato ne puštajte ljubimce blizu hrane.
Ovo je posebno bitno ako ste pripremali sirovo meso, ali i inače je dobra navika odmah prebrisati površinu na kojoj ste pripremali namirnice kako ne bi došlo do skupljanja mrava i ostalih nametnika.
Iako proizvođači tvrde da je ovo sigurno, velika vrućina i kemikalije s vremenom će 'pohabati' vaše teflonsko posuđe i morat ćete ga zamijeniti prije vremena.
Jedna od najvećih grešaka kućnih kuhara je to da za sve koriste isti nož. Mnoge vrste noževa postoje s razlogom i ako koristite pravilne, uvelike ćete si olakšati kuhanje, piše MSN.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+