Obavijesti

Lifestyle

Komentari 27

4 genijalna zimska recepta s grahom: Na tavče, s kobasicom

4 genijalna zimska recepta s grahom: Na tavče, s kobasicom

U pripremi grah-variva  najvažnije je suhi grah namočiti u posudi s vodom i ostaviti ga preko noći. To će omekšati opnu, grah će se brže skuhati, a spriječit će i osjećaj nadutosti

VIDEO

Namakanjem se udio neprobavljivih šećera, oligosaharida, u grahu smanjuje pa ih tijelo lakše probavi. Također, umjesto suhog graha možete upotrijebiti i grah iz konzerve kojem prethodno namakanje nije potrebno.

Varivo od graha

Sastojci: 60 dag graha, mrkva, dvije glavice luka, tri češnja češnjaka, peršin, žličica slatke mljevene paprike, sol, papar i 20 dag slanine. 

Shutter

Priprema: Grah namočite preko noći kako bi omekšao. Nasjeckajte luk, slaninu i mrkvu dinstajte na laganoj vatri dok luk ne požuti. Nakon toga dodajte grah i prelijete vodom tako da ga prekriva. Kuhajte oko dva sata na umjerenoj vatri, a pri kraju dodajte zapršku i miješajte. Ako koristite grah iz konzerve, vrijeme kuhanja je upola kraće, dovoljno vam je sat vremena. 

Zapršku napravite od druge glavice luka, nasjeckanog češnjaka, slatke mljevene paprike i par žlica juhe u kojoj se grah kuhao. Dodajte je pri kraju kuhanja i promiješate. 

Recepti za francusku i rusku salatu - fino za prste polizati
Recepti za francusku i rusku salatu - fino za prste polizati

Grah s kobasicama 

Sastojci: 60 dag graha, 2 glavice luka, mrkva, tri češnja češnjaka, kobasice, sol, papar, lovorov list, slatka mljevena paprika, brašno i voda. 

crochef

Priprema: Nasjeckajte luk, dodajte mrkvu, sol, papar, lovor list i češnjak te dinstajte na laganoj vatri. Nakon toga dodajte vodu tako da prekrije grah. U posebnoj tavi popržite kobasice koje ste prethodno narezali na kolutove i ubacite u grah. Kuhajte dva sata do dva i pola sata na umjerenoj vatri, a ako je grah iz konzerve dovoljno je i sat vremena. Pred kraj na ulju popržite brašno i mljevenu papriku, pa zapršku dodajte u grah da bi se zgusnuo. 

Grah salata

Sastojci: 30 dag graha, glavica luka, ocat, sol, papar i bučino ulje. 

Dreamstime

Priprema: U lonac stavite grah koji ste prethodno namočili, prelijte vodom i kuhajte oko sat vremena. Ako koristite grah iz konzerve dovoljno ga je kuhati 10 minuta. Ocijedite grah, pustite da se ohladi i potom dodajte sol, papar, ocat i bučino ulje. Promiješajte i grah salate je spremna za posluživanje. 

Gravče na tavče

Sastojci: 60 dag graha, mrkva, dvije glavice luka, češnjak, sjeckani peršin, žličica mljevene slatke paprike, žlica koncentrata rajčice, 20 dag slanine, sol i papar. 

Priprema: Nasjeckajte luk i dodajte mrkvu rezanu na trakice te dinstajte dok luk ne postane zlatnožute boje. Dodajte češnjak, slaninu rezanu na kockice, koncentrat rajčice, mljevenu slatku papriku i kuhajte na laganoj vatri. Ulijte malo vode, dodajte soli, papra i peršina, ubacite kuhani grah te miješajte. Za pripremu suhog graha treba vam sat vremena kuhanja na umjerenoj vatri, dok grah iz konzerve ne trebate kuhati. 

Nakon toga mješavinu stavite u keramičku ili zemljanu posudu i pecite oko 45 minuta na 200 °C. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje