Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

5 savjeta za savršeno povrće na roštilju - kratko, masno i slatko

5 savjeta za savršeno povrće na roštilju - kratko, masno i slatko

Povrće pripremljeno na roštilju može biti jako ukusno zbog dima koji mu da određenu aromu, ali morate paziti na neke stvari kako ga ne biste upropastili - prepekli, isušili...

VIDEO

1. Svakako malo ga nauljite

Ako stavite povrće na roštilj bez imalo ulja, osušit će se. Zato svaki komad lagano premažite uljem prije pripreme. Pazite da ne pretjerate, dovoljna je pokoja kap pomno razmazana kistom. Osim što će vam povrće biti sočnije, ulje pomaže da se začini na njemu ravnomjernije rasporede.

POGLEDAJTE VIDEO Kako kuhati određene vrste povrća:

Pokretanje videa...

Zdrava prehrana 01:14

2. Pazite na vrijeme pečenja

Imajte na umu da određene vrste povrća ne treba držati na roštilju dulje od pokoje minute, na primjer, tikvice. Ako pečete krumpire, trebat će vam više vremena. Ukoliko povrće pečete predugo, može izgorjeti i osušiti se, a ako pečenje traje prekratko, iznutra će ostati sirovo - stoga morate sami odrediti što ćete i koliko dugo peći, ovisno o kakvoj se vrsti povrća radi.

Savjet stručnjaka je najprije ga staviti u sredinu roštilja, na jaču vatru pa ga premjestiti uz rub gdje je temperatura roštilja manja, posebno ako se radi o komadima koji zahtijevaju dužu pripremu. Ali, povrće koje se može jesti i sirovo možete samo brzinski prepeći na jakoj vatri i maknuti, tek toliko da dobije boju sa svake strane.

Po jogijskom principu prehrane: Čovjek je ono što misli, ali i jede
Po jogijskom principu prehrane: Čovjek je ono što misli, ali i jede

3. Manje komade pecite na foliji

Na primjer, cherry rajčice i drugo sitnije povrće, može vam propasti kroz rešetku u vatru ili se kotrljati po njoj, pa takve komade stavite na prethodno izbušenu foliju (kojoj se podigli rubove) pa tek tada na vatru. Povrće će se fino ispeći i dobiti aromu dima, a bit će vam puno lakše ispeći ga. 

Fresh vegetables ready for cooking on a grill

4. Režite ga na manje komade

Želite li da povrće bude brže gotovo, izrežite ga na manje komade. Na primjer, raznovrsne komadiće povrća možete složiti na štapiće kao ražnjiće i tako ih ispeći - olakšat ćete si posao, a opet ćete povrće poslužiti na zanimljiv način.

5. Krumpir pecite u foliji

Krumpir, batat i drugo korjenasto povrće pecite umotano u foliju koju ste prethodno premazali uljem. Možete napraviti i paketiće - na veći komad folije stavite povrće, preklopite folijom i rubove prstima zatvorite, pa tako sve zajedno stavite na roštilj. Pečete li krumpire, trebat će vam oko 12 do 15 minuta da budu gotovi.

Takvi paketići povrća se s jedne strane peku i povlače miris dima u sebe, a s druge se kuhaju u pari, pa priprema kraće traje, a povrće bude sočno, ukusno i fino mekano, prenosi portal Eating Well.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise