Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0
Foto: Unsplash
ZA MLADU KOŽU

6 najboljih anti-age namirnica

Određena hrana zaista može promijeniti zdravlje, no morate je jesti u dovoljnim količinama, odnosno često. Borovnice, čaj i mahunarke pomoći će vam održati mladolikost

Održavanje zdrave prehrane jedan je od načina na koji bismo mogli poboljšati svoju dugovječnost. Općenito, s namirnicama kao što su voće i povrće, grah, orašasti plodovi i sjemenke, cjelovite žitarice, začinsko bilje i začini, čaj i slično, ne možete pogriješiti. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Zdrava prehrana 01:14

Ove namirnice imaju odličan anti-age učinak:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. Borovnice

Danijel Berkovic/PIXSELL

Borovnice su izvrstan izvor vitamina C, vlakana i sadrže mnogo nutritivnih i protuupalnih sastojaka te antioksidansa. Mnoga istraživanja su otkrila kako borovnice održavaju kognitivne funkcije (zdravlje mozga) s godinama, promiču zdravlje srca, smanjuju rizik od određenih karcinoma i još mnogo toga. Osim toga, vitamin C u borovnicama pomaže u promicanju stanične zaštite i zdravlja kože kako starimo.

2. Orasi

Novo istraživanje otkrilo je da su žene koje su redovito konzumirale orašaste plodove, posebno orahe, u srednjoj životnoj dobi imale veću vjerojatnost da će zdravo starjeti u usporedbi s onima koje ih nisu jele. Zdravo starenje definirano je kao ono lišeno kroničnih bolesti, bez oštećenja pamćenja i tjelesnog invaliditeta, a dobro mentalno zdravlje.

Orasi također igraju važnu ulogu u zdravlju srca. Prvo istraživanje o zdravlju kardiovaskularnog sustava i orasima objavljeno je prije više od 25 godina u New England Journal of Medicine. Metaanaliza pokazala je da orasi pomažu u snižavanju ukupnog kolesterola i triglicerida, pomažu u upravljanju zdravim krvnim tlakom i sadrže obilje protuupalnih fitokemikalija. Kognitivno zdravlje ključno je za dugovječnost.  Mnoga su istraživanja pokazala da orasi i njihove sinergijske hranjive tvari i fitokemikalije, omega-3 masti, vlakna, proteini i polifenoli, te drugi minerali i vitamini mogu održavati kognitivno zdravlje kako starimo.

3.Čaj

Drugo piće na svijetu koje se najviše pije pored vode sadrži beskrajne prednosti protiv starenja. Čaj hidratizira i ispunjen je antioksidansima koji se bore protiv upala. Prema dosadašnjim istraživanjima dodavanje dvije do tri šalice nezaslađenog zelenog ili crnog čaja dnevno može smanjiti rizik od smrti od srčanih bolesti za oko 8 do 12 posto. Čaj promiče zdravlje srca snižavanjem ukupnog kolesterola i triglicerida, a može smanjiti i krvni tlak i apsorpciju masti u tijelu. Uključivanje nezaslađenog čaja u svakodnevnu prehranu jednostavan je pristup koji potencijalno može poboljšati očekivani životni vijek.

4.Grah i mahunarke

Grah je jedna od rijetkih namirnica koja ima i ugljikohidrate i proteine. Oni su glavni dio mediteranske prehrane, koja je jedan od najzdravijih stilova i prevladava u regijama u kojima ljudi žive dugo i zdravo. Pokazalo se da smanjuju rizik od glavnih kroničnih bolesti i promiču zdravlje i dugovječnost. Ispunjeni su fitonutrijentima, vitaminima, mineralima, vlaknima koja pomažu srcu i crijevima, stabilnošću šećera u krvi, rizikom od određenih karcinoma, zdravom kontrolom težine i još mnogo toga. 

5. Bilje i začini

Saffron in wooden bowl on wooden table with saffron flowers on the side

Njihov je svakodnevni posao pružanje okusa hrani. U osnovi, biljke i začini čine da zdravi sastojci (poput povrća, ribe i biljnih izvora proteina) imaju bolji okus plus pomažu nam u smanjenju unosa soli i dodanog šećera, što pridonosi zdravom starenju i smanjenju upala. 

Koristite đumbir (on je poznat po protuupalnim svojstvima), ružmarin, cimet, kurkumu (jaka protuupalna svojstva) i crvenu papriku.

6. Kruške

U nedavnom istraživanju jedenje voća, povrća, čaja i vina imala je blagotvorne kognitivne učinke među sudionicima projekta Rush Memory and Aging. No, konkretno, veći prehrambeni unos flavonola koji se nalaze u kruškama, lisnatom povrću, brokuli, narančama, rajčicama, grahu, maslinovom ulju, čaju i vinu bio je povezan sa smanjenim rizikom za razvoj demencije povezane s Alzheimerovom bolešću. Također, visoki sadržaj vlakana u kruškama koristi crijevima, kardiovaskularnom i cjelokupnom zdravlju kako starimo, piše Real Simple.

Komentari 0
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...