Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

7 odličnih recepata: Kroketi od krumpira i slanine, bakina riža na mlijeku, vegetarijanski čili...

7 odličnih recepata: Kroketi od krumpira i slanine, bakina riža na mlijeku, vegetarijanski čili...

Donosimo vam recepte i za fine juhe, svinjske medaljone omotane slaninom koji se tope u ustima te slasnu tortu od cikle i crne čokolade. Slijedite upute i skuhajte ukućanima nešto novo

VIDEO

Ukoliko vam je ponestalo ideja što skuhati, iskušajte neki od ovih recepata. Tu su ideje za juhe, glavna jela i fine deserte. Također, neki od recepata su pogodni za ljude koji ne jedu meso ili se nakon blagdanske gozbe žele malo odmoriti od njega.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

juha 00:15

Domaća goveđa juha

Broj osoba: 4

Priprema: 120 minuta

Sastojci: 1 kg govedine s kostima (ramstek, leđa) ili koljenica, 3 srednje mrkve, 1 rajčica, 2 režnja češnjaka, stabljike peršina i celera, zeleni dio poriluka, korijen celera, korijen korabice, luk, list kelja, list kupusa, 4-5 zrna papra, sol

Oprano meso stavite u mlaku vodu i čim voda zakipi dodajte sol, očišćeno korjenasto povrće te nekoliko zrna papra i luk, koji ste prethodno popekli u tavici.

Nakon toga dodajte list kupusa i kelja, grančicu celera i peršina pa poklopite. Kad juha ponovno zakipi, smanjite temperaturu pa lagano kuhajte oko dva sata. Meso izvadite, juhu procijedite pa u nju ukuhajte domaće rezance. 

Ideja za finu večeru: Zapečena cvjetača s njokima i sirom
Ideja za finu večeru: Zapečena cvjetača s njokima i sirom

Sočna i meka torta od čokolade i cikle

Broj osoba: 6

Priprema: 60 minuta

Sastojci: 175 g maslaca, 200 g tamne čokolade, 250 g kuhane cikle, 3 jaja, 150 g svijetlog smeđeg šećera, 175 g oštrog brašna, žličica praška za pecivo, 30 g kakao praha, tučeno slatko vrhnje

Dok se pećnica zagrijava na 180 stupnjeva, maslacem premažite kalup torte promjera 23 cm i na dno stavite papir za pečenje. Maslac i čokoladu rastopite zajedno i pustite da se malo ohladi. Skuhanu ciklu usitnite na kockice pa zatim zblendajte u blenderu do pirea. U blender potom dodajte jaja i šećer pa sve zajedno još kratko zblendajte.

U drugoj posudi pomiješajte brašno, kakao prah i prašak za pecivo pa dodajte pire od cikle i zatim rastopljenu čokoladu s maslacom. Smjesu ulijte u kalup i pecite 45 minuta pa tijesto provjerite čačkalicom. Nakon pečenja pričekajte da se torta ohladi prvo u kalupu, a zatim je izvadite i poslužite uz tučeno slatko vrhnje.

Bakina riža na mlijeku

Broj osoba: 2

Priprema: 15 minuta

Sastojci: 100 g riže, 750 ml mlijeka, 4 žlice šećera, prstohvat soli, voda

Kuhajte rižu u vodi tri minute, a zatim je ocijedite. U mlijeko dodajte prstohvat soli, stavite na vatru i pričekajte da zavrije, a onda dodajte rižu. Kuhajte na slaboj vatri dok riža ne upije mlijeko i nemojte miješati. U vruću rižu dodajte šećer i oprezno promiješajte vilicom kako bi zrna ostala cijela.

Vegetarijanski čili s batatom i grahom

Broj osoba: 4

Priprema: 60 minuta

Sastojci: 2 konzerve crnoga graha, 2 srednja batata narezana na kockice, 1 žlica maslinova ulja, 1 luk, 1 crvena paprika, 1 zelena paprika, 2 jalapeño papričice bez sjemenki, 3 češnja češnjaka, 3 žličice chili praha, 2 žličice kumina u prahu, 2 žličice sušenog bosiljka, 1 žličice sušenog mažurana, 1 žličica mljevene crvene paprike, 3 suha lista lovora, 1 žlica soli, ½ žlice papra, 6 šalica povrtnog temeljca, 1 konzerva sjeckanih rajčica, 1 mala boca piva (0,33l), ½ šalice bulgura ili ječma

Za početak prodinstajte luk u velikoj posudi na maslinovu ulju te dodajte batat, crvenu i zelenu papriku i jalapeño papričice, te uz povremeno miješanje pirjajte još pet minuta pa dodajte češnjak. Dodajte chili u prahu, kumin, bosiljak, mažuran, mljevenu crvenu papriku, listove lovora, sol i papar te dinstajte dalje, uz miješanje.

Veganska sarma koja okusom ne zaostaje za onom klasičnom
Veganska sarma koja okusom ne zaostaje za onom klasičnom

Dodajte temeljac, rajčicu, pivo i bulgur (ili ječam), promiješajte i pustite da lagano ključa. Smanjite vatru i pustite da se kuha nepokriveno, uz povremeno miješanje, oko 40 minuta. Izvadite i bacite listove lovora, dodajte grah, promiješajte i kuhajte 15 minuta, odnosno dok se grah dobro na zagrije i sljubi s ostatkom povrća.

Jelo možete ukrasiti vrhnjem i dodati sok limete. Možete ga jesti žlicom ili njime napuniti tortilje.

Kroketi od pire krumpira, sira i slanine

Broj osoba: 2

Priprema: 40 minuta

Sastojci: 3 kriške slanine - pečene i narezane, 2 jaja, 500 g pire krumpira, 50 g naribanog sira po želji (cheddar, gouda...), 2 žlice narezanog vlasca, 1/2 žličice češnjaka u prahu, 120 g krušnih mrvica, ulje za prženje, sol, papar

U velikoj zdjeli pomiješajte pire krumpir s kuhanom slaninom, naribanim sirom, vlascem i češnjakom u prahu. Začinite solju i paprom. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Stavite jaja i krušne mrvice u zasebne plitke zdjele. Izradite kuglice od smjese pire krumpira.

Zarolajte ih u rukama, zatim umočite prvo u jaje, a zatim u mrvice. Zagrijte ulje u tavici. Kuglice pržite u serijama dok ne postanu zlaćane sa svih strana, od dvije do tri minute. Ocijedite ih na tanjuru obloženim papirnatim ručnikom i odmah posolite. Poslužite tople, uz umake po izboru.

Svinjski medaljoni omotani slaninom

Broj osoba: 4

Priprema: 30 minuta

Sastojci: za marinadu: 1 žlica meda, 2 žlica soja umaka, 1 dl bijelog vina, Začini po želji; meso: 450 g lungića, 4 kriške slanine, sol, papar, 2 žlice ulja po želji

Pripremite marinadu od meda, sojina umaka i vina. Dodajte začine po želji. Od filea narežite medaljone.

Ostavite ih da stoje u marinadi najmanje dva sata, a najbolje preko noći. Izvadite ih, omotajte slaninom i učvrstite čačkalicama. Zagrijte tavu i ispecite medaljone sa svih strana, dok ne dobiju lijepu boju. Prije posluživanja izvadite čačkalice.

Prisiljeno zelje s lećom odmorit će probavu od blagdanskih jela
Prisiljeno zelje s lećom odmorit će probavu od blagdanskih jela

Juha od poriluka i cvjetače

Broj osoba: 4

Priprema: 35 minuta

Sastojci: 2 poriluka, pastrnjak, 1 cvjetača, 2 krumpira, 4 žlice maslaca, 5 češanja češnjaka, 4 dl pilećeg temeljca, malo timijana i vlasca, muškatni oraščić, sol, papar

Pirjajte usitnjen češnjak na maslacu pa dodajte na kolutiće narezane poriluk i pastrnjak. Kuhajte dok povrće ne omekša, desetak minuta pa ubacite narezanu cvjetaču, kockice krumpira i pileći temeljac.

Kad provrije, smanjite vatru i kuhajte još 20 minuta. Dodajte timijan, muškatni oraščić, sol i papar pa izblendajte dok ne dobije kremastu teksturu. Pospite je vlascem prije posluživanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović

Recept za domaći kolagen prah koji možete napraviti kod kuće
POMLADITE SE

Recept za domaći kolagen prah koji možete napraviti kod kuće

Kolagen je glavni strukturni protein koji se nalazi u vezivnom tkivu cijelog tijela. Pruža snagu i fleksibilnost različitim dijelovima tijela poput kože, kostiju, tetiva, mišića, hrskavice, krvnih žila...
Kako držite novac u novčaniku? To otkriva hoćete li se obogatiti
I BOJA JE VAŽNA

Kako držite novac u novčaniku? To otkriva hoćete li se obogatiti

Nije svejedno jeste li kupili novčanik sami ili ga dobili na poklon. Preporuka je da ga sami izaberete i kupite kako bi ga kasnije voljeli i rado svoj novac držali u njemu