Lifestyle

Komentari 9

7 recepata za jela s blitvom: Složenac, rižoto, krem juha...

7 recepata za jela s blitvom: Složenac, rižoto, krem juha...

Samostalna ili u ulozi dodatka jelu, blitva je idealnog okusa, lagana i vrlo zdrava. Jednostavna za pripremu nudi jako puno mogućnosti pri kuhanju i smišljanju jela

Ovo lisnato zeleno povrće nedovoljno je korišteno i često zanemareno. Blitva obiluje antioksidansima, željezom, magnezijem, vitaminima K, A, E i C te folnom kiselinom. Njezin potencijal iskoristite u receptima koji ne zahtijevaju puno muke i vremena, a obroke će učiniti ukusnijima i zdravijima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Blitva savršeno pristaje mnogim jelima - uz ribu, meso, jaja ili kao samostalan obrok, a popularno ju je dodavati salatama i smoothieju.

Donosimo sedam ukusnih recepata od blitve:

1. Složenac od tjestenine, blitve i sira

Sastojci:

Priprema: Skuhajte tjesteninu po želji u posoljenoj vodi, možete izabrati primjerice lazanje ili penne. Blitvu kratko blanširajte, otprilike pet minuta u kipućoj vodi pa procijedite. Na maslinovom ulju propržite malo češnjak, dok ne zamiriše. Ugasite vatru i dodajte sir koji ste prethodno naribali te blitvu, vrhnje, češnjak i peršin. Začinite sa soli, paprom i umiješajte tjesteninu. Zatim sve prebacite u vatrostalnu posudu i pecite 20-tak minuta na 180 stupnjeva dok jelo ne poprimi zlatnu koricu. 

2. Rižoto s blitvom

Sastojci: 

Priprema: U dublji lonac zagrijte malo ulja pa propržite luk i naribanu mrkvu. Kada luk postane staklenast dodajte blitvu te posolite i ostaviti da se lagano krčka. Zatim operite rižu i ubacite ju u lonac i promiješajte. Dodajte vodu i pustite da prokuha. Maknite posudu s vatre i poklopite ju te još par puta promiješajte sve kako bi se ravnomjerno skuhalo i rasporedilo jelo.

3. Blitva s jajima

Sastojci:

Priprema: Blitvu operite, odstranite zadebljane dijelove i isijecite ju na trakice. Posolite i ostavite da stoji oko 5 minuta, potom zagrijte ulje, a blitvu dobro ocijedite i dinstajte dok ne uvene malo. Začinite sve po ukusu i dodajte propasirani češnjak. Jaja posolite i pomiješajte s kiselim vrhnjem, prelijte ga preko blitve i miješajte dok se ne uprži. Gotovo jelo pospite peršinom, servirajte dok je toplo.

4. Krem juha od blitve

Sastojci:

Priprema: Na ugrijanom maslacu ispecite nasjeckani luk, dodajte protisnuti češnjak i zalijte s oko 800 ml vode. Kada zakuha, dodajte narezani krumpir, narezanu blitvu i Vegetu. Sve kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta, a zatim sve sastojke usitnite da dobijete krem juhu. Na kraju posolite, popaprite i umiješajte slatko vrhnje. Juhu poslužite toplu i pospite ribancem.

5. Salata od slanutka i blitve

Sastojci:

Priprema: Blitvu kratko blanširajte u posoljenoj i kipućoj vodi, potom ju narežite na trakice. Na maslinovom ulju stavite dinstati luk i češnjak. Kada poprime boju dodajte ocijeđeni slanutak i blanširanu blitvu te posolite i popaprite. Sve dobro promiješajte i kuhajte par minuta dok se svi sastojci lijepo povežu. Servirajte kao samostalno jelo ili prilog glavnom jelu.

6. Salata od svježe blitve

Sastojci:

Priprema: Pripremite svježe i zdrave, prethodno očišćene, listove blitve, mladi luk, svježe krastavce i mrkvicu. Blitvu izrežite na tanje rezance, mladi luk i krastavce na kolute, a mrkvu izribajte. Salatu začinite sa soli i paprom, maslinovim uljem, te smjesom jabučnog i balsamico octa, potom dodajte kockice sira, svježeg ili feta sira, ako preferirate intenzivniji okus. Salatu možete obogatiti i kolutima svježe rajčice.

7. Zeleni smoothie 

Sastojci: 

Priprema: Sastojke ubacite u blender i dobro izmiksajte. Ovo je odličan obrok za vruće dane, jer će vas zasititi, osigurat će vam potrebne nutrijente, a lagan je za probavu.

Najčitaniji članci