Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Ovo su tri ljetne superdijete koje tope salo i pomlađuju kožu

Ovo su tri ljetne superdijete koje tope salo i pomlađuju kožu

Cilj liposukcijske prehrane je natjerati tijelo da se hrani vlastitim masnim rezervama - provodi se maksimalno tri tjedna. ABS dijetu zovu i 'Dijetom za trbušne mišiće' , a japanska je zapravo vrlo zdrava

VIDEO

ABS dijeta: 'Dijeta za trbušne mišiće'

Autor 'Abs dijete' i njen idejni začetnik je David Zinczenko, glavni urednik časopisa Men's Health. U tzv. 'Dijeti za trbušne mišiće' naglašava se kako je za redukciju tjelesne mase potrebno regulirati prehranu, ali i uključiti tjelesnu aktivnost jer jedno bez drugog ne funkcionira. Smatra da se u prvih dva tjedna pridržavanja plana prehrane i tjelovježbe može smanjiti tjelesna masa za oko 6 kg, a potom u idućih dva tjedna za još 3 do 4 kilograma.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Dijeta 00:44

Također, fokus je stavljen na smanjenje mase u području trbuha te tzv. visceralne masti koja je prediktor kroničnih oboljenja poput kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa II. Unos kalorija ograničen je na svega 1400 do 1600 kcal na dan.

- Kako se ne bi prekoračilo ograničenje unosa kalorija, a niti se zamarali sljedbenici dijete njihovim brojanjem, propisana je količina serviranja za pojedine skupine namirnica. U jednom danu potrebno je konzumirati šest obroka: tri glavna obroka i tri međuobroka. Svakako valja napomenuti da je nakon tjelesne aktivnosti unutar 30 minuta potrebno unijeti međuobrok koji se sastoji od kvalitetnog izvora proteina te ugljikohidrata čime se potiče oporavak mišića. Također, jedna od smjernica je i ta da se jedan međuobrok na dan zamijeni smoothiejem načinjenim od niskomasnih mliječnih proizvoda s orašastim plodovima, voćem i cjelovitim žitaricama na dan - objasnila je mag.nutr. Martina Žitnik.

HZJZ objavio: Ovo su građani koji ne moraju nositi masku
HZJZ objavio: Ovo su građani koji ne moraju nositi masku

- ABS dijeta drži se šest tjedana i u tom periodu kombinira tjelovježbu i prehranu baziranu na 12 ABS namirnica (bademi i drugi orašasti plodovi, grah i druge mahunarke, špinat i ostalo lisnato zeleno povrće, mliječni proizvodi (mlijeko s malo masnoća, jogurt i sir), zobene pahuljice (bez dodanog šećera i umjetnih okusa), jaja, puretina i drugo bijelo meso, maslac od kikirikija (bez dodatnog šećera), maslinovo ulje, integralni kruh i žitarice, dodatak proteina sirutke, maline i drugo bobičasto voće). Jedan od nedostataka ovog načina prehrane odnosi se na dosta kompliciranu pripremu obroka. Naime, poznato je da se jela koja su zastupljena u dijeti trebaju lako pripremati: to je bitan psihološki faktor - ako trebate provoditi sate i sate u kuhinji pripremajući svaki obrok, a pretrpani ste obavezama, vrlo je vjerojatno da ćete brzo odustati od dijete - tvrdi prof. dr. sc. spec. gastroenterolog Miroslava Katičić.

Prijedlog jelovnika za jedan dan:

  • ZAJUTRAK Zobene pahuljice s voćem - u oko 40 g nezaslađenih zobenih pahuljica dodajte usitnjene orašaste plodove po želji te šaku bobičastog voća. Sve prelijte s oko 200 ml obranog mlijeka ili mliječnog proizvoda. U slučaju da ne konzumirate namirnice animalnog podrijetla, možete dodati bilo koju zamjenu za mlijeko ukoliko nema dodanih šećera.
  • DORUČAK Šnita integralnog kruha namazana maslacem od kikirikija.
  • RUČAK Slatko-ljuta pastrva - pastrvu kratko zapecite na maslinovom ulju s obje strane te stavite sa strane. Na ulju propirjajte rajčicu i mango te dodajte sol i chilli. Kad rajčica omekša, vratite pastrvu u umak te zajedno pirjajte još 20 minuta. Leguminoza salata - prokuhajte grah, bob i ječam. Kad se namirnice ohlade, pomiješajte ih te im dodajte nasjeckani mladi luk. Sve začinite sokom od limuna, bučinim uljem i mljevenim bučinim sjemenkama.
Htjeli bi smršaviti, no ne možete se odreći krumpira i tjestenine? Ova dijeta je idealna baš za vas
Htjeli bi smršaviti, no ne možete se odreći krumpira i tjestenine? Ova dijeta je idealna baš za vas
  • MEĐUOBROK Puding od chia sjemenki - u blenderu izmiksajte pola banane, 200 ml nemasnog mlijeka, 2 žlice kokosovog brašna i 1 žličicu kakao praha. Dobivenu smjesu prelijte u čašu i u nju umiješajte 2 žličice chia sjemenki. Desert je potrebno ohladiti preko noći.
  • VEČERA Salata od jaja i maslačka - listove maslačka, rikolu, zelenu salatu i listove crvenog radiča nasjeckajte na trakice. Unutra dodajte skuhano jaje, također narezano na trakice, kuhani slanutak i krumpir. Sve začinite s malo soli, češnjakom, paprom, maslinovim uljem i sokom od limuna. Umjesto toga možete dodati domaći umak na bazi nemasnog jogurta s dodatkom soli, češnjaka, papra i izmrvljenih sjemenki gorušice.
  • VEČERNJI ZALOGAJ Naranča i pola šake indijskih oraščića.

Japanska dijeta: 'Jedi sve dok nisi osam desetina pun'

Japanci su među najzdravijim i najdugovječnijim narodima. U prosjeku žive 74,5 godina, a stopa pretilosti je najniža na svijetu. Japanska prehrana je niskokalorična, bogata ugljikohidratima i proteinima, a siromašna mastima te sadrži puno voća i povrća. Možemo reći da japanska prehrana nije samo vrsta dijete koja će se provoditi određeni vremenski period kako bi smanjili tjelesnu masu, već stil života.

Prehranu karakterizira izbor glavnih namirnica poput ribe, riže, soje te šarenila voća i povrća. Izbor voća i povrća biraju prema pravilu pet boja – svakog dana na stolu bi se trebale naći raznolike namirnice u pet boja:

  • Crveno – crvena paprika, rajčica
  • Žuto – jaje, kukuruz, palenta, krumpir
  • Zeleno – zeleno povrće, salata, tikvice, razni začini (lišće bosiljka)
  • Bijelo – riža, rezanci, luk tofu
  • Crno – crni grah, nori alga

U konačnici, piju puno zelenog čaja, najmanje tri šalice na dan. To je piće bogato flavonoidima koji imaju antikancerogeni i antioksidativni učinak. Blagotvorno djeluje na zdravlje i vitku liniju. Kod odabira deserta biraju voćni jogurt, kompot, komad voća. Jedna od tajni japanske prehrane je hara hachi bu, što znači 'jedi sve dok nisi osam desetina pun'. Nema prejedanja, već se na kraju svakog obroka ostavlja malo prostora jer receptorima u želucu treba oko 20 minuta da jave mozgu koliko smo zapravo siti.

Miso soup

- Za organizam je puno bolje konzumirati više manjih obroka na dan, nego tri velika obroka, stoga Japanci dnevni kalorijski unos raspoređuju u osam malih porcija. Hranu pak poslužuju u zasebnim posudicama čime možemo prevariti mozak da zapravo imamo puno više hrane nego što je zapravo posluženo. I na kraju, izuzetno je važno biti tjelesno aktivan svaki dan jer ne samo da pomaže u gubitku ili održavanju tjelesne mase, već ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje, kazala je mag.nutr. Ena Hrastovčak.

- Prehrana koja se temelji na očuvanju dobrog zdravlja i u kojoj se koriste samo zdrave namirnice - očekivano će donijeti poboljšanje u svakom pogledu - i što se tiče mršavljenja, ali i produljivanja života. Jede se riba, proizvodi od soje, riža, zdrave tjestenine (od integralne pšenice ili heljde), velike količine povrća, male količine crvenog mesa, piju se zdravi čajevi, uglavnom zeleni čaj koji sam regulira krvni tlak, snižava razinu šećera u krvi, pojačava imunitet, snižava kolesterol, usporava starenje stanica, a pomaže i u sprečavanju pojave raka. Po mišljenju japanskih stručnjaka, zeleni čaj je nešto najbliže mitskom eliksiru mladosti i vječnog života, komentirala je prof. dr. sc. spec. gastroenterolog Miroslava Katičić.

Holivudska dijeta Siniše Vuce: 'Ne jedem i do 14 sati na dan'
Holivudska dijeta Siniše Vuce: 'Ne jedem i do 14 sati na dan'

Primjer jelovnika:

  • ZAJUTRAK Šalica zelenog čaja, juha od povrća, zdjelica kuhane integralne riže s algama, file skuše sa grilla
  • DORUČAK Voće po želji
  • RUČAK Miso juha, salata od raznovrsnog povrća začinjena sezamovim uljem, zdjelica kuhane integralne riže, šalica zelenog čaja
  • UŽINA Naranča
  • VEČERA Miso juha sa školjkama, prženi tofu i povrće, dinstana pileća prsa, zdjelica kuhane integralne riže, salata od špinata

Liposukcijska dijeta: Daje brze rezultate

Cilj liposukcijske prehrane je natjerati tijelo da se hrani vlastitim masnim rezervama. Provodi se maksimalno tri tjedna, a najčešće dva tjedna, gdje se u dva tjedna može smršavjeti do 10 posto od početne tjelesne mase. Potom treba slijediti načela uravnotežene prehrane koja se bazira na principima mediteranske prehrane. Liposukcijska prehrana je intervencija na povećanu tjelesnu masu.

Svakodnevnu prehranu na 14 dana zamijenimo protokolom koji se temelji na preporukama i smjernicama za minimalne energetske i nutritivne potrebe organizma, što zapravo znači da standardni unos kalorija zamijenimo preporučenim, a pri tome organizam opskrbimo svim biološki funkcionalnim komponentama, kao što su aminokiseline, masne kiseline, vitamini, minerali... Osim što zadovoljava minimalne energetske i nutritivne potrebe organizma, također ne mijenja biokemijske parametre.

Srce voli voće, povrće i plavu ribu: Savjetuje se DASH dijeta
Srce voli voće, povrće i plavu ribu: Savjetuje se DASH dijeta

Već se dugi niz godina uspješno sprovodi u EU i zemljama okruženja i testirana je na velikom broju ljudi. Ne dolazi do nutritivnih deficita, ukoliko od prije postoje određeni nutritivni deficit, oni se mogu ublažiti uzimanjem dodataka prehrani prema preporukama stručne osobe. Nedostatak je to što ova dijeta nije besplatna, može se sprovoditi samostalno kroz individualne protokole koji odgovaraju svakom pojedincu, ali prije sprovođenja protokola potrebno je obaviti konzultacije sa specijalistom.

Za protokol kod ozbiljnijih metaboličkih poremećaja, potreban je stručni nadzor nutricionista. Osobe koje imaju prekomjernu tjelesnu masu ili su pretile su potencijalni kandidati za ovaj protokol. Isključene su samo neke kategorije poput djece, trudnica, dojilja, bubrežnih i težih bolesnika, ali najveći broj ljudi potencijalni su kandidati. No, ova metoda mršavljenja traži određeni mentalni kapacitet i snagu volje. Prvi rezultati se vide vrlo brzo, već nakon 24 sata provođenja liposukcijske prehrane. U dva tjedna koliko traje jedan tretman moguće je smršaviti 7 do 10 posto od početne tjelesne mase.

Fotolia

- U liposukcijskoj prehrani večera je jedini i centralni obrok, te predstavlja jedan mediteranski obrok od mesa i povrća, a tijekom dana se piju pomoćna sredstva za mršavljenje koja daju osjećaj sitosti i omogućavaju da se tretman sprovede do kraja. Ovaj protokol je namijenjen za osobe koje žele smršaviti u kratkom vremenskom periodu bez negativnih posljedica za zdravlje, a imaju snagu volje. Osobe koje nisu dovoljno motivirane i nemaju navedenu snagu volje, te teži bolesnici nisu kandidati za ovakav način mršavljenja - objasnila je mag.nutr. Jasmina Hasanović.

- Dijetoterapijski plan u deset dana nastoji postići da se tijelu dostavlja energija koja pokreće proces metabolizma masti i aktivira njihovu potrošnju. Međutim za izgubiti kilogram masnoće potrebno je potrošiti 9000 kalorija. Sve ono što pokazuje vaga, odnosno gubitak od kilograma u periodu od dva dana nisu masnoće već uglavnom tekućina. Ovakav tip dijete koji je vremenski ograničen daje rezultate mršavljenja ali uz izraženi metabolički šok za organizam. Bilo koja dijeta s kojom se gubi više od četiri kilograma na mjesec je štetna i ubrzo će osoba koja je tako smršavila povratiti sve kilograme i dobiti više kilograma nego što ih je imala prije dijete. Kod ovog tipa dijete, gdje se konzumira velika količina proteina postoji i opasnost od opterećenja bubrega i nije preporučljiva na dulji vremenski period, istaknula je prof. dr. sc. Željka Crnčević Orlić, specijalistica endokrinologije i dijabetologije.

Primjer jelovnika za jedan dan:

  • DORUČAK Pileća salata i voće po izboru
  • RUČAK Pileći odrezak i salata po izboru
  • VEČERA Biftek i salata
  • DESERT Nezaslađeni kompot od nekog voća, domaći vafl zaslađen cimetom
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise