Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Ako vam dijete ima problema sa spavanjem vjerojatno su krivi mobitel, tablet ili kompjuter

Ako vam dijete ima problema sa spavanjem vjerojatno su krivi mobitel, tablet ili kompjuter

Bilo da se radi o izloženosti nasilnim medijima, igranju uzbudljive igre ili dopisivanju s prijateljima, sve te interakcije povećavaju kognitivno uzbuđenje, što zauzvrat može smanjiti pospanost

VIDEO

Jako umjetno svjetlo, uključujući i mobitele, zaustavlja proizvodnju hormona melatonina. Američka studija sa Sveučilišta Colorado pokazala je da večernja izloženost predškolaca jakoj umjetnoj svjetlosti gotovo u potpunosti ometa proizvodnju melatonina. 

POGLEDAJTE VIDEO: Mama koja se mrzi igrati

Pokretanje videa...

Mama 01:23

Taj hormon je zadužen za reguliranje unutarnjeg sata organizma, govori nam kad smo umorni ili gladni, a važan je i kao borac protiv slobodnih radikala u tijelu, čime nas štiti od kardiovaskularnih bolesti. 

'Psihološka stimulacija' digitalnih medija igra veliku ulogu u sabotiranju sna, primjećuju autori. 

- Bilo da se radi o izloženosti nasilnim medijima, igranju uzbudljive igre ili dopisivanju s prijateljima, sve te interakcije povećavaju kognitivno uzbuđenje, što zauzvrat može smanjiti pospanost - kaže LeBourgeois.

21 ideja kako prvašića urediti za prvi dan škole - curice i dečke
21 ideja kako prvašića urediti za prvi dan škole - curice i dečke

Autori također primjećuju da djeca i adolescenti koji ostave telefon ili računalo preko noći u svojoj spavaćoj sobi imaju znatno veću vjerojatnost da će imati problema sa spavanjem piše u studiji

Više od 75 posto mladih ima medije temeljene na ekranu u svojim spavaćim sobama; 60 posto komunicira s njima sat vremena prije spavanja; a 45 posto koristi svoje telefone kao alarm.

U provedenom istraživanju, djeci između tri i pet godina, koja su sat vremena prije spavanja bila izložena jakom svjetlu lampe, proizvodnja melatonina prestala je nakon 10 minuta, a stanje je ostalo isto i sat vremena nakon što se svjetlo ugasilo. To, zaključuju znanstvenici, uvelike može narušiti kvalitetu sna, ali i prouzročiti dugoročno veće probleme.

Druga studija je provedena na djeci u dobi od 9 do 16 godina i prvi zaključak je da jako svjetlo jače utječe na mlađu djecu. Ispitanike su podijelili u tri skupine i izložili ih trima različitim izvorima svjetlosti. Prigušeno svjetlo stopiralo je proizvodnju melatonina za oko devet posto, umjereno svjetlo za 26, a jako svjetlo za 37 posto kod mlađe djece. Kod starijih su rezultati bili bolji.

Stalno ste umorni? 14 razloga zašto se tako osjećate i savjeti kako si možete pomoći
Stalno ste umorni? 14 razloga zašto se tako osjećate i savjeti kako si možete pomoći

Također, znanstvenici upozoravaju na opasnost smartphonea i tableta, koji su dostupni i najmanjoj djeci jer im narušavaju dnevni ritam. Naime, tad su pred spavanje izloženi vrlo jakom svjetlu, i to u blizini lica. U najgorem slučaju, napominju, dugotrajna izloženost tom svjetlu prije spavanja može dovesti do depresije ili težih bolesti.

- Zagađenje umjetnim svjetlom postaje velik problem u moderno doba. Posebice su mobiteli krivi za odgađanje fizioloških promjena u tijelu koje se trebaju dogoditi u sumrak. Kako ih odgađaju, tako pada i kvaliteta sna, a to može izazvati depresiju i promjene raspoloženja - stoji u studiji. 

Studija napominje koliko je malo svjetla potrebno za utjecaj na spavanje i cirkadijalni ritam kod male djece te da je potrebno napraviti smjernice za roditelje i proizvođače uređaja.

Kako odabrati igračke za razvoj djece različite dobi
Kako odabrati igračke za razvoj djece različite dobi

- Predškolske godine vrlo su osjetljivo razdoblje razvoja, tijekom kojeg korištenje digitalnih medija postaje sve prisutnije. Puno toga ne znamo o tome kako to može utjecati na san i tjelesni sat kod male djece - objašnjava.

Ono što još treba istražiti je utjecaj električne rasvjete na trudnice i kako to mijenja proizvodnju hormona, pa finalno i razvoj fetusa. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća
Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda
PRONAŠLA I LJUBAV ŽIVOTA

Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda

Djevojčica s Tajlanda, koju su vršnjaci nekoć nazivali 'vučica' i 'majmunsko lice', vjerovala je da je njezino stanje neće spriječiti da pronađe sreću. Na kraju je otkrila ljubav svog života