Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Bebe su čudo: Imaju supersluh, mogu držati dah pod vodom...

Bebe su čudo: Imaju supersluh, mogu držati dah pod vodom...
1

Čim se rode, mogu instinktivno zadržati dah pod vodom, držati svoju težinu, plaču bez suza i rađaju se s vrlo istančanim sluhom i mogu odrediti odakle dolazi zvuk već 10 minuta nakon rođenja

VIDEO

Novorođenče se smatra potpuno bespomoćnim i ovisnim o majci, no bebe imaju izrazito jak nagon za preživljavanjem.

Sljedeće fascinantne činjenice otkrit će vam i njihove supermoći.

Pokretanje videa...

00:51

Bebe se rađaju s vrlo istančanim sluhom i mogu odrediti odakle dolazi zvuk već 10 minuta nakon rođenja. Prva tri tjedna, neke čak i do tri mjeseca, plaču bez suza. Njihove suzne žlijezde još rade taman toliko da vlaže oči, ne dovoljno i da proizvode suze. Kad su bebe uzbuđene ili plaču, mogu udahnuti više od 60 puta u minuti. Pri rođenju im srce lupa najbrže u životu, čak 180 otkucaja u minuti. Već za nekoliko sati spusti se na 140, kod jednogodišnjaka su u prosjeku na 115. Za usporedbu, odraslima srce lupa 70-80 otkucaja u minuti.

Ovo je 10 najopasnijih igrački koje možete kupiti ovog Božića
Ovo je 10 najopasnijih igrački koje možete kupiti ovog Božića

Dojenčad ponekad prestane disati na pet do deset sekundi. Nepravilno disanje je normalno kod malih beba, no dovoljno za predinfarktno stanje roditeljima. Ako dulje prestaje disati ili poplavi, potrebno je hitno otići liječniku. Novorođenčad i puno kiše, no to nije zato što su prehlađeni. Tako čiste nos i lakše dišu. Bebe se rađaju i sa sposobnošću plivanja te prirodno zadržavaju dah pod vodom. Taj refleks se izgubi do 6. mjeseca. Toliko im je otprilike potrebno i da nauče da je svaki predmet jedinka za sebe. Prije te dobi kad vide, primjerice, psa misle da je to uvijek isti.

Do šestog mjeseca bebe će udvostručiti, a do godine dana čak i utrostručiti svoju težinu, što je gotovo nemoguće bilo kada kasnije.

Tata 'pretvorio' sina u patuljka i stvorio mu divne uspomene
Tata 'pretvorio' sina u patuljka i stvorio mu divne uspomene

Bebina prva stolica nema neugodan miris. Zove se mekonij, a sastoji se od sluzi, plodne vode i svega što je beba probavljala dok je bila u trbuhu. Nema miris jer u crijevima još nema bakterija. Čim počne jesti, bakterije će kolonizirati bebina crijeva i stolica poprima intenzivan miris. Po tome na koju stranu okreću glavu kad spavaju, pojedini znanstvenici smatraju da se može odrediti hoće li beba biti ljevak ili dešnjak. Samo 15 posto novorođenčadi radije okreće glavu ulijevo dok leži ili spava.

Nevjerojatne bebe

  • Višak kostiju - Bebe se rađaju s 300 kostiju, a odrasli ih imaju 206. Tijekom rasta se neke kosti spajaju. Bebina koljena su građena od hrskavice, koja oko 3. godine srasta u kost.
  • Novorođenče u prosjeku uskrati roditeljima od 350 do 400 sati sna tijekom prve godine života.
  • Dišu i gutaju istodobno - Bebe mogu istodobno disati i gutati, a ta sposobnost nestaje oko sedmog mjeseca života. Tako im se omogućuje sisanje.
  • Veliki mozak i glava - Glava novorođenčeta je oko 25 posto težine tijela. Mozak je 10 posto ukupne težine, a odraslima samo dva.
  • Ne osjete slano - Pri rođenju imamo više okusnih pupoljaka. Bebe ih imaju čak i na krajnicima. No do 5. mjeseca ne osjete slano.
  • Bebe se u prosjeku smiju oko 300 puta na dan, a odrasli samo 60 puta. Ne znaju za brige!
  • Povezani mirisom - Od rođenja razlikuju majčin miris od ostalih, ali i majke mogu po mirisu prepoznati svoju bebu među ostalima.
  • Velike bebine oči - Imaju velike oči jer one više ne rastu nakon rođenja. Izrazito su kratkovidni, a boje raspoznaju nakon 4. mjeseca.
  • Mali snagatori - Jači su nego što mislimo. Stisak novorođene bebe je toliko jak da bez problema mogu držati cijelu svoju težinu uhvate li se za nešto prstićima.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti