
Postoji i bijeli puding koji je vrlo sličan crnom, ali ne sadrži krv. Posebno je popularan u Irskoj i Škotskoj. U njega stavljaju loj ili mast, zobene ili ječmene pahuljice, krušne mrvice, a katkad i komade svinjetine
Black pudding (u prijevodu crni puding) je delicija iz Velike Britanije nešto nalik na naše krvavice. Ljubitelji ga nazivaju 'superhranom' dok ga neki ne bi pojeli ni pod koju cijenu.
POGLEDAJTE VIDEO o 'superhrani':
Crni puding se pravi od životinjske krvi zato mu je boja toliko tamna i neprivlačna, a nastao je vjerojatno u davna vremena kad se ništa nije bacalo. Krv, obično od svinja, se miješa s mašću i zobenim pahuljicama, a potom se to sve utiskuje u ovitak tako da na kraju nastaje oblik kobasice.
To se potom, izrezano na kolutove, kuha, prži ili peče na žaru.
Jelo slično tradicionalnom britanskom crnom pudingu ili našim krvavicama se poslužuje diljem svijeta - francuski 'boudin noir' i španjolska 'morcilla' dva su dobro poznata primjera. Okusom se razlikuju od proizvođača do proizvođača, a to ovisi o začinima koje stavljaju.
Postoji i bijeli puding koji je vrlo sličan crnom, ali ne sadrži krv. Posebno je popularan u Irskoj i Škotskoj. U njega stavljaju loj ili mast, zobene ili ječmene pahuljice, krušne mrvice, a katkad i komade svinjetine. Na tržištu se mogu pronaći i bezmesne varijante - vegetarijanske i veganske.

Je li crni puding doista 'superhrana'?
Iako crni puding ima neke pozitivne nutritivne osobine, nije nešto što bismo trebali jesti u izobilju, smatraju stručnjaci.
- Crni puding ima neke prednosti. To je izvor proteina koji vas može dulje držati sitima. Također, može biti bogat željezom jer sadrži krv. Unos hranjivih tvari varirat će ovisno o proizvođaču, tako da nema garancije kako će razine željeza uvijek biti visoke - kaže dijetetičarka Emer Delaney.
- S druge strane, prilično je kaloričan s 297 kcal i 22 g masti (od čega je 8,5 g zasićenih) na 100 grama. Također, sadrži 2 do 3 grama soli, a preporuka je ne unositi više od 6 grama dnevno. Prosječna porcija crnog pudinga teži oko 75 grama tako da ga je sasvim uredu jesti povremeno, bolje pečenog nego prženog - dodala je i napomenula kako se u današnje vrijeme riječ 'superhrana' previše olako upotrebljava.
- Svi trebamo malo paziti na riječ 'superhrana' jer je to prilično dvojben pojam. To zapravo ne znači da je hrana zdrava. Korištenje te riječi u kontekstu voća i povrća može povećati kod ljudi svijest o zdravoj prehrani, ali valja biti oprezan ako se ta riječ koristi u kombinaciji s crnim pudingom - pojasnila je, a prenosi bbcgoodfood.com.

Evo kako ljudi sve jedu crni puding
Kod nas se ova vrsta jela najčešće poslužuje uz dinstani kiseli kupus ili restani krumpir. U Velikoj Britaniji i Irskoj je neizostavni dio tradicionalnog doručka koji, osim nekoliko šnita crnog pudinga, obično uključuje i jaja, pečeni grah, slaninu, kobasice, rajčicu, gljive, a ponekad i krumpir.
Dolaskom modernijih vremena upotreba crnog pudinga u pripremi jela popela se na jednu višu razinu pa ga chefovi znaju izmrviti, prepržiti i pomiješati sa pire krumpirom ili posipati po krem juhi od celera neposredno prije posluživanja.
Zna se naći i kao punjenje u roladama od mesa ili kao dodatak mesnim umacima.