Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Bojali smo pisanice: Aronija i vino najbolje su prirodne boje

Bojali smo pisanice: Aronija i vino najbolje su prirodne boje
1

Food blogerica s Priče jedne kuhače, Marina Obradović, odličila je provjeriti smo koje će se boje primiti na ‘obična’ jaja. Savjetuje i da na pisanice ne zaboravite namazati slaninom...

VIDEO

Jaja u prirodnim bojama stoje i do 24 sata kako bi boja bila tamnija, ali ovisno o intenzitetu koji želite, toliko će ih i ostaviti da stoje, govori nam Marina Obradović, food blogerica i osnivačica bloga Priče jedne kuhače
Ostavila ih je da stoje cijeli dan.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:34

- Odlučila sam iskušati prirodne sastojke za bojenje koje najčešće preporučuju na internetu - kurkumu, slatku crvenu papriku, ljuske od žutog luka, čaj od aronije i - vino - objašnjava Marina. 

Aronija i vino, zbog intenziteta boje, mogu stajati i manje od 24 sata, no ako želite intenzivniju boju, pogotovo kurkume ili crvene paprike, treba ih ostaviti što dulje. 

Pokretanje videa...

Pisanice Marina 02:57

- Za bojenje kurkumom u lonac sam stavila dva decilitra tople vode, dvije žlice kurkume i žlicu octa. U tu otopinu stavila sam već kuhana jaja. Isti je postupak i sa slatkom crvenom paprikom. Suhih cvjetova aronije (ili čaja od borovnice) dovoljno je dvije žlice koje sam prelila s dva decilitra proključale vode i unutra stavila već kuhana jaja. No nisam dodala ocat. Pravilo je da se u prahove (kurkuma, crvena paprika) i kupovne boje stavlja ocat, a ako se boji voćem i povrćem (kopriva, ljuske od luka) ili čajem (čaj od aronije, borovnice), ocat se ne stavlja - kaže simpatična Marina.

Za već poznato bojenje pisanica ljuskama luka koristila je ljuske s ukupno desetak glavica luka. Stavila ih je u litru vode i kuhala 15-ak minuta, ali bez octa, te ostavila cijeli dan da stoje.

Na jaja obojena lukom Marina je stavljala i listove - djeteline, ali i peršinov list, list mlade mrkve i rikolu, te ih “odjenula” u staru najlonsku čarapu kako bi ostao otisak.

- Jaja koja sam ‘kuhala’ u vinu ispala su odlično, pomalo mozaično, a boja je bila baš jaka. Dovoljno je pola litre nekog crnog vina ili koliko treba da prekrije jaja. Prvo sam ih stavila na najjaču vatru dok nisu proključala pa sam smanjila vatru i ostavila još deset minuta, a zatim ostavila da se hlade u toj tekućini - kaže te dodaje da ju je vino i najviše oduševilo. Nije koristila teran, kako se savjetuje na internetu, nego obični vranac. I uspjelo je. 

Prilikom bojenja jaja, savjetuje Marina, pokušajte koristiti što manje vode kako bi biljni pigment bio u što većoj koncentraciji, no pritom pazite da koristite i što manju posudu kako bi jaja, dok se kuhaju ili “pacaju”, bila potpuno uronjena u vodu.  Bojenje jaja ciklom, špinatom i kavom nije ispalo kako je očekivala. Na jednu šalicu špinata i/ili cikle stavila je dva decilitra vode. 

U bojama za jaja su i vitamini: Evo koje mogu izazvati alergije
U bojama za jaja su i vitamini: Evo koje mogu izazvati alergije

- Ciklu sam ogulila, narezala i prokuhala u vodi, a zatim u nju ubacila već kuhana jaja. Ostavila sam da stoji 24 sata, no boja je ispala vrlo blijeda. Špinat sam isprobala u dvije varijante. U jednoj sam ga nasjeckala, ostavila u vodi preko noći, a u drugoj sam ga također nasjeckala, ostavila u vodi nekoliko sati pa tek onda skuhala jaja u njemu. Međutim, nije se ništa primilo - pomalo razočarano kaže Marina.

I kava je bila dio eksperimenta, a jaja su u njoj stajala cijeli dan, no boja se primila samo na donji dio jajeta koji je bio u dodiru s talogom od kave. Želite li skroz svijetle boje, jaja prvo možete izbijeliti kuhajući ih u vodi s isključivo alkoholnim octom. 
Potom ih treba oprati spužvicom kako bi se skinuo lagani sloj s ljuske jajeta i tek se onda kreće s bojenjem, kako u prirodnim tako i u običnim kupovnim bojama. Obavezno se jaja moraju poslije bojenja namazati komadićem slanine ili salvetom s malo ulja - za sjaj. 

Čokoladna jaja: Slavni brend je 4 puta skuplji od robne marke
Čokoladna jaja: Slavni brend je 4 puta skuplji od robne marke

Još ideja: Pospi jaja šljokicama ili napravi najljepši decoupage

Pretvorite ovogodišnje bojenje i oslikavanje pisanica u najbolju zabavu s djecom. Koristite ispuhana jaja kroz rupicu ili jaja od stiropora.

- Za jednostavni decoupage bjelanjak samo lagano razmutite vilicom pa kistićem nanesite na cijelu površinu. Prije pripremite lijepe salvete s uzorcima, odvojivši samo gornji sloj. Natrgajte je pa lijepite te komade na jaja - objašnjava svestrana Marina Obradović, koja sa svojom djecom redovito pravi uskrsne radionice. Zadarska umjetnica Mirela Maurin kaže kako jaja od stiropora, koja su ipak trajnija, ukrašava i cvijećem, koje izrađuje od hladnog porculana (pasta al mais). 

- Malo ih zarežem na dnu da mogu stajati, zatim ih premažem bijelom akrilnom bojom i, dok je boja svježa, pospem kristalićima za posipanje cesta ili bezbojnim gliterom. Tako dobiju dozu glamura i uopće se ne primjećuje da su napravljene od tako jeftinog materijala. Mogu se lijepiti i perlice ili zavezati vrpca koja je u skladu s cvjetićima - objašnjava nam Mirela Maurin. 

Uskrs kod obitelji Salaj: Vlak od slame, 40.000 ukrasnih jaja
Uskrs kod obitelji Salaj: Vlak od slame, 40.000 ukrasnih jaja

NIJE KRIVA CAMILLA? Pravi razlog službenog razvoda princeze Diane i Charlesa šokirao javnost

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith