Obavijesti

Lifestyle

Komentari 26

Breskve: Pravo rajsko voće koje se jede sirovo, pečeno i kuhano

Breskve: Pravo rajsko voće koje se jede sirovo, pečeno i kuhano

Jedna od najčešćih zabluda o breskvama je da ih treba oguliti. Ostavljanje kože na breskvama može imati zdravstvene prednosti jer je ona puna antioksidansa i hranjivih sastojaka

VIDEO

Breskve se počinju pojavljivati ​​na tržnicama već u lipnju, ali sezona breskve svoj vrhunac dostiže tijekom ljetnih mjeseci - od srpnja do rujna. Gruzija je jedna od poznatijih zemalja koja ima posebno sočne plodove breskve, ali i na cijelom jugu se uzgajaju divne, sočne sorte.

POGLEDAJTE VIDEO: Namirnice zagađene pesticidima

Pokretanje videa...

Namirnice zagađene pesticidima 01:11

Sezona breskvi je kratka i slatka, zato ih ove godine iskoristite maksimalno iskoristite. Saznajte kako iskoristiti baš svaki dio breskve, od kože do koštice.

Kako čuvati breskve?

Prvo valja znati kako pohraniti breskve i tako im produžiti životni vijek. Naime, boja breskve nema veze sa zrelošću.

- Kora breskve može se razlikovati od žute do crvene. Mješavina žute i crvene ima više veze s genetikom nego sa zrelošću, a obje će boje potamnjeti kada breskva omekša - piše osnivač Gruzijskog Peach Trucka, Brandon Smith.

Iako se pohranjivanje breskve u hladnjak može činiti kao najbolja opcija, Smithu tvrdi da to i nije baš tako.

- Predugo stajanje u hladnjaku uzrokuje da čvrste breskve postanu brašnaste i bez okusa. Srećom, nećete trebati dugo čekati da te breskve budu savršeno zrele. Naime, kada ostanu na sobnoj temperaturi, breskvama treba oko 2 dana da omekšaju. Ako ste kupili mekane breskve, hladnjak ili zamrzivač su bolji izbor - piše Smith.

Znate li kako prepoznati slatku i sočnu lubenicu? Jednostavno je
Znate li kako prepoznati slatku i sočnu lubenicu? Jednostavno je

Mekana breskva u hladnjaku izdržat će tjedan ili dva duže, a smrznute kriške izvrsne su u kolačima i pitama i do nekoliko mjeseci nakon završetka sezone breskve, napominje Smith.

Jedna od najčešćih zabluda o breskvama je da ih treba oguliti. Ostavljanje kože na breskvama može imati zdravstvene prednosti jer je ona puna je antioksidansa i hranjivih sastojaka.

Plus, kora od breskve sadrži gotovo sva vlakna koja sadrži cijelo voće. Korištenje kore od breskve izvrstan je način za smanjenje otpada. Kao i kod svakog voća, i breskvu se treba oprati prije nego što je pojedete kako biste uklonili pesticide.

Fotolia

 

Sljedeći put kad pečete pitu od breskve, nemojte se truditi guliti ih. Breskve s korom dodaju teksturu kolaču. Jedino biste ukloniti kožicu ako to može promijeniti teksturu konačnog proizvoda.

Primjerice, morat ćete oguliti breskve prilikom izrade sladoleda od breskvi kako biste izbjegli neobične komadiće u samom sladoledu.

5 osvježavajućih jela s grejpom koje svakako morate probati!
5 osvježavajućih jela s grejpom koje svakako morate probati!

Ako koristite recept koji zahtijeva oguljene breskve, nemojte se uzrujavati. Još uvijek postoji način kako da upotrijebite koru umjesto da ona završi u smeću.

Sakupite sve kore od breskve, pecite ih na niskoj temperaturi da se osuše (oko 95 stupnjeva Celzijevih) i sameljite osušene kore breskve u prah. Stavite prah u jednaku količinu šećera i dobili ste domaći šećer od breskve, a možete ga posuti po bilo čemu, od palačinki do sladoleda.

Kako koristiti breskve?

Breskve možete raditi u slatkim ali i u slanim varijantama. Ako ste tek početnik u pečenju breskvi, napravite kobler od svježih breskvi. To je tijesto koje podsjeća na drobljenac i izuzetno dobro se slaže s ovom vrstom voća. 

Ako želite nešto promijeniti, stavite je na roštilj ili, ako uopće ne želite kuhati, napravite tortu od sladoleda, breskvi i šlaga. No, ako ste prelijeni za slaganje bilo čega, najbolje je da jedete samo običnu breskvu, to je ionako najzdravija opcija.

 

Kako se koriste koštice od breskve?

Koštica je opasna zona breskve. To je zato što koštice sadrže tragove amigdalina, oblika cijanida, koji može biti otrovan. No, ako  njima pravilno rukujete, košticu breskve ipak možete iskoristiti.

3 ideje za fine ljetne Smoothieje
3 ideje za fine ljetne Smoothieje

- Naime, hidrogen cijanid nije toplinski stabilna tvar i ne preživljava kuhanje, zbog čega ćete možda naići na neke recepte koji savjetuju da ispečete koštice - piše Jean Nick.

Unutar koštice breskve nalazi se jezgra poznata i kao noyaux koja sadrži miris sličan bademu. Možete prepoloviti košticu breskve i izvući noyaux kojim možete unijeti okus u bilo što, od likera do šlaga. Možete čak napraviti i domaći ekstrakt noyauxa, piše MSN.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje