Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Crni kim i propolis uzimaju se 2 mjeseca prije sezone alergija

Crni kim i propolis uzimaju se 2 mjeseca prije sezone alergija

Mješavina ulja crnog kima u zadnje vrijeme sve se češće preporučuje za podizanje imuniteta. Iako jačaju imunitet i pomažu kod alergija, djeca i odrasli mogu biti alergični na neki sastojak pripravka

VIDEO

Roditelje koji djeci žele olakšati simptome peludne alergije, kao što su suzenje i svrbež očiju te začepljeni nos i slično, svakako treba podsjetiti na najčešću pogrešku - na sezonske alergije najbolje se djeluje preventivno, kaže fitoaromaterapeutkinja Meri Popović iz Udruge Eterico iz Rijeke. 

- Popravljajući ukupan zdravstveni status, imunomodulacijom simptome alergije, čak i kod kroničnih i teških alergičara, možemo bitno smanjiti. No to znači početi djelovati na vrijeme, minimalno dva mjeseca prije sezone alergena, i nastaviti sve dok alergija traje, najčešće do rujna - kaže. 

Dodaje da je pritom vrlo učinkovita mješavina ulja crnog kima, koja se u zadnje vrijeme sve češće preporučuje za podizanje imuniteta, i nekih eteričnih ulja, koja se može koristiti kod djece starije od šest godina.

Black cumin oil with seeds on wooden background

 - Dozu treba prilagoditi na 40-80 mg/kg tjelesne težine. No crni kim ne odgovara svima, jako teško pada na želudac, izaziva neugodan osjećaj žarenja ili probavne smetnje pa u tim slučajevima treba prekinuti s uzimanjem ulja - kaže. 

Inače, kad su u pitanju odrasli, kod alergija su indicirana eterična ulja estragona, rimske i njemačke kamilice, no ona imaju i svojih nedostataka i kontraindikacija pa ih laici ne bi trebali koristiti, upozorava. Također, kod djece starije od tri godine mogu se primjenjivati eterična ulja, ali s oprezom. U istu grupu spadaju i trudnice i dojilje. Ako ste laik, radije se posavjetujte s aromaterapeutom, dodaje sugovornica.  

Pazite se alergija: Kocke za roštilj sadrže petrolej i kerozin
Pazite se alergija: Kocke za roštilj sadrže petrolej i kerozin

- Prirodna terapija spada u alternativu i može se koristiti kao potpora lijekovima, za ublažavanje simptoma, no roditelji pritom moraju biti jako oprezni. Važno je znati na što je dijete alergično i poznavati sastav proizvoda, jer može biti alergično baš na neki sastojak pripravka, pa njegovom primjenom možemo samo pogoršati stanje - upozorava dr. Ivana Jerković, alergologinja u Alergološkoj ambulanti u Dječjoj bolnici Srebrnjak. 

Dodaje kako se to, kad su u pitanju mali alergičari, odnosi čak i na med i propolis, koje roditelji inače često koriste upravo za jačanje imuniteta.

Tako i ulje crnog kima, dodaje liječnica, može biti korisno za jačanje imuniteta te ga možemo probati dati djetetu, no svakako u manjim dozama i oprezno. 

Alergijska reakcija: Djevojčica je preminula nakon pranja zuba
Alergijska reakcija: Djevojčica je preminula nakon pranja zuba

- U pravilu ne bismo smjeli koristiti proizvode nepoznatog podrijetla, dok kod eteričnih ulja ili čajeva treba biti oprezan - napominje liječnica.  

Dok se odraslima, na primjer, preporučuju čaj od koprive ili metvice, jer potiču proizvodnju histamina, kod djece i s njima treba započeti s blagom čajnom mješavinom i malom dozom.

Mješavina za difuzer

SASTOJCI: Eterično ulje niauli kemotip cineol 50 kapi, Eterično ulje ravensare 50 kapi, Eterično ulje eukaliptusa kemotip radiata 50 kapi, Eterično ulje limuna 50 kapi

PRIPREMA: Ukapamo eterična ulja u tamnu bočicu i dobro ih pomiješamo. Koristit ćemo ih u difuzeru 3 puta na dan kroz pola sata tako da nakapamo 10-15 kapi u difuzer. 

Instantni recept 'Dvije kapi'

SASTOJCI: 20 kapi eteričnog ulja ravensare, 20 kapi eteričnog ulja eukaliptus radiata, 20 kapi biljnog ulja po izboru (badem, makadamija)

PRIPREMA: Napravimo mješavinu i ulijemo je u tamnu bočicu. Dvije kapi mješavine umasirati 2-3 puta na dan na područje prsa, gornjeg dijela leđa i sinusa. Pazite da ne dospije u oči.

NITKO IM NE MOŽE ODOLJETI: Žene rođene u ovim horoskopskim znakovima su najveće zavodnice

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'