Rosé je vjerojatno najstarija sorta vina, a datira još iz 600. godine prije Krista. Proizvodi se od crvenoga grožđa, a boja mu je svijetloružičasta, koja ovisi o tome koliko dugo je kožica grožđa bila u kontaktu sa sokom
Danas se opustite: Uz čašicu rosé vina proslavite ovu subotu
Nacionalni dan rosé vina obilježava se svake godine druge subote u lipnju. Na taj dan se odaje priznanje ovom fantastičnom vinu koje nadopunjuje mnoga jela.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Rosé je vjerojatno najstarija sorta vina, a datira još iz 600. godine prije Krista. Proizvodi se od crvenoga grožđa, a boja mu je svijetloružičasta, koja ovisi o tome koliko dugo je kožica grožđa bila u kontaktu sa sokom. Taj proces se zove i maceracija.
Ovaj dan je prije tri godine oformila Kuća roséa, Kuća specijalizirana za podizanje svijesti o važnosti ispijanja ove "ljetne vodice", kako ju od milja zovu.
Ako ste ljubitelj vina, onda je ovaj dan idealan za vas jer ga možete prigodno proslaviti i opustiti se uz pokoju čašicu omiljenog roséa.
Napravite rosé vino
U posudu ulijete šalicu i pol vode koju pomiješate s pola čašice šećera, te miješate dok ne prokuha. Kada prokuha, ostavite da se ova smjesa ohladi. Kada se ohladi, dodajete jednu žlicu soka od limete te jednu žlicu soka od grožđa. Također, toj smjesi dodajete litru roséa, a cijelu smjesu nastavite držati u ledu još dva sata. Potom vilicom tu smjesu razbijate na manje komadiće, te formirate u male kupove. Kako bi smjesa ostala potpuno zamrznuta, sada usitnjenu na komadiće smjesu vraćate u zamrzivač na još 10 sati hlađenja!