Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Muškarci deblji nego ikad, za višak kila kriva i muška taština

Muškarci deblji nego ikad, za višak kila kriva i muška taština
1

Dok se žene debljaju radi prevelikog unosa hrane, muška se pretilost bazira na kombinaciji mnogobrojnih faktora te su uvjerljivo deblji nego žene, otkrivaju studije

VIDEO

Muškarci su danas teži oko šest i pol kilograma no što su bili prije dva desetljeća, otkrilo je istraživanje Sveučilišta Oxford. Uzrok tome nije samo prejedanje i manjak tjelovježbe. Stručnjaci smatraju da je za trend debljanja odgovoran "koktel" koji uključuje genetiku, onečišćenje, stres, taštinu te probleme sa spavanjem. Žene su danas teže oko pet kilograma nego prije, za što je glavni krivac prekomjeran unos kalorija u organizam.

Muškarci su deblji

Stupanj pretilosti određuje se izračunavanjem indeksa tjelesne težine ili BMI-a. Normalan BMI je između 20 i 25, dok onaj iznad 25 upućuje na prekomjernu težinu. Ako je BMI veći od 30 kg riječ je o pretilosti. U Velikoj je Britaniji gotovo polovica muškaraca odrasle dobi pretila, kao i trećina žena. U Hrvatskoj 48 posto muškaraca i 35 posto žena ima prekomjernu tjelesnu težinu.

Epidemijska pretilost, kako ju liječnici nazivaju, uzrok je porasta dijabetesa za trećinu od 2003. godine. Pretilost kod muškaraca više nego kod žena povisuje rizik obolijevanja od raka, moždanog i srčanog udara.

Genska predodređenost

U usporedbi sa studijom o ženskoj pretilosti, znanstvenici zaključuju da muškarci imaju jedinstvenu sklonost nagomilavanju težine. Gen Arrdc3, pronađen u masnom tkivu i mišićima ljudi, smatra se odgovornim za pretilost muškaraca, ali ne i žena. On uzrokuje starosno debljanje kod jačeg spola te gomilanje masnih naslaga ulaskom u srednju dob koje potom teško skidaju.

Onečišćenje okoliša

Drugo objašnjenje muške pretilosti odnosi se na učestalu upotrebu kemijskih spojeva ftalata, koji se koriste u proizvodnji plastike i brojnih kućanskih proizvoda. Oni zbog onečišćenja dospijevaju u organizam te umanjuju osjetljivost na inzulin, zbog čega se talože masne naslage, tvrdi američka studija. Ftalati smanjuju i razinu testosterona koja se također povezuje s pretilošću.

Danski su znanstvenici otkrili kako muškarci s krvnom grupom 0 imaju najveće izglede za razvijanje prekomjerne težine ako su izloženi industrijskom zagađenju.

Stil života

Jedan od najznačajnijih uzroka pretilosti određen je produljenim radnim vremenom, kao i sjedilačkim načinom života. Dok sjedimo, mišići su opušteni i tijelo u manjoj mjeri prerađuje proteine, upozoravaju stručnjaci. Stoga je bitno kretati se tijekom dana što je više moguće, makar se to odnosilo i na obično hodanje.

Stres i ambicija

Muški šefovi imaju 20 posto veće šanse za pretilost od drugih muškaraca, otkrilo je ranije američko istraživanje. Kod žena slična povezanost nije utvrđena. Stručnjaci smatraju kako je tomu uzrok manjak sna, što je česta posljedica stresnih poslova kao i neredovita prehrana. Japansko istraživanje potvrdilo je kako se u tijelu muškarca, ukoliko spava manje od pet sati, aktivira hormon u krvi koji potiče osjećaj gladi.

Taština utječe na debljanje

Muškarci jedu mnogo manje voća i povrća nego žene, a prehrana im se temelji većinom na mesu. Jedan od najneobičnijih razloga za mušku pretilost po mišljenju stručnjaka, je upravo njihova taština. Oni se izgledom zamaraju znatno manje nego žene i često će masne naslage pripisivati svojoj "jakoj građi". Studija pokazuje kako bi radije imali višak kilograma nego manjak, a samouvjerenost koja im je svojstvena ne čini im uslugu u sagledavanju realne situacije. Dok se uspoređuju sa svojim prijateljima, koji se također debljaju, žive u zabludi da su sasvim normalne težine, smatraju istraživači.

Unaprijedite zdravlje muškarca na suptilan način

Prerađena hrana bogata je masnoćama, soli i šećerom. Pripremanje jela od neprerađenih namirnica omogućava znatno zdravije obroke. Radije odaberite bijele vrste mesa umjesto crvenog te nemojte pržiti već kuhajte na lešo ili pirjajte. Umjesto biljnoga ulja odaberite ono riblje, bogato Omega 3 masnim kiselinama. Uz tjesteninu radije pripremite umake od rajčica i svježeg povrća, umjesto vrhnja koje sadrži i do pet puta više kalorija.

Potaknite ga na zajedničku tjelovježbu tako da ga na to izazovete. Budući da su po svojoj prirodi natjecateljski nastrojeni, teško će vas odbiti. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Muzej Iluzija: Naših muzeja ima od Kine do Amerike, uskoro 50
SVJETSKO, A NAŠE

Muzej Iluzija: Naših muzeja ima od Kine do Amerike, uskoro 50

Do ljeta ćemo imati 50 muzeja i najveći lanac muzeja smo u svijetu, kaže tim iz Metamorfoze na čelu s Rokom Živkovićem i Teom Širolom. Ljudi vole edukativnu zabavu i iznenađenja