Lifestyle

Komentari 112

Dekorativne greške u spavaćoj sobi negativno utječu na san

Dekorativne greške u spavaćoj sobi negativno utječu na san

Za nemiran san nije kriv stres već noćni ormarići prepuni knjiga i papira, tehnologija koju ostavljate kraj kreveta, pogrešna boja spavaće sobe i vanjska svjetlost koja prodire kroz prozore

Ako se cijelu noć otkrivate ili okrećete, ne zaspete ili se budite ranije nego što želite, za to ćete vjerojatno okriviti stres i vrijeme provedeno na zaslonu - ali interijer vaše spavaće sobe tu može igrati veliku ulogu.  

POGLEDAJTE VIDEO:

Možda nećete razmotriti na koji bi način vaš izbor prozora ili raspored namještaja mogao utjecati na vaš san, no popravljanje nekih uobičajenih dekorativnih pogrešaka može vam pomoći da mirnije spavate. Smanjivanjem nereda i ublažavanjem svjetla svoju spavaću sobu možete pretvoriti u utočište za spavanje. Prvi korak prema boljem snu: provjerite je li radite neku od ovih grešaka u spavaćoj sobi.

1. Ostavljate nered na noćnim ormarićima

Prema Marie Kondo, japanskoj savjetnici za organiziranje, nered u kući povećava stres. Pogledajte situaciju u svojoj spavaćoj sobi. Ako su vam noćni ormarići prepuni knjiga, papira, krema ili kablova za punjenje, čak i ako toga niste svjesni, nered oko vašeg kreveta utjecati će na vaš san. Da biste svoju spavaću sobu pretvorili u vlastitu oazu mira, očistite površine najbliže vašem krevetu, poput noćnih ormarića. Napravite mjesta za čašu vode i razmislite o tome da telefon odmaknete dalje od kreveta.

2. Svjetlost u spavaćoj sobi

Ako kroz prozor vaše sobe ulazi vanjska svjetlost to bi moglo sabotirati vaših osam sati sna. Kako svjetlost ne bi ometala vaš san probajte spustiti rolete do kraja ili povući zavjese. Ukoliko nemate zavjese ili su vam svjetlije boje, pokušajte s vremenom uložiti u zavjese koje blokiraju svjetlost. Crne nijanse ili zavjese za zamračivanje održavati će vašu spavaću sobu tamnom cijelu noć, a vi ćete mirno spavati. 

3. Odmaknite svu tehnologiju od kreveta

Ako svaku večer pored kreveta ostavljate mobitel ili laptop, sada je pravo vrijeme da ih premjestite jer oni mogu negativno utjecati na vaš san. Punjače probajte premjestiti na drugu stranu sobe ili ih u potpunosti izbacite iz svoje sobe. To vam može pomoći da izbjegnete gledanje telefona prije spavanja.

4. Pogrešna boja spavaće sobe

Ako ste nedavno preuređivali sobu i imate problema zaspati, okrivite novu boju na zidu sobe. Vesele boje poput crvene i ljubičaste unijet će energiju u vašu sobu.

5. Stol u spavaćoj sobi

Profesionalci koji analiziraju spavanje često preporučuju da spavaću sobu rezervirate samo za spavanje i seks, tako da vaš mozak povezuje tu sobu sa snom. Ako trenutno imate stol u svojoj spavaćoj sobi, možda biste ga željeli premjestiti u dnevnu sobu. Na ovaj ćete način svoju sobu početi povezivati ​​sa spavanjem i opuštanjem, a ne s radom i stresom.

6. Pogrešan položaj kreveta

Vodeća načela feng shuija mogu vam pomoći pozicionirati vaš krevet za miran i udoban san. Za početak, provjerite je li glava vašeg kreveta naslonjena na čvrsti zid. Namjestite krevet što dalje od vrata, ali tako da možete vidjeti vrata sobe kada ležite. Često je najbolje mjesto za položaj kreveta dijagonalno od vrata, piše Realsimple.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci