Lifestyle

Komentari 1

Dosta je muke s kompliciranim deklaracijama - nove oznake za lakši odabir zdravije hrane

Dosta je muke s kompliciranim deklaracijama - nove oznake za lakši odabir zdravije hrane

U Europskom parlamentu predlažu da od 2022. proizvodi imaju dodatnu oznaku koja bi bila na prednjoj strani proizvoda i lako uočljiva kako bi ljudi lakše mogli odabrati onaj koji je zdraviji

U Europskoj uniji planiraju uvesti obavezne oznake na hrani koje bi zamijenile teško čitljive deklaracije. Svrha toga je borba protiv pretilosti, ali i drugih bolesti.

POGLEDAJTE VIDEO (Smršavjela 70 kila):

Označavanjem zdravijih proizvoda žele potaknuti i ostale proizvođače da rade one zdravije, s manje soli, šećera, koriste zdravije ulje, zdravije brašno od cjelovitog zrna...

O tome se jučer govorilo na konferenciji o označavanju hrane koju je u Zagrebu organizirala europarlamentarka Biljana Borzan, liječnica, specijalistica medicine rada i sporta. Predstavila je EU strategiju 'od polja do stola' te pojasnila da u osam zemalja koriste različite nutritivne oznake koje su zasad dobrovoljne. Najbolju od njih će odabrati i predložiti da od sljedeće godine bude obavezna na prednjoj strani proizvoda u svim zemljama Europske unije.

I mi u Hrvatskoj imamo oznaku Živjeti zdravo, a ima je 281 proizvod. O njemu je govorila Sanja Musić Milanović, voditeljica projekta pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Rekla je da je u tijeku Tjedan svjesnosti o soli, a u Hrvatskoj smo treći po njenoj potrošnji. Više soli na dan pojedu samo u Mađarskoj i Turskoj.

Napominje prednost našeg znaka, jamstvenog žiga Živjeti zdravo, jer kupac dobije instant informaciju koji proizvod ima manje masnoća, posebno onih zasićenih, manje soli, šećera te primjeren sadržaj bjelančevina i više vlakana nego drugi. Proizvodi koji imaju jamstveni žig su analizirani, a informaciju jesu li zdravi donose stručnjaci pa se kupac ne mora dodatno zamarati proučavanjem deklaracije ili dodatno educirati.

O zdravstvenim problemima koje donosi nezdrava prehrana govorila je Darija Vranešić Bender, nutricionistica iz KBC-a Zagreb.

Prekomjeran unos soli je povezan s debljinom i visokim tlakom pa su smjernice da se ona, kao i šećer, smanje u proizvodima. Nutricionistica poznate svjetske tvrtke pojasnila je da oni već godinama mijenjaju svoje proizvode kako bi bili zdraviji. No kaže da ne mogu naglo smanjiti količinu soli ili šećera jer prenaglu promjenu ne bi prihvatili kupci. Rade to postupno kako bi ih navikli na okus. Na svojim proizvodima već imaju nutritivne oznake iako nisu obavezne, a različite su ovisno u kojoj ih zemlji prodaju.

- U Belgiji su počeli stavljati manje soli u kobasice, a u trgovačkom lancu su uveli ‘zdrave’ popuste. Tko kupi određeni broj zdravih namirnica dobije popust - rekla je Biljana Borzan. Dodala je da još treba razraditi kako će označiti naše tradicijske proizvode koji nisu baš uvijek najzdraviji.