Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Evo što se sve događa s tijelom kada ne dobivamo dovoljno sna

Evo što se sve događa s tijelom kada ne dobivamo dovoljno sna
6

Iako će vas jedna ili dvije prekinute ili kraće noći sna ostaviti umornima, razdražljivima i gladnima, vjerojatno neće dovesti do daljnjih problema. No nedostatak sna tijekom duljeg razdoblja može imati ozbiljne posljedice

VIDEO

Dr. Martin Kinsell otkriva šest načina na koje tijelo reagira kada se ne odmorimo dovoljno. 

Ne može se poreći važnost sna, jer dobra noć osigurava pozitivan i produktivan dan. Spavanje je jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti za svoje tijelo, uz tjelovježbu i potpuno uravnoteženu, nutritivno cjelovitu prehranu - sve što je ključno da ostanete zdravi i sretni.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

SPECKA RUTINA MAME ZA DJECU 01:15

Liječnik je otkrio i kako nedostatak odmora može utjecati na endokrini sustav, na više načina. 

- Endokrini sustav je sustav žlijezda koje proizvode hormone koji omogućuju stanicama da razgovaraju jedna s drugom. Oni su odgovorni za gotovo svaku stanicu, organ i funkciju u tijelu. Iako hormonska neravnoteža može biti kriva za nedostatak sna, nespavanje također može uzrokovati neuravnoteženost hormona - objašnjava liječnik.

Jedite ovu hranu prije spavanja i pružit će vam učinkovitiji san
Jedite ovu hranu prije spavanja i pružit će vam učinkovitiji san

Studije su pokazale da oni koji spavaju manje od sedam sati dnevno imaju tendenciju da se više debljaju i imaju veći rizik da postanu pretili od onih koji spavaju sedam sati, dodao je.

Iako će vas jedna ili dvije prekinute ili kraće noći sna ostaviti umornima, razdražljivima i gladnima, malo je vjerojatno da će dovesti do daljnjih problema. Kinsella pojašnjava što nam se točno može dogoditi ako se borimo s nedostatkom sna tijekom duljeg razdoblja.

1. Razina stresa može porasti

Liječnik kaže kako nedostatak sna uzrokuje porast razine kortizola. 

- Kada spavate, razina kortizola će pasti zbog sna, pa ako ne spavate dovoljno, razina kortizola postaje povišena - kaže.

Kortizol je hormon stresa pa su kronične razine povišenog kortizola vrlo loše za organizam i dovest će tijelo u kataboličko stanje.

2. Mišići će oslabjeti

- Kortizol će također razgraditi mišićno tkivo, zbog čega tijelo koristi glukozu i aminokiseline koje čine mišiće - objasnio je Kinsella.

Aminokiseline su građevni blokovi mišićnog tkiva pa je tijelu teže izgraditi mišiće kada se one razgrade. Također koristimo kortizol za smanjenje upale, tako da kada imate kronično povišen kortizol mogli biste biti u upalnom stanju, prenosi Daily Mail.

3. Raspoloženje opada

Razmislite o tome kako jedna noć lošeg sna ili nedovoljno sna može učiniti da se sljedeći dan osjećate loše i razdražljivo.

- Povišene razine kortizola mogu utjecati na mozak, uzrokujući promjene neurotransmitera u mozgu tako da možete imati neravnotežu u serotoninu, odnosno moždanim hormonima sreće. Tako da se možete početi osjećati lošije kada je u pitanju mentalno zdravlje - dodaje liječnik. Osim toga, ovo može djelovati u oba smjera, gubitak sna može utjecati na raspoloženje, a raspoloženje može utjecati na to koliko i kako dobro spavate.

4. Libido će se smanjiti

Kinsella kaže da kada imate visoke razine kortizola u tijelu, on može početi snižavati druge anaboličke hormone poput razine testosterona i DHEA. Dehidroepiandrosteron (DHEA) je hormon kojeg tijelo prirodno proizvodi u nadbubrežnoj žlijezdi.

Pomaže u proizvodnji drugih hormona, uključujući testosteron i estrogen. Prirodne razine DHEA dostižu vrhunac u ranoj odrasloj dobi, a zatim polako padaju kako starite. Visoke razine kortizola mogu poremetiti ravnotežu nadbubrežnih žlijezda, i smanjiti libido.

Prednosti spavanja s maskom za oči: Dublji je san, smanjuju bore i olakšavaju glavobolju
Prednosti spavanja s maskom za oči: Dublji je san, smanjuju bore i olakšavaju glavobolju

5. Razina gladi se povećava

Prema riječima stručnjaka, nedostatak sna također snižava razinu leptina što utječe na apetit. Leptin potiskuje apetit i tijelu daje do znanja kada je vrijeme da prestanete jesti, tako da ćete, kada ste nenaspavani, često osjećati veću glad.

Slično tome, grelin, koji se proizvodi u želucu, još je jedan hormon na koji utječe san ili njegov nedostatak. Kada se razina leptina snizi zbog nedostatka sna, razina grelina raste i zbog toga se osjećate gladnije jer je funkcija hormona prenijeti mozgu da ste gladni.

Dreamstime

6. Kosa može opadati

Manjak sna također može utjecati na štitnjaču, povećavajući TSH - hormon koji stimulira štitnjaču, prema dr. Kinselli, koji usporava metabolizam i može uzrokovati slabu aktivnost štitnjače. Nedovoljno aktivna štitnjača onda ne proizvodi dovoljno hormona. Simptomi toga mogu uključivati umor, osjećaj hladnoće, gubitak kose, debljanje i depresiju.

Kratkoročni zdravstveni problemi nedovoljnog sna uključuju:

  • Loše raspoloženje
  • Anksioznost
  • Glad
  • Umor
  • Osjećaj hladnoće
  • Teško bavljenje tjelovježbom i loš oporavak od aktivnosti
  • Poremećena reakcija na stres
  • Nizak libido
  • Loša koncentracija
young beautiful sad and worried latin woman suffering insomnia and sleeping disorder problem unable to sleep late at night lying on bed awake

Dugoročni zdravstveni problemi uzrokovani nedovoljno sna uključuju:

  • Problemi s mentalnim zdravljem
  • Gubitak kose
  • Upala
  • Inzulinska rezistencija
  • Hormonska neravnoteža kao što je niži testosteron, inzulinska rezistencija i tako dalje...
  • Problemi s plodnošću
  • Dijabetes
Trebate spavati, ali misli lutaju od teme do teme? Evo što učiniti
Trebate spavati, ali misli lutaju od teme do teme? Evo što učiniti
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru