Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Evo što znači onaj iznenadni trzaj prije nego upadnete u san

Evo što znači onaj iznenadni trzaj prije nego upadnete u san

Ti trzaji su uobičajeni kod zdravih ljudi, no mogu se pogoršati umorom, nedostatkom sna ili upotrebom stimulansa kao što je kava. Ali, znaju ih potencirati i neki poremećaju u tijelu

VIDEO

Ova pojava se u stručnoj literaturi naziva - hipnotički trzaj, a radi o reakciji tijela na ulazak u san - trzne se i razbudi nas prije nego što čvrsto zaspemo. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Čudne stvari koje se događaju tijekom sna 01:16

- Hipnotički trzaj je kratki i iznenadni trzaj koji se često javlja u prvoj fazi sna, u fazi između budnosti i dubljeg sna. Tijekom uspavljivanja mišići u tijelu se opuštaju, a to opuštanje mozak ponekad tumači kao pad pa pokreće kontrakciju mišića - objasnila je Ellen Wermter, certificirana medicinska sestra i glasnogovornica organizacije 'Better Sleep Council'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kaže kako to može biti slučajno i događa se bez razloga, a ponekad se radi o nekim čimbenicima koji povećavaju vjerojatnost od pojave tog trzaja, poput stresa, napornih vježbi i kod uzimanja određenih lijekova.

- Ti trzaji su uobičajeni kod zdravih ljudi, no mogu se pogoršati umorom, nedostatkom sna ili upotrebom stimulansa poput unosa kofeina i sličnog - pojasnio je Alex Dimitriu, stručnjak za psihijatriju i medicinu spavanja.

Dodao je da razloga za brigu nema, no ako se prečesto ponavljaju i remete vam san, tada možda nije loše posavjetovati se sa liječnikom.

Loše spavate? Uz ove savjete poboljšajte san i odmorite se
Loše spavate? Uz ove savjete poboljšajte san i odmorite se

Ponekad je za pojavu hipnotičkih trzaja kriva apneja, poremećaj sa kratkotrajnim prestankom disanja tijekom sna.

- Kada su dišni putevi blokirani i razina kisika u krvi padne, mozak šalje signal upozorenja tijelu i budo ga trzanjem - kaže Ellen Wermter.

Napominje kako ne postoji način da se trzanje ne događa, no pomaže redoviti odlazak na spavanje u tihom i ugodnom okruženju. Također, pomoći će i opuštanje od stresa prije spavanja, ako i izbjegavanje hrane i pića koji stimuliraju budnost, poput kave ili čokolade, prenosi HuffPost.

Postoje i teorije da je hipnotički trzaj ostatak evolucije kada je naše tijelo moralo biti sigurno da je u okruženju sve u redu i opasnosti nema. 

- To bi mogao biti trzaj koji je poslužio i našim precima da se razbude i ponovno prije spavanja provjere je li sve sigurno te da osiguraju stabilan položaj tijela prije spavanja, posebno ako su spavali na drvetu - smatra Jason Ellis, profesor na Sveučilištu Northumbria.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno
Ovo svaki znak Zodijaka mora shvatiti da bi pronašao ljubav
ZA SVAKI ZNAK JE DRUGAČIJE

Ovo svaki znak Zodijaka mora shvatiti da bi pronašao ljubav

Astrologija nam pruža uvid u tajne karaktera svakog horoskopskog znaka te otkriva što nam je potrebno kako bismo se bolje otvorili prema ljubavi i sretnoj vezi