Obavijesti

Lifestyle

Komentari 45

Evo zašto bi neki trebali jesti zelene banane, a drugi prezrele

Evo zašto bi neki trebali jesti zelene banane, a drugi prezrele

I jako zrele banane i one pomalo zelenkaste su dobre za naš organizam, ali u tijelu rade na drugačiji način. Otkrivamo kako zrelost banane utječe na ono što se događa u organizmu

VIDEO

Britanska nutricionistica Rhiannon Lambert napominje kako su banane, neovisno jesu li zelenkaste ili jako zrele, odličan izvor kalija i drugih hranjivih tvari. Kaže kako se ne može reći da je jednu vrstu bolje jesti od druge, jer svaka ima nekih prednosti, ali i nedostataka ukoliko ljudi imaju određene zdravstvene tegobe.

Za kvalitetan san: Što je dobro jesti prije spavanja, a što nije?
Za kvalitetan san: Što je dobro jesti prije spavanja, a što nije?

Evo zašto neki ljudi biraju one jako zrele sa smeđim točkicama dok su drugima draže pomalo zelenkaste:

Nedovoljno zrele banane

One sadrže manje šećera i ljudi koji imaju dijabetes, trebali bi birati one pomalo zelenkaste. Naime, što je banana više zrela, škrob u njoj se više pretvara u šećer. Upravo škrob je odgovoran za duži osjećaj sitosti.

- Istraživanja sugeriraju da nedovoljno zrele banane čini 80 do 90 posto ugljikohidrata koji se, kako banane dozrijevaju, mijenjaju u slobodne šećere. Zato je bolje da ljudi koji pate od dijabetesa jedu manje zrele banane - objasnila je Rhiannon Lambert, a prenosi Insider.

Marko Mrkonjić/Pixsell

Jako zrele banane

One se pak lakše probavljaju te su bolja opcija za ljude koji imaju problema s probavom. 

- Nedovoljno zrele banane sadrže spomenuti rezistentni škrob koji ljudi ne mogu probaviti, ako može biti dobar kao što su i dobre crijevne bakterije. To je vrsta škrobnog materijala s kojime se bakterije žele hraniti - kaže Nicholas Gillitt, direktor instituta "Dole Nutrition" koji se bavi istraživanjima vezanima za prehranu.

- Kada se otporni škrob mijenja u jednostavni šećer, a banana postaje zrelija, tako postaje i lakše probavljiva prosječnoj osobi - dodaje nutricionistica.

Zapravo, stručnjaci kažu da što je banana tamnija, odnosno ima više tamnih točkica, zdravija je za naše tijelo jer je bogata velikom količinom B i C vitamina, sadrži kalij te antioksidanse. 

Antioksidansi: Hren ublažava kašalj, a crveni luk upalu uha
Antioksidansi: Hren ublažava kašalj, a crveni luk upalu uha

Potpuno smeđe banane

One su prepune antioksidansa. Kada su banane gotovo posve smeđe ili kompletno smeđe, one su u osnovi pune šećera koji je nastao od škroba. Slađe su zbog čega ih mnogi ljudi koriste u pripremi kolača. Također, klorofil u njima je poprimio novi oblik.

- Upravo ova razgradnja klorofila je razlog zašto se razina antioksidansa povećava kada su banane starije. Dakle, posve smeđa banana je antioksidativna elektrana - stoji u članku koji je objavilo Sveučilište Spoon.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa