Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Hobotnicu će omekšati vinski ocat dodan u vodu gdje se kuha

Hobotnicu će omekšati vinski ocat dodan u vodu gdje se kuha
1

Nema primorske zemlje koja nema barem jedno nacionalno jelo s hobotnicom. Slasni su krakovi od davnina mnogima među omiljenijim zalogajima

VIDEO

Neki narodi hobotnicom udaraju po stijenama, ali ljudi s mora reći će da je dovoljno zamrznuti je prije pripreme te je dulje kuhati na laganoj vatri, bez obzira na način na koji je namjeravate pripremiti.

Koliko je važno doznati tajnu mekane hobotnice, pokazalo je i to da su se tim problemom pozabavili i grčki znanstvenici. Nakon niza eksperimenata zaključili su da će je omekšati malo vinskog octa dodanog u vodu u kojoj se kuha. Veće se kuhaju i peku, a manje možete pržiti ili pripremati na roštilju.

POGLEDAJTE VIDEO: Cro hobice za prerano rođenu djecu

Pokretanje videa...

01:24
Rak zezavac ima najviše mesa, a najfiniji je na brudet i buzaru
Rak zezavac ima najviše mesa, a najfiniji je na brudet i buzaru

U svim primorskim krajevima hobotnica se jako cijeni i ima počasno mjesto na popisu nacionalnih jela. U Portugalu je najčešće jedu s rižom, a na sjeveru Italije važan je sastojak ribljeg brudeta. Kako bi je sačuvali u doba kad u kućama nije bilo hladnjaka za duboko zamrzavanje, ribari su sušili hobotnice. Na otoku Rabu se često pripremaju jela sa sušenima, i to u rasponu od omleta do brudeta, ali prije toga hobotnica mora odstajati namočena preko noći.

Na Dalekom istoku hobotnicu pirjaju s đumbirom, šafranom i marsalom te podlijevaju kokosovim mlijekom pa se potom posluži uz rižu, a Grci je mariniraju te nakon nekoliko dana režu i poslužuju. Gotovo da nema vrhunskog kuhara koji nije barem jednom skuhao hobotnicu u aspiku. Iako asocira na slavne mediteranske kuhinje poput talijanske ili francuske, to je autohtono jelo otoka Ugljana.

Najbolji brudet

Sastojci: 1,5 kg hobotnice, 3 glavice luka, vezica peršina, 3 češnja češnjaka, 3 velike rajčice ili 1 konzerva pelata, maslinovo ulje, sol, papar, 3 dl crnog vina, 2 lovorova lista, 10 ukiseljenih lučica

Priprema: Hobotnicu očistite, natucite je te, prema želji, skuhajte unaprijed, ali možete je i odmah narezati na komadiće i pripremati. Luk, češnjak i peršin sitno nasjeckajte i stavite ih pržiti u veliku posudu na lagano zagrijano ulje. Kad luk postane staklast, dodajte hobotnicu i pirjate je miješajući nekoliko minuta.

Dodajte rajčice očišćene od sjemenki i narezane na kockice ili konzervu pelata. Prelijte vodom da se prekrije sadržaj u loncu, dodajte vino, lovor te lagano posolite i popaprite. Pokrijte i kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje dok hobotnica omekša. Na kraju dodajte lučice. Gotov brudet poslužite topao uz kuhanu tjesteninu ili palentu, prije posluživanja posipajte nasjeckanim peršinom i pokapajte finim ekstradjevičanskim maslinovim uljem.

POGLEDAJTE VIDEO Ivan Đikić: #ZAJEDNO24SATA

Pokretanje videa...

00:55
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa