Djeca i igra - ideje kako da budu više na svježem zraku | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ideje kako potaknuti djecu da budu češće na svježem zraku

Ideje kako potaknuti djecu da budu češće na svježem zraku

'Ako dnevnu igru ​​na otvorenom počnete smatrati jednako važnom kao i obrok ili dobar san, počet ćete nalaziti više vremena za nju. Djeci je nevjerojatno potrebna, mentalno i fizički'

VIDEO

Roditelji i odgajatelji prilično dobro razumiju prednosti dječje igre na otvorenom. Znamo da je to uglavnom najbolja stvar koju možete učiniti za tjelesnu i mentalnu dobrobit djece. Dugotrajno i dosljedno igranje na otvorenom potiče razvoj i jača zdravlje, a i djecu čini sretnijom.

POGLEDAJTE VIDEO: Svi ovle igru na otvorenom

Pokretanje videa...

pande se igraju u snijegu 01:01

Unatoč tome što to znaju, za mnoge roditelje, učitelje i obitelji i dalje je teško pronaći vremena da uklope igru ​​na otvorenom u svoju svakodnevicu. Danas često razne izvannastavne aktivnosti imaju prioritet pred igrom, a djeca zbog toga pate jer su lišena ove ključne komponente djetinjstva.

- Kao majka troje energične djece koja provode znatnu količinu vremena na otvorenom, smislila sam nekoliko dobrih načina da maksimalno iskoristim vrijeme za igru ​​na otvorenom i htjela bih podijeliti neke od svojih savjeta s čitateljima koji se možda muče s tim - savjetuje majka Katherine Martinko.

- Počnite o tome razmišljati kao o nužnosti. Ako dnevnu igru ​​na otvorenom počnete smatrati jednako važnom kao i obrok ili dobar san, počet ćete nalaziti više vremena za nju. Djeci je nevjerojatno potrebna, mentalno i fizički - dodaje.

Zamijenite organizirane aktivnosti neorganiziranim. 

Umjesto da punite djeci vrijeme raznim aktivnostima nakon škole, pobrinite se da barem nekoliko dana u tjednu nakon škole provedu na zraku. To može biti šetnja, igra u dvorištu, u parku ili odlazak u šumu. Neka to postane pravilo. 

Čak i najkraći izlazak na zrak se računa. 

Ako imate samo nekoliko minuta, iskoristite ih. Pošaljite djecu van na pet ili deset minuta da se ispušu, da protrče po dvorištu, hrvaju se u snijegu, ako ga ima, ili kopaju rupu. Nije potrebno puno da bi se napravila velika razlika.

Na ovih pet načina potaknite djecu da zavole knjigu i čitanje
Na ovih pet načina potaknite djecu da zavole knjigu i čitanje

Iskoristite vikend za izlazak u prirodu.

- Moja obitelj tijekom zime svake subote ujutro ide na skijaško trčanje. To se smatra obvezom u mojoj kući i nikad ju ne preskačemo, čak ni kada temperatura padne na -20C. Ne dopuštam da se ova aktivnost zaobilazi zbog dobrobiti koje ima za sve nas – tjelovježbe, svježeg zraka, ogromnog zadovoljstva i obiteljskog povezivanja.

Organizirajte igru s drugom djecom

Dogovorite se s drugim roditeljima zajedničku dječju igru na otvorenom. 

- Otkrila sam da su drugi roditelji često jako zahvalni na tome, jer je i njima želja da im djeca provedu više vremena u prirodi - objašnjava. 

Ne bojite se mraka. 

U ovo doba godine mrak je ujutro i rano navečer, ali to vas ne bi smjelo spriječiti da pošaljete djecu da se igraju u sigurnom dvorištu gdje ih automobili ne ugrožavaju. Dopustite im da se poigraju nakon dolaska iz škole ili nakon večere, odvedite ih u noćnu šetnju prije spavanja ako tijekom dana niste stigli izaći.

- Starija djeca mogu iskoristiti to vrijeme vani na način da šeću svoje pse, ali i susjedske, pa si tako mogu zaraditi i džeparac - otkrila je Katherine. 

Druge ideje mogu biti lopatanje snijega na prilazu ili pomoć starijim susjedima oko njihovih zadataka oko kuće. 

Pješice do i od škole. 

Što više vremena na otvorenom uspijete ugurati u dječji dan, to bolje. Bolje će se osjećati, imati bolji tonus mišića, bit će zdraviji i poletniji. 

Dvije najbolje prijateljice žive s muževima pod istim krovom: To je sjajno za odgoj naše djece!
Dvije najbolje prijateljice žive s muževima pod istim krovom: To je sjajno za odgoj naše djece!

- Od malih nogu trenirajte svoju djecu da nauče najbolju i najsigurniju rutu prateći ih, a zatim im dopustite da to učine sami kada se osjećaju spremni (a vi se slažete da jesu) - predlaže.

Igrajte se vani prije škole. 

Ako djecu morate voziti u školu, pošaljite svoju djecu van deset ili petnaest minuta prije polaska. To će im dati priliku da potroše bar malo energije, a vi ćete imati nekoliko dragocjenih minuta da se organizirate prije izlaska iz kuće.

Neka izlazak bude događaj

Umjesto samo šetnje, organizirajte piknik. Spremite torbu s vodom i malim sendvičima i krenite prema šumi, na neku livadu ili na šetnicu uz jezero. Što god vam je blizu. 

Iskoristite prednosti urbanih parkova. 

Oni su bogat resurs u gradovima koji su često nedovoljno cijenjeni i nedovoljno iskorišteni. Neka vam postane ritual odlazak tamo s djetetom na određeni dan svaki tjedan, prilagođavajući svoje aktivnosti godišnjem dobu i klimi. Neka bude nešto čemu se oboje veselite.

Uložite u svoje dvorište.

Dajte si malo truda i uredite svoje dvorište kako bi bilo privlačnije djeci. 

- Dosad sam kupila košarkaški koš, trampolin (rabljeni), kućicu na drvetu, bicikle, skutere, igračke na daljinsko upravljanje i, odnedavno, električni hoverboard za svoje najstarije dijete – sve ono što ih može potaknuti da požele izaći van i igraju se. Ovo je dobro potrošen novac (i novac koji ne trošim na elektroniku) - savjetovala je Katherine.

Danski odgoj djece: Ovih šest točaka dovode do sretnog odnosa između djece i roditelja
Danski odgoj djece: Ovih šest točaka dovode do sretnog odnosa između djece i roditelja

- Odbacite elektroniku. Da, znam da svi kolutaju očima i misle: 'To je nemoguće', ali jeste li ikad pomislili da to zapravo učinite? Mi smo obitelj uglavnom bez ekrana (nema iPada, nema TV-a, djeca nemaju telefone) i super nam je. Nije ni približno tako ekstremno kao što mislite. Ono što je ekstremno je koliko vremena svi ostali provedu buljeći u svoje uređaje kada bi mogli biti vani gradeći nevjerojatne snježne utvrde ili izvoditi skokove sa skateboardom na prilazu - objasnila je.

Ako se potrudite stvoriti vrijeme za igru ​​na otvorenom, ubrat ćete prednosti na više načina nego što možete sad zamisliti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Razlozi zbog kojih odrasli braća i sestre prestanu razgovarati
PREKID ODNOSA

Razlozi zbog kojih odrasli braća i sestre prestanu razgovarati

U mnogim obiteljima dođe do prekida odnosa između braće i sestara. Ponekad loš odnos iz djetinjstva preraste u ogorčenost, a nekada je to naprosto različitost u karakterima

Dr. Antun Kljenak radio je čuda s djecom koja jedva da su imala šanse preživjeti, hvala mu!
PREMINUO POZNATI KIRURG

Dr. Antun Kljenak radio je čuda s djecom koja jedva da su imala šanse preživjeti, hvala mu!

Uvijek je pomicao granice u osmišljavanju dodataka metodama liječenja opeklina. Progresivan i tako svoj, dao je snažan pečat hrvatskoj medicini, a njegovi će liječnički pothvati ući u povijest i anale
Ovih sedam stvari može se dogoditi vašem tijelu ako živite bez seksa: Nisu sve negativne...
JESTE LI POD RIZIKOM?

Ovih sedam stvari može se dogoditi vašem tijelu ako živite bez seksa: Nisu sve negativne...

Seks gradi bliskost među partnerima i stvara osjećaj duboke emotivne povezanosti, kao i osjećaje sigurnosti i sreće. Kada ga iz nekog razloga ponestane, tada se kod partnera može pojaviti osjećaj nesigurnosti...