Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ideje kako potaknuti djecu da budu češće na svježem zraku

Ideje kako potaknuti djecu da budu češće na svježem zraku

'Ako dnevnu igru ​​na otvorenom počnete smatrati jednako važnom kao i obrok ili dobar san, počet ćete nalaziti više vremena za nju. Djeci je nevjerojatno potrebna, mentalno i fizički'

VIDEO

Roditelji i odgajatelji prilično dobro razumiju prednosti dječje igre na otvorenom. Znamo da je to uglavnom najbolja stvar koju možete učiniti za tjelesnu i mentalnu dobrobit djece. Dugotrajno i dosljedno igranje na otvorenom potiče razvoj i jača zdravlje, a i djecu čini sretnijom.

POGLEDAJTE VIDEO: Svi ovle igru na otvorenom

Pokretanje videa...

pande se igraju u snijegu 01:01

Unatoč tome što to znaju, za mnoge roditelje, učitelje i obitelji i dalje je teško pronaći vremena da uklope igru ​​na otvorenom u svoju svakodnevicu. Danas često razne izvannastavne aktivnosti imaju prioritet pred igrom, a djeca zbog toga pate jer su lišena ove ključne komponente djetinjstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kao majka troje energične djece koja provode znatnu količinu vremena na otvorenom, smislila sam nekoliko dobrih načina da maksimalno iskoristim vrijeme za igru ​​na otvorenom i htjela bih podijeliti neke od svojih savjeta s čitateljima koji se možda muče s tim - savjetuje majka Katherine Martinko.

- Počnite o tome razmišljati kao o nužnosti. Ako dnevnu igru ​​na otvorenom počnete smatrati jednako važnom kao i obrok ili dobar san, počet ćete nalaziti više vremena za nju. Djeci je nevjerojatno potrebna, mentalno i fizički - dodaje.

Zamijenite organizirane aktivnosti neorganiziranim. 

Umjesto da punite djeci vrijeme raznim aktivnostima nakon škole, pobrinite se da barem nekoliko dana u tjednu nakon škole provedu na zraku. To može biti šetnja, igra u dvorištu, u parku ili odlazak u šumu. Neka to postane pravilo. 

Čak i najkraći izlazak na zrak se računa. 

Ako imate samo nekoliko minuta, iskoristite ih. Pošaljite djecu van na pet ili deset minuta da se ispušu, da protrče po dvorištu, hrvaju se u snijegu, ako ga ima, ili kopaju rupu. Nije potrebno puno da bi se napravila velika razlika.

Na ovih pet načina potaknite djecu da zavole knjigu i čitanje
Na ovih pet načina potaknite djecu da zavole knjigu i čitanje

Iskoristite vikend za izlazak u prirodu.

- Moja obitelj tijekom zime svake subote ujutro ide na skijaško trčanje. To se smatra obvezom u mojoj kući i nikad ju ne preskačemo, čak ni kada temperatura padne na -20C. Ne dopuštam da se ova aktivnost zaobilazi zbog dobrobiti koje ima za sve nas – tjelovježbe, svježeg zraka, ogromnog zadovoljstva i obiteljskog povezivanja.

Organizirajte igru s drugom djecom

Dogovorite se s drugim roditeljima zajedničku dječju igru na otvorenom. 

- Otkrila sam da su drugi roditelji često jako zahvalni na tome, jer je i njima želja da im djeca provedu više vremena u prirodi - objašnjava. 

Ne bojite se mraka. 

U ovo doba godine mrak je ujutro i rano navečer, ali to vas ne bi smjelo spriječiti da pošaljete djecu da se igraju u sigurnom dvorištu gdje ih automobili ne ugrožavaju. Dopustite im da se poigraju nakon dolaska iz škole ili nakon večere, odvedite ih u noćnu šetnju prije spavanja ako tijekom dana niste stigli izaći.

- Starija djeca mogu iskoristiti to vrijeme vani na način da šeću svoje pse, ali i susjedske, pa si tako mogu zaraditi i džeparac - otkrila je Katherine. 

Druge ideje mogu biti lopatanje snijega na prilazu ili pomoć starijim susjedima oko njihovih zadataka oko kuće. 

Pješice do i od škole. 

Što više vremena na otvorenom uspijete ugurati u dječji dan, to bolje. Bolje će se osjećati, imati bolji tonus mišića, bit će zdraviji i poletniji. 

Dvije najbolje prijateljice žive s muževima pod istim krovom: To je sjajno za odgoj naše djece!
Dvije najbolje prijateljice žive s muževima pod istim krovom: To je sjajno za odgoj naše djece!

- Od malih nogu trenirajte svoju djecu da nauče najbolju i najsigurniju rutu prateći ih, a zatim im dopustite da to učine sami kada se osjećaju spremni (a vi se slažete da jesu) - predlaže.

Igrajte se vani prije škole. 

Ako djecu morate voziti u školu, pošaljite svoju djecu van deset ili petnaest minuta prije polaska. To će im dati priliku da potroše bar malo energije, a vi ćete imati nekoliko dragocjenih minuta da se organizirate prije izlaska iz kuće.

Neka izlazak bude događaj

Umjesto samo šetnje, organizirajte piknik. Spremite torbu s vodom i malim sendvičima i krenite prema šumi, na neku livadu ili na šetnicu uz jezero. Što god vam je blizu. 

Iskoristite prednosti urbanih parkova. 

Oni su bogat resurs u gradovima koji su često nedovoljno cijenjeni i nedovoljno iskorišteni. Neka vam postane ritual odlazak tamo s djetetom na određeni dan svaki tjedan, prilagođavajući svoje aktivnosti godišnjem dobu i klimi. Neka bude nešto čemu se oboje veselite.

Uložite u svoje dvorište.

Dajte si malo truda i uredite svoje dvorište kako bi bilo privlačnije djeci. 

- Dosad sam kupila košarkaški koš, trampolin (rabljeni), kućicu na drvetu, bicikle, skutere, igračke na daljinsko upravljanje i, odnedavno, električni hoverboard za svoje najstarije dijete – sve ono što ih može potaknuti da požele izaći van i igraju se. Ovo je dobro potrošen novac (i novac koji ne trošim na elektroniku) - savjetovala je Katherine.

Danski odgoj djece: Ovih šest točaka dovode do sretnog odnosa između djece i roditelja
Danski odgoj djece: Ovih šest točaka dovode do sretnog odnosa između djece i roditelja

- Odbacite elektroniku. Da, znam da svi kolutaju očima i misle: 'To je nemoguće', ali jeste li ikad pomislili da to zapravo učinite? Mi smo obitelj uglavnom bez ekrana (nema iPada, nema TV-a, djeca nemaju telefone) i super nam je. Nije ni približno tako ekstremno kao što mislite. Ono što je ekstremno je koliko vremena svi ostali provedu buljeći u svoje uređaje kada bi mogli biti vani gradeći nevjerojatne snježne utvrde ili izvoditi skokove sa skateboardom na prilazu - objasnila je.

Ako se potrudite stvoriti vrijeme za igru ​​na otvorenom, ubrat ćete prednosti na više načina nego što možete sad zamisliti. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju