Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Ideje što od hrane i pića nositi na izlet - zdravo, fino i praktično

Ideje što od hrane i pića nositi na izlet - zdravo, fino i praktično

Uz malo truda i mašte jela na izletu mogu biti daleko ukusnija, zanimljivija i nutritivno raznovrsnija. Radi se o receptima za jela i deserte koji se pripremaju dan ranije i lako se zapakirati za izlet

Na izlete se može ponijeti puno više toga od uobičajenih sendviča i grickalica. Uz malo mašte i truda imat ćete pun ruksak zdrave i praktične hrane koju će rado pojesti i djeca i odrasli. Ukoliko želite nešto što će vam brzo vratiti energiju, ponesite obvezno i paketić datulja pa kad osjetite da vam razina energije tijekom hodanja po prirodi pada, pojedite jednu i ubrzo ćete se osjećati bolje. Isti učinak imaju i domaće energetske kuglice.

POGLEDAJTE VIDEO Dao je otkaz i napokon počeo živjeti kako želi - okružen prirodom:

Pokretanje videa...

Građevinski tehničar se pronašao u prirodi 01:09

Umjesto kupovnih sokova uvijek je bolja ideja popiti domaću limunadu i vodu. Također, ponesite na izlet smoothieje od omiljenog voća za svakog člana obitelji. Djeca neka sama naprave svoje od omiljenih sastojaka, jer onda će ih s posebnim zadovoljstvom popiti i tako u organizam unijeti nešto vrlo zdravo.

Ako ne možete živjeti bez kave, nabavite malu termosicu pa je napunite i ponesite na izlet. Istu stvar možete napraviti i s čajem, no to vjerojatno već znate.

Osvježavajući recepti za salate od tjestenine koji su idealni za toplije dane: Gotove su za tren!
Osvježavajući recepti za salate od tjestenine koji su idealni za toplije dane: Gotove su za tren!

Zgodan trik s termosicom je taj što ne morate u njoj držati isključivo tople napitke, odlična je i za održavanje pića hladnima. Na primjer, želite li sebe i prijatelje putem počastiti gutljajem hladnog likera, termosica je odlično rješenje - sve što trebate napraviti je uliti vrlo hladan liker u nju, možete ga kratko držati u zamrzivaču pa uliti u termosicu neposredno prije odlaska na izlet.

Donosimo vam zgodne recepta što ponijeti na izlet, a da bude fino, zdravo i praktično:

Domaće lepinje sa svježim sirom i krastavcima

Sastojci za lepinje: 550 g brašna, 300 ml jogurta, 1 žličica šećera, 1 žličica soli, 1 žličica sode bikarbone, 1 žličica praška za pecivo, ulje za prženje.

pieces of bread

Priprema lepinja: Pomiješajte jogurt, šećer, sol, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Potom polako dodajte brašno, zamijesite mekše tijesto pa ga stavite u vrećicu i u hladnjak na 10 minuta. Izvadite ga sa hlađenja, premijesite pa oblikujte u valjak i izrežite na sedam podjednakih komada. Svaki komad premijesite i od njega napravite 7 loptica.

Sve loptice stavite sa strane neka stoje pet minuta pa ih razvaljajte u krug veličine tanjura i pržite u vrućem ulju na srednje jakoj temperaturi. Moraju biti rumene s obje strane, tada su gotove. Ispečene lepinje slažite na papirnati ubrus kako bi se uklonio višak masnoće. Ukoliko želite zdraviju verziju, ispecite ih u pećnici.

Prije odlaska na izlet ih izrežite na četiri dijela, svaki prerežite pa premažite svježim sirom i krastavcima narezanima na kolutove.

Svježi sir s lukom: U sir i vrhnje umiješajte nasjeckani mladi luk (zajedno sa zelenim dijelovima) te malo soli. Dobro promiješajte pa prebacite u posudicu za posluživanje. Na kraju sve posipajte s malo sjeckanog peršina i mljevenog papra. Umjesto vrhnja možete koristiti i kiselo mlijeko, a umjesto luka nasjeckati kuhanu šunku u sir.

Popečci od tikvica

Sastojci: 1 tikvica, 1 umućeno jaje, 1/3 šalice brašna, 1/2 šalice Ricotta sira (ili nekog drugog), 3 žlice naribanog parmezana, 1 žlica svježe nasjeckanog vlasca, 1 žlica svježe nasjeckanog peršina, sol i papar po ukusu, malo ulja za prženje na tavi.

Postupak: Izribajte tikvice pa ih pomiješajte sa ostalim sastojcima. Nauljite tavu i neka se dobro zagrije pa žlicom uzimajte smjesu i stavljajte na ulje. Pecite sa svake strane dvije do tri minute dok ne dobije zlatno smeđu boju, a tekstura bude hrskava. Na kraju poslažite popečke na papirnati ubrus da se upije višak masnoće.

Burek od krumpira i mljevenog mesa

Sastojci: kupovno tijesto za savijače, 1 kg krumpira, 350 g mljevenog mesa, 2 luka, 50 g maslaca, 100 ml ulja, 100 ml vode, sol i papar po ukusu.

Davor Puklavec/Pixsell

Priprema: Krumpir izrežite na sitne kockice ili naribajte pa mu dodajte sitno isjeckani luk koji ste prethodno posolili i iscijedili. Koru za savijače premažite uljem pa uz rub poslažite malo krumpira i mesa, popaprite meso i zarolajte u mali burek.

Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke. Slažite u protvan, premažite uljem i pecite oko pola sata na 200 stupnjeva, Na kraju bureke prelijte toplom vodom u kojoj ste otopili maslac.

Pizza kruh

Sastojci: 350 g brašna, žličica šećera, žličica soli, 5 g suhog kvasca, 2 jaja, 80 ml vode, 60 ml mlijeka, 80 g maslaca, pasirana rajčica, 130 g šunke, 180 g mozzarelle, origano, maslinovo ulje, žličica češnjaka u prahu.

Priprema: U posudu stavite brašno, šećer, sol i suhi kvasac. Otopite maslac u mlijeku na laganoj vatri. Dolijte vodu i ohladite, dok tekuća mješavina ne postane mlaka. Dodajte i umućena jaja, pa pomiješajte sa suhim sastojcima, te umijesite tijesto. Pokrijte ga i ostavite dok se ne udvostruči.

Napravite palačinke u obliku ražnjića, mališani ih obožavaju
Napravite palačinke u obliku ražnjića, mališani ih obožavaju

Razvaljajte ga na pobrašnjenu površinu u pravokutnik 50x50 i narežite na 5 jednakih traka. Premažite umakom od rajčice, dodajte ribanu mozzarellu i šunku, te pospite origanom. Trake posložite jednu na drugu, pa prerežite na 4 jednaka dijela. Posložite ih okomito u kalup za kruh obložen papirom za pečenje, pokrijte i ostavite na toplome još 20 minuta.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C, oko 15 minuta. Izvadite i premažite površinu kruha maslinovim uljem pomiješanim s češnjakom. Vratite u pećnicu i pecite još 15 minuta. Nakon što kruh odstoji 10 minuta, izvadite ga iz kalupa. Na izletu rukama trgajte slojeve i grickajte. Djeca ovo jelo posebno obožavaju. 

Muffini s jabukama

Sastojci: 60 g smeđeg šećera, vanilin šećer, 2 jaja, 200 ml mlijeka, 200 g brašna, prašak za pecivo, 50 g mljevenih badema ili oraha, sol, 60 g maslaca, 5 jabuka, šećer u prahu, malo cimeta.

Priprema: Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U kalup za muffine stavite košarice. Otopite maslac, a jabuke narežite na kockice. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet, sol i bademe.

Jaja izmiksajte sa šećerima, dodajte mlijeko, otopljeni maslac i na kraju suhe sastojke. Promiješajte pa napunite košarice do 1/3 kapaciteta. Na vrh utisnite narezane jabuke. Pecite oko pola sata i na kraju muffine pospite šećerom.

Jaffa kuglice koje se ne peku

Sastojci: 300 g keksa s okusom kakaa, 150 ml soka od naranče, 1 vanilin šećer, 2 velike žlice pekmeza od naranče ili marelice, 1 red čokolade za kuhanje (može i više), naribana korica naranče, 1 žlica meda.

Priprema:

Kekse sameljite ili ih dobro usitnite rukama. Potom ih prelijte sokom, promiješajte pa dodajte med, pekmez, vanilin šećer i otopljenu čokoladu, Na kraju u smjesu ubacite ribanu narančinu koricu pa sve dobro zamijesite da se svi sastojci dobro povežu.

Zatim smjesu stavite u hladnjak na 30 minuta pa oblikujte kuglice. Učini li vam se da je smjesa previše mekana, ubacite još malo keksa. Na kraju uvaljajte svaku kuglicu u mljevene kekse. 

Savjet: Ukoliko volite čokoladu, kuglice možete omotati čokoladnom glazurom.

Energetske bombice 

Sastojci: 300 grama paste od čistog mljevenog sezama - zove se tahini i pronaći ćete ga u trgovinama zdrave hrane (izlijte ulje ako se nakupilo na vrhu posude) i 300 grama meda.

Priprema: Dobro promiješajte sastojke i napravite kuglice (smjesa će postati kao plastelin). Stavite kuglice u hladnjak da se stisnu, tamo neka stoje dok ih sve ne pojedete. Preporuka je pojesti dvije do tri na dan. Prije hlađenja ih po želi možete uvaljati u sezam.

Tahini možete napraviti i sami: Trebaju vam oljuštene, sirove sjemenke sezama, malo sezamovog ulja - dvije žličice ulja idu na pola do jedne šalice sjemenki (poslužit će i ulje suncokreta ili maslinovo, ako nemate sezamovo). Prije blendanja sjemenke malo prepržite na tavi dok ne dobiju zlatnu boju. Ubacite ih u blender, dodajte ulje i blendajte dok ne dobijete glatku, gustu smjesu.

Keksi od zobenih pahuljica i datulja

Sastojci: 100 g zobenih pahuljica, 90 g integralnog brašna, trećina žličice sode bikarbone, pola žličice cimeta u prahu, prstohvat soli, 30 g otopljenog kokosovog ulja ili maslaca, jaje, žličica ekstrakta vanilije (ili vanilin šećer), oko 100 ml soka od jabuke, 60 g nasjeckanih datulja.

Postupak: U jednoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke, a u drugoj kokosovo ulje, jaje, vaniliju i sok od jabuke tako da dobijete glatku smjesu. Potom u tu smjesu dodajte pomiješane suhe sastojke, dobro promiješajte i ubacite datulje. Tijesto potom stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta (ako će se dulje hladiti, pokrijte ga plastičnom folijom).

Popečci od mladog luka gotovi su za pola sata - odlično idu uz domaće vrhnje s vlascem
Popečci od mladog luka gotovi su za pola sata - odlično idu uz domaće vrhnje s vlascem

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva i obložite protvan za pečenje masnim papirom. Od tijesta napravite 15 do 20 kuglica podjednake veličine i poslažite ih po protvanu tako da ostane nešto mjesta između njih jer će se raširiti. Pecite ih 10 do 15 minuta, da lijepo porumene. Kada su gotovi, izvadite ih i ostavite da se skroz ohlade na protvanu. 

SAVJET: U ove kekse umjesto datulja možete staviti što god želite - komadiće crne čokolade, usitnjene lješnjake, grožđice, sušeni ananas...

Složenac sa špinatom

Sastojci: 2 žlice maslinovog ulja, 100 g svježeg mladog špinata, 6 velikih jaja, 100 g feta sira - izmrvljenog, 3 batata.

Postupak: Probodite batate sa više strana pa ih stavite u mikrovalnu na 5 do 8 minuta dok ne omekšaju. Ostavite ih neka se ohlade. Zagrijte ulje na tavi (promjera oko 20 cm) koja može ići u pećnicu pa nakratko prepržite špinat, minutu, dvije. Svaki batat prepolovite uzdužno i žlicom izvadite unutrašnjost - komadi batata neka ostanu veći (možete ga i oguliti pa izrezati na šnite). Umutite jaja.

Dodajte batat u tavu i promiješajte ga sa špinatom. Ulijte jaja i prodrmajte tavu da jaja uđu u svaku pukotinu između povrća. Po površini rasporedite feta sir i nastavite peći na laganoj vatri 4 do 5 minuta, dok dno ne postane čvrsto.  

Potom tavu prebacite u zagrijanu pećnicu na gornju rešetku na minutu, dvije kako bi vrh dobio lijepu rumenu boju. Ovo jelo jede se hladno i odlično je kad odstoji jedan dan. Narežite ga na trokutiće i zapakirajte svaki komad u foliju ili ih posložite u plastičnu posudu.

Prutići sa sirom 

Sastojci: paket razvučenog lisnatog tijesta, šaka bosiljka, maslinovo ulje, papar, 250 g ribanoga tvrdog sira.

Priprema:  Napravite pastu od bosiljka - u blenderu sameljite bosiljak uz dodatak maslinovog ulja. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Na pola tijesta namažite pastu od bosiljka te pospite sirom i paprom.

Preklopite drugom polovicom tijesta, narežite na komade debljine prsta i savijte tako da dobijete spirale. Premažite uljem protvan, poredajte ih i kratko pecite na 220°C dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Muffini od krumpira 

Sastojci (*šalica od 2,4 dl): 3 šalice pire krumpira, 1 jaje, 1 šalica naribanog cheddar sira (ili nekog drugog), 3 žlice nasjeckanog svježeg vlasaca, sol, papar.

Priprema: Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva, a kalup za muffine malo nauljite. Potom u velikoj posudi pomiješajte pire krumpir, jaje, 3/4 šalice sira i 2 žlice nasjeckanog vlasaca. Posolite i popaprite. 

Rasporedite smjesu u kalup pa pecite oko pola sata, dok ne postanu zlatno smeđi po rubovima pa ih pospite ostatkom sira i vratite u pećnicu da se sir otopi, dvije do tri minute. Izvadite ih i pospite preostalim vlascem.

Salata u staklenci

Sastojci: 350 g tjestenine, 200 g mahuna - nasjeckanih, 160 g konzervirane tune u maslinovom ulju - ocijeđene, 4 žlice majoneze, 4 žlice jogurta, malo svježeg vlasca - nasjeckanog, 200 g cherry rajčica - izrezanih na četvrtine, paprika - narezana na kockice, 200 g kukuruza iz konzerve - ocijeđen.

Uživajte u proljetnim receptima s jagodama: Pripremite ukusni cheesecake, margaritu, salatu...
Uživajte u proljetnim receptima s jagodama: Pripremite ukusni cheesecake, margaritu, salatu...

Postupak: Skuhajte tjesteninu tako da bude al dente, a nakratko prokuhajte i mahune - dvije minute. Pomiješajte tunu s majonezom, jogurtom i vlascem. Tjesteninu rasporedite u staklenke sa širim otvorom (kako biste na pikniku mogli dohvatiti sve sastojke). Potom na to  stavite preljev od tune pa redom - mahune, rajčice, papriku i kukuruz. Zatvorite staklenke i vaša fina salata, koja je ujedno kompletan obrok, gotova.

Pogledajte u videu kako to napraviti:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9
Uz ove zakone privlačnosti ćete zavesti bilo kojeg muškarca
OSTVARITE SVOJE SNOVE

Uz ove zakone privlačnosti ćete zavesti bilo kojeg muškarca

Upamtite, 'zakon privlačnosti' se odnosi na privlačenje više nečega što želite, a ono što izbacite informira podsvijest i 'svemir'. Najvažnija stvar koju trebate znati o ovom zakonu je da je prilično praktičan i da djeluje na logičan način
Vilica u lijevoj, nož u desnoj: Amerikanka pokušala jesti 'na europski način' te se šokirala
VIRALNA TEMA

Vilica u lijevoj, nož u desnoj: Amerikanka pokušala jesti 'na europski način' te se šokirala

U Americi se smatra nepristojnim govoriti s vilicom i nožem u rukama ili ih uopće držati ako ne jedeš u tom trenutku. Kod njih se prvo reže sva hrana, pa jede samo vilicom, kao što kod nas uglavnom rade djeca