Hladne salate s tjesteninom idealne su za brzi, osvježavajući, hranjivi obrok koji možete pripremiti u kratkom roku. Možete ih kombinirati s jogurtom, kukuruzom, tunom ili nečim trećim
Osvježavajući recepti za salate od tjestenine koji su idealni za toplije dane: Gotove su za tren!
Salata s tjesteninom i tunom
Sastojci: 150 g fileta tune (konzervirane), 200 g cherry rajčice, narezane na polovice, svježi peršin, sitno nasjeckan, 400 g tjestenine, 50 g kukuruza šećerca, crvena paprika babura, narezana na kockice, sol, papar, balzamični ocat, maslinovo ulje
Priprema: Skuhajte tjesteninu prema uputama. Zatim tunu odvojite vilicom na sitnije komadiće te ju stavite u posudu u kojoj ćete dovršiti jelo; dodajte povrće te začinite balzamičnim octom i maslinovim uljem. Ubacite začine i zatim sve zajedno promiješajte. Gotovu, procijeđenu tjesteninu pomiješajte s tunom i povrćem. Jelo poslužite hladno i po želji dodajte malo kiselog vrhnja.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Salata s šunkom i sirom
Sastojci: 350 g tjestenine, cca 100 g kiselih krastavaca, 2 paprike, 1 konzerva kukuruza, 1 kiselo vrhnje, 1,5 dl vrhnja za kuhanje, 100 g sira, 100 g šunke, sol, papar
Priprema: Skuhajte tjesteninu pa ju procijedite i ohladite. Krastavce, paprike, sir i šunku izrežite na što manje kockice. Sve prebacite u veću posudu, začinite, a zatim dodajte ostale sastojke. Promiješajte, ohladite i servirajte.
Hladna tjestenina s krastavcima, rajčicama i feta sirom
Sastojci: 500 grama tjestenine, 3 rajčice, 1/2 šalice maslina, 1 šalica narezanog feta sira (kockice), 1 krastavac, malo maslinovog ulja, malo bosiljka, 2 žlice jabučnog octa
Priprema: Skuhajte tjesteninu prema uputi. U veću zdjelicu dodajte sve sastojke i promiješajte. Kada je tjestenina kuhana dodajte i tjesteninu. Sve promiješajte i stavite u hladnjak da se ohladi. Poslužite hladno.
Povrtna salata s jogurtom
Sastojci: 150 g tjestenine, 2 paprike, 3 rajčice, 1 krastavac, 1 žličica limunovog soka, 1 žlica maslinovog ulja, sol, papar, češnjak, jogurt
Priprema: Skuhajte tjesteninu al dente, odnosno kuhajte ju dovoljno da ostane malo tvrda. Zatim ju ostavite da se ohladi. U međuvremenu pripremite povrće: operite paprike i rajčice, krastavac ogulite i sve sitno nasjeckajte. Pripremite umak tako da u jogurt umiješate maslinovo ulje, sitno narežete češnjak, začine i limunov sok. Hladnu tjesteninu prebacite u veliku posudu, zatim dodajte povrće te svježe pripremljen umak od jogurta i češnjaka. Promiješajte, ohladite i poslužite.
Salata s tjesteninom i piletinom
Sastojci: 400 grama tjestenine, 200 grama pečene piletine, 100 grama smrznutog graška, 50 grama smrznutog kukuruza, 1 svježa paprika, 100 grama cherry rajčica, nekoliko listića bosiljka
Kremasti umak: 200 grama grčkog jogurta, 75 grama majoneze, 1 žlica senfa, sol i papar po želji
Priprema: Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Pred kraj kuhanja tjestenine u vodu dodajte smrznuti grašak i/ ili kukuruz. Poslužiti se možete i graškom te kukuruzom iz konzerve. Ocijedite vodu i ostavite da se tjestenina ohladi. Narežite pečenu piletinu na sitnije komadiće. Očistite papriku i nasjeckajte je na manje kockice. Cherry rajčice operite i prepolovite. Tjesteninu, piletinu i povrće pomiješajte u jednoj zdjeli. Smućkajte sastojke umaka i sljubite s tjesteninom.