Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Isprobajte pire od repe - odlično se slaže s umacima i mesom

Isprobajte pire od repe - odlično se slaže s umacima i mesom

Kuhana repa je laganog orašastog okusa, kremastija je i odlično se slaže s raznim umacima zbog čega je odličan odabir kao prilog jelima te može zamijeniti krumpir

VIDEO

Repa je u ljudskoj prehrani prisutna već više od 4.000 godina, a koristili smo je i za druge svrhe. Primjerice, ako bi drevni Rimljanina na nekoga bacio repu, znači da ga je prezirao. Europljani su je u Sjevernu Ameriku donijeli krajem 16. stoljeća, a u to vrijeme u Engleskoj su je koristili kao stočnu hranu i bila je na jelovnicima siromašnog stanovništva, piše Lifehacker.

POGLEDAJTE VIDEO: Pripremite savršeni pire krumpir

Pokretanje videa...

00:46

Tijekom velike gladi u Irskoj, farmere su poticali da je sade kako bi prehranili stoku i svoje obitelji, a europsko stanovništvo ju je jelo između dva svjetska rata zbog opće nestašice hrane.

Tek nakon toga mnogi su pokušali promijeniti način na koji je doživljavamo, pa su tako izdali kuharicu Turnips instead of Potatoes, a glavni kuhar hotela Savoy u Londonu osmislio je pitu od repe i dao joj ime po britanskom ministru Lordu Wooltonu.

Na Jamajci je poslužuju u pilećoj i goveđoj juhi obogaćenoj mrkvom, paprikom, timijanom, pimentom i mladim lukom.

No repa ima i zdravstvene benefite pa tako snižava razinu šećera u krvi i pomaže kod metaboličkih poremećaja povezanih s dijabetesom te snižava kolesterol i trigliceride. Za razliku od krumpira, nakon konzumacije mrkve razina šećera u krvi ne raste.

'Ukiseljeno povrće zna otvoriti apetit za nezdravom hranom'
'Ukiseljeno povrće zna otvoriti apetit za nezdravom hranom'

Pire od repe je jeftino i jednostavno jelo odličnog okusa, pa nema razloga da ne postane dijelom vašeg jelovnika.

Sastojci:

1 kg očišćene, oguljene repe nasjeckane na kockice
4 režnja sitno sjeckanog češnjaka
4 grančice timijana, odvojiti listove od stabljike
1/4 šalice omekšalog maslaca
1/4 šalice ribanog parmezana
2 žlice kremastog sira
2 žlice vrhnja
2 žlice sitno sjeckanog mladog luka, samo zeleni dio
1 čajna žličica soli
1 čajna žličica papra

Priprema:

Stavite repu u lonac i dolijte hladne vode da prekrije sve kockice. Kuhajte 10 - 15 minuta dok ne omekša, a potom dobro ocijedite. Ocijeđenu repu vratite u lonac i dodajte ostale sastojke. Za kremastiju teksturu, dodajte više vrhnja. Servirajte toplo.

Tajne dobrog pire krumpira: Kuhari otkrili najčešće pogreške
Tajne dobrog pire krumpira: Kuhari otkrili najčešće pogreške
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku